Un dels conceptes dels quals més s’està parlant a l’actualitat en quan a termes d’eficiència energètica, és el de la descarbonització. Aquest procés, consisteix en deixar de fer ús dels combustibles fòssils per poder arribar a utilitzar i a obtenir bona part dels recursos energètics de les fonts renovables, contribuint així a minimitzar els efectes del canvi climàtic i a reduir a 0 les emissions de CO2 a l’atmosfera.
Davant aquesta situació, molts es pregunten quines alternatives hi ha al respecte o com es pot, des de casa, contribuir a una gestió més sostenible dels recursos i a minimitzar els impactes negatius de les energies provinents dels combustibles fòssils.
L’energia solar, una alternativa sostenible
L’energia fotovoltaica és actualment una de les opcions aplicables per contribuir a una major eficiència energètica. Aquesta, consisteix en la transformació directa de la radiació solar en electricitat. Una transformació que es produeix en uns dispositius denominats panells fotovoltaics. Una de les principals virtuts d’aquesta tecnologia és el seu aspecte modular, podent-se construir des d’enormes plantes fotovoltaiques al terra, fins a petits panells a les teulades de particulars o empreses que en vulguin fer ús.
Una llar unifamiliar amb vuit plaques fotovoltaiques instal·lades pot estalviar un 30% del seu consum energètic, el que suposa més de 500€ l’any
La mateixa llar unifamiliar, al fer ús d’aquesta instal·lació, pot estalviar la emissió de 1.470 kg de CO2 l’any, el que representen 75 arbres plantats.
La companyia elèctrica d’Endesa, va llançar al mercat per primer cop, una proposta de instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum per a les llars unifamiliars. Un producte que engloba des del disseny fins la tramitació i legalització de la instal·lació, passant per la formació del propietari, la instal·lació de bateries i el manteniment de la infraestructura.
Al portar a terme el procés de contractació, la companyia s’encarrega d’elaborar un estudi personalitzat on s’inclou un anàlisi exhaustiu de les corbes horàries del client i de la seva producció solar, tenint en compte aspectes meteorològics, geogràfics i d’hàbits de consum. Una altre dada que aporta la companyia als interessats, és l’estalvi econòmic i energètic anual que implica la instal·lació. Finalment, l’anàlisi conclou amb l’import total del que costaria la inversió i la quota restant per una opció de finançament.
Un cop el sistema es troba en funcionament, Endesa opera el manteniment i la monitorització de la planta a distància per evitar possibles incidències que puguin sorgir. La companyia ha dissenyat una tarifa elèctrica especial que proporciona un preu més reduït als períodes amb menys hores de sol.
Per conèixer més detalls sobre el consum o la producció diària de la instal·lació i com això es veu reflectit a la factura, Endesa ofereix via aplicació un espai que monitoritza la planta fotovoltaica, perquè se’n pugui fer ús i saber així l’estat actual des de qualsevol dispositiu mòbil.
L’energia fotovoltaica per empreses i organitzacions
En el cas de les empreses, Endesa es fa càrrec del 100% de la inversió de la planta solar fotovoltaica, desenvolupant el disseny, la construcció, la legislació i l’explotació de la instal·lació. D’aquesta forma, les empreses, si ho volen, no han d’assumir cap inversió, fet que els permet aconseguir un major benefici econòmic des del primer any que se’n fa ús. La instal·lació acaba sent propietat del client a partir de la meitat de la vida útil de la planta, que acostumen a ser 15 anys.
Un exemple d’una planta dissenyada i executada per Endesa, es troba a Maçanet de la Selva, a la seu central de Frit Ravich, fabricant de patates, snacks i fruits secs. La nova instal·lació, està situada sobre la coberta de 7.800m2 d’una de les naus que té l’empresa i produirà 620.893 kWh/any, convertint-se així amb la planta fotovoltaica per autoconsum més gran de la demarcació de Girona.
L’aposta per l’energia solar de la marca, li permetrà estalviar prop de 70.800 kg de CO2/any, l’equivalent al consum energètic anual d’una quarantena d’habitatges
Endesa ha instal·lat a Frit Ravich tres plantes fotovoltaiques, sumant així una potència de 622 kWp, fet que la converteix en un referent en producció d’energia fotovoltaica del sector alimentari. La companyia elèctrica, s’encarrega del manteniment periòdic, la legalització i la monitorització de la planta a distància per prevenir incidències.
La instal·lació, permetrà generar més energia neta i renovable, amb la finalitat de poder-ne fer ús a la mateixa planta per la il·luminació, la climatització i la maquinària del centre logístic. L’aposta per aquest tipus d’energia renovable uneix ambdues empreses, Endesa i Frit Ravich, amb la voluntat de refermar i donar exemple del seu compromís amb el medi ambient i el desenvolupament sostenible.