La imposició del castellà a les aules, la invisibilitat de la nostra llengua a les pantalles, la constant vulneració dels nostres drets lingüístics, la discriminació per parlar català, la llosa de dècades de censura... Els exemples són infinits i les dades, esfereïdores. El català està atacat i en perill d'extinció. Així ho han assegurat diversos lingüistes i estudis, que confirmen el context d'emergència lingüística que patim al nostre país.
Si no actuem ara, la nostra cultura i identitat no seran més que minuts i minuts de silenci i, per això, cal trencar-lo. Aquesta és la premissa del nou vídeo de Parlem Telecom que ja ha emocionat centenars de persones i que reivindica que, ara més que mai, hem de parlar català: a l'escola, a casa i al carrer, cada dia i amb tothom. Perquè si nosaltres no callem, la nostra llengua no callarà mai.
Si bé mai a la història hi havia hagut en termes absoluts tantes persones capaces d'entendre i expressar-se en català, només el 32,5% dels habitants d'arreu dels territoris de parla catalana empra el català habitualment. En els darrers quinze anys s'han perdut mig milió de parlants habituals i els estudis apunten a la baixa. A més, els catalans patim l'anomenada subordinació lingüística, que fa que, sigui per respecte o per educació, canviem de llengua quan algú ens parla en castellà.
Hi ha una disminució generalitzada de l'ús de la llengua catalana i està reculant quantitativament i qualitativament en la nostra societat. Aquest retrocés es produeix especialment entre les generacions més joves —que tot i haver-lo après, no el fan servir— i, en conseqüència, en els àmbits d'ús més nous i de futur, com ara internet i les noves tecnologies.
La discriminació envaeix tots els sectors, siguin laborals, administratius, educatius o socials, i fa que ens trobem en una dinàmica accelerada de substitució. Per això, Parlem, com sempre ha fet al llarg de la seva història, vol conscienciar amb aquest vídeo que s'ha viralitzat a les xarxes de la necessitat d'apostar per la nostra llengua i fer-la servir. El missatge és clar: si nosaltres no defensem la nostra història i identitat, el català quedarà silenciat per sempre. La solució està a les nostres mans i d'aquí neix la campanya #TrenquemElSilenciParlemCatalà. El vídeo versiona el mític “Jo vinc d'un silenci” de Raimon i ja s'ha viralitzat a les xarxes.
Tu tens el poder
Més enllà dels simbolismes i dels actes de reivindicació i lluita que puguem fer en el nostre dia a dia, una manera de sumar-se al compromís amb el nostre país i la nostra llengua és consumir estratègicament. Com a consumidors tenim el gran poder de triar i contractar serveis d'empreses que vagin de la mà dels nostres valors. Quins són els teus?
Parlem Telecom els té clars: la proximitat, la contribució al desenvolupament econòmic i social del nostre país i el compromís social. En definitiva, oferir serveis integrals de telecomunicacions a Catalunya, des de Catalunya i en català.
Què és Parlem?
Parlem Telecom és una teleoperadora que té com a factor fonamental el servei al client: de proximitat, que pugui parlar amb persones que l'escoltin en el seu idioma o interactuar amb serveis digitals, amb la màxima cobertura, amb paquets flexibles i a un bon preu. Clients, proveïdors i col·laboradors són, majoritàriament, catalans. Gent de casa que es guanya la vida aquí.
L'empresa es va fundar el juliol del 2014 i ofereix serveis de telefonia mòbil amb cobertura 4G a tot l'estat i roaming a tot el món, accessos a fibra i ADSL i serveis de continguts audiovisuals. En total, ja arriba a més de 4 milions de llars i negocis del nostre país.