El context actual marcat per la pandèmia del coronavirus ha afectat a molts sectors de la societat, començant per tots aquells que els ha tocat viure en primera persona la malaltia, fins a aquells que han hagut d’abaixar la persiana del seu negoci per les pèrdues que els ha provocat el confinament i en conseqüència, el seu tancament.
En aquests moments, és quan es fa més necessari que mai prioritzar i posar en el punt de mira tots aquells ajuts que prioritzen les polítiques socials i que provenen de les administracions. En aquesta línia, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat els pressupostos d’aquest pròxim 2021, enfocats sobretot a l’ajut dels col·lectius més vulnerables.
Ramon Torra, gerent de l'AMB, detalla que “aquest és un pressupost que es planteja en un context de pandèmia adreçat a pal·liar els efectes socials i econòmics que se’n deriven”. Torra explica que per fer front a l’actual situació, aquest 2020 s’han aplicat tres mesures de reassignació de recursos i de canvis en els pressupostos per tal de poder començar a atendre aquestes dificultats.
El gerent de l’AMB exposa alguns dels efectes que els ha causat la pandèmia a l’hora de modificar i adaptar els pressupostos com ara, en l’àmbit del transport, que s’ha vist greument afectat. “Al transport públic la caiguda d’usuaris i d’ingressos juntament amb el manteniment del servei, ha provocat uns costos associats que han generat un dèficit important que perduraran al llarg del 2021”.
De les xifres, a les accions i ajuts al ciutadà
L’AMB ha aprovat inicialment un pressupost general – que inclou TMB, IMPSOL i altres organismes autònoms - pel 2021 de 2.230’8 milions d’euros. En termes quantitatius, el tercer pressupost del sector públic de Catalunya darrera dels de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona.
El pressupost propi de l’AMB és de 875 milions d’euros, però amb l’aprovació definitiva, es modifica per incorporar 110 milions d’euros de més, per poder desenvolupar el Pla de Sostenibilitat Ambiental. Un pla que en paraules del gerent, Ramon Torra, “està adreçat a la transformació dels espais per facilitar la mobilitat sostenible, la reorganització urbana, la millora de l’eficiència energètica d’equipaments municipals, entre d’altres”. Unes inversions dirigides a la sostenibilitat ambiental, la reducció d’emissions i a la lluita contra el canvi climàtic. Un fet que suma un total de 985 milions d’euros de pressupost total propi de l'AMB.
Inversions dirigides a la lluita contra l’emergència climàtica
El director de serveis generals de l’AMB, Antoni Novel, apunta que “aproximadament el 80% del pressupost es destina al transport, als residus i a tot el cicle integral de l'aigua. D'aquest 80%, la meitat està dedicat a la mobilitat i el transport -la nostra gran àrea de despesa- i l'altre 40% restant, es destina als residus i al cicle de l'aigua”.
En total el creixement respecte a l’any 2020 és del voltant d’un 19%, adreçat a les competències metropolitanes sota l’objectiu de mantenir la qualitat dels serveis que presten a la ciutadania i incidint també en la millora de la segona corona metropolitana, que són aquells 18 municipis dels 36 totals de l'AMB.
Més ajuts als programes socials
L’AMB prioritza el desenvolupament de programes socials degut a les afectacions de la pandèmia. El Pla apropAMB n’és un exemple, adreçat a lluitar contra els efectes de la Covid-19 en diferents sectors i en els col·lectius més vulnerables.
El director de serveis generals de l’AMB, apunta que el pressupost del 2021 s'ha vist incrementat per la dotació que es dedica a polítiques socials. “Al principi del mandat es va aprovar un pla de polítiques socials de 30 milions d’euros, a conseqüència de la Covid-19 es va aprovar un segon pla, l'apropAMB, al qual se li van dedicar 16'6 milions dels quals la meitat, s'incorporen en el pressupost del 2021” conclou.
El context de crisi actual ha fet que el territori metropolità s’hagi vist afectat igual que la resta de la societat, provocant greus conseqüències com la pèrdua de llocs de treball, el descens dels ingressos i el poder adquisitiu dels ciutadans, les dificultats per fer front al pagament d’un habitatge digne, i les dificultats per fer front al pagament d’impostos, taxes i rebuts. Unes problemàtiques que l’AMB té presents i que pretén incidir per ajudar amb aquests pressupostos aprovats de cara el 2021.
Novel detalla que “s’ha dotat una partida d’1 milió d’euros per ajudar al pagament dels tributs i taxes -com la de residus-, a aquells ciutadans, persones o activitats econòmiques que més dificultats han tingut al llarg del 2020”.
Impuls a l’ocupació, a l’economia social i a un habitatge assequible
En matèria de mobilitat, l’AMB està implementant i desenvolupant diferents actuacions, com per exemple la construcció de la nova C-245, una nova via que unirà Cornellà de Llobregat amb Castelldefels, cinc municipis del Baix Llobregat units amb una nova línia de bus i un carril bici bidireccional. Una obra que genera una gran ocupació degut a les dimensions que la caracteritza, al llarg del territori que engloba.
En altres àmbits com en l’urbanisme, es seguirà fomentant el Pla Director Urbanístic metropolità (PDU) i en habitatge -a través de la posada en marxa d’Habitatge Metròpolis Barcelona-, on es pretén impulsar la promoció de nous habitatges assequibles, facilitant el dret d’una llar digne i de qualitat.
Torra, gerent de l’AMB, acaba puntualitzant que “la despesa del personal i l’estructura de l’AMB es mou entorn al 5-7% respecte al total, sent aquest un percentatge molt baix que seguirem mantenint”. Un fet que els permet dedicar més recursos i incidir més esforços, amb la possibilitat d’oferir una major part del pressupost en despeses que tinguin com a finalitat un major benestar pel ciutadà.
Però, d’on provenen els ingressos d’AMB?
Els principals ingressos que rep l’AMB provenen i estan compostos bàsicament de les aportacions municipals, els impostos directes, les taxes i cànons i les transferències finalistes d’altres entitats.
Uns ingressos que permeten desenvolupar els Plans que porten a terme al llarg de l’any, amb la finalitat d’aproximar-se a la ciutadania per fer front conjuntament a la situació de pandèmia mundial que ens ha tocat viure.