Què pensarien els monjos penitents de la finca d'Aranyó si sabessin que a les mateixes terres garriguenques d'on produïen vi s'ha concebut ara el millor vi de Catalunya? I és que, al segle XVIII, l'Abadia de Montserrat enviava els frares esgarriats a l'agrest territori entre Juneda i Les Borges Blanques per treballar la terra i proveir d'aliments la diòcesi i, de retruc, expiar els seus pecats. Aviat, els indòmits clergues s'adonaren de les virtuts de les terres que trepitjaven: el vi que en treien era superb. Potser és aquesta la raó per la qual sovint no tots els barrils arribaven a la seu episcopal. De l'enigmàtica desaparició del vi, els murris benedictins culpaven els àngels.

Ara, tres segles més tard, la Família Torres, a través del celler instal·lat a l'antiga masia dels monjos, continua el seu llegat amb un vi que rep el nom de Purgatori: un pecat atractiu i deliciós, de perfil mediterrani, fresc, elegant i amb personalitat. S'elabora majoritàriament amb les varietats autòctones garnatxa i carinyena. D'aroma puixant, és ideal per acompanyar els plats nadalencs i brindar durant aquestes festes per començar l'any amb bon peu i, si cal, expiar els pecats del 2021. 
 

botella2PurgatoriAmpolla i copa de Purgatori/ Familia Torres

El Purgatori és l'únic que la Família Torres elabora a Costers del Segre, a la subzona de Les Garrigues. El celler, ubicat en una finca originària de 1770, va ser impulsat per Miguel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, fa deu anys. La primera anyada es va elaborar el 2012. Ara, al comandament del celler, construït el 2018 dins del recinte de la històrica masia, està l'enòleg David Barriche.

El vi Purgatori és l'únic vi que la Família Torres elabora a Costers del Segre, a la subzona de Les Garrigues
 

FincaTorresFinca Aranyó de la família Torres, on s'elabora el vi Purgatori/ Familia Torres

Per què ha excel·lit Purgatori? Doncs bé, d'entrada, el clima continental que envolta el celler d'Aranyó, amb marcades oscil·lacions tèrmiques entre el dia i la nit durant l'estiu, afavoreix una maduració lenta del raïm. Aquest factor és el responsable de la potència aromàtica del vi. En segon lloc, la vinya ecològica està plantada en tres cotes diferents, que van des dels 350 a 550 metres d'altitud. És un fet diferencial. En tercer lloc, el responsable és el tipus de sòl, profund, ben drenat i de textura moderadament fina. Hi predominen els llims en la part baixa, mentre que en la part alta són terres més calcaries. Aquests tres aspectes fan de la masia d'Aranyó, a les Garrigues, un lloc privilegiat per fer vi.

Purgatori és un vi de perfil mediterrani, fresc, elegant i amb personalitat

La finesa del vi Purgatori és una suma de molts processos com ara la vinificació. Així, es fa en acer inoxidable i dipòsits de formigó, construïts amb terra de la mateixa finca. Per acabar de reblar-ho, la criança es fa en botes de roure francès parcialment noves, entre 15 i 18 mesos. 

Purgatori, el millor vi de Catalunya el 2021

Purgatori ha estat elegit com el millor vi de Catalunya en els Premis Vinari 2021. A més, ha rebut puntuacions superiors a 90 punts sobre 100 en les guies de referència nacionals i internacionals, fet que demostra la seva gran vàlua.

La nota de tast ressalta el seu intens color cirera fosc, amb matisos de foc i potència la seva aroma seductora de confitura de baies negres. També destaquen les seves notes d'espècies i un fons fascinant de mel de romaní i cera. En boca està ple de sabor, com si fos jove, malgrat la seva edat, i amb una vida encara prometedora. El vi es valora tan bé pel seu cos i la seva matèria vellutada. Es tracta d'una sensualitat de fruita madura, emmarcada encara per una acidesa fresca. Un gran vi, amb un futur llarg i esplendorós.

La nota de tast ressalta el seu intens color cirera fosc, amb matisos de foc i potència la seva aroma seductora de confitura de baies negres
 

PurgatoriBodegaExterior del celler Purgatori/ Familia Torres

El celler Purgatori, un projecte excepcional

Família Torres va adquirir la finca que acull el celler Purgatori, anomenat Aranyó, el 1999. Però no va ser fins a 2018 que el celler va ser construït, tot preservant l'antiga masia dels monjos i la cava on feien vi. L'espai que alberga el celler consta d'una superfície total de 870 hectàrees, de les quals 200 són de vinya, 50 de les quals es destinen a Purgatori, i 100 a oliveres. Es pot afirmar que una quarta part del terreny es troba dins de l'Espai Natural Protegit dels Bessons. I que, pel seu clima extrem, aquesta finca és, a més, un excel·lent camp de proves per a l'experimentació de les varietats de raïm ancestrals recuperades per Familia Torres. D'entre totes varietats de raïm, "gonfaus" és una de les que millor s'ha adaptat a aquesta finca i per la qual està apostant la família amb diverses plantacions experimentals.

Els pecats que comets amb el vi sense adonar-te'n

Parlant de Purgatori i de pecats de monjos benedictins, anem a parlar clar: són pocs aquells que mai no han pecat. És per això que no seria estrany que a l'hora de beure vi també en cometem algun. Certament, tot el que envolta el vi està ple de falses veritats que es repeteixen sense que siguin qüestionades. En aquest sentit, és molt probable que, si continues llegint, moltes de les coses que creus sobre els vins s'esvaeixin. També és possible que aprenguin trucs. A continuació, els pecats que molts amants del vi cometen sense saber-ho; si aquest Nadal decideixes obrir una ampolla de Purgatori, no caiguis a la trampa d'alguns d'ells.
 

PurgatoriBotella3
Ampolla de Purgatori/ Família Torres

Conservar el vi massa temps. El 95% dels vins no millora amb els anys una vegada han estat comprats. I és que només el 4% dels vins pot millorar alguna cosa en els pròxims tres a cinc anys. A més, únicament un de cada 100 vins pot millorar amb el temps i, en la major part dels casos, no pot conservar-se més de deu anys. A partir dels deu anys, les propietats comencen a malmetre's.

La norma del color. Un altre gran error que cometen molts bevedors de vi és acatar l'equivocada regla del color. El vi i els aliments no han de seguir la màxima del "negre per a carn i blanc per a peix", sinó que el que mana és el gust. En aquest sentit, un vi negre jove pot acompanyar a la perfecció un peix i un blanc amb cos pot fer-ho amb una carn blanca. Així doncs, cal tenir en compte el maridatge del vi i no la seva tonalitat. És a dir, preval la capacitat de potenciar el sabor del menjar que acompanyen.

Servir el vi blanc fred i el vi negre no. Beure el vi negre massa calent és un error a causa de la creença que cal servir-lo a temperatura ambient. Però fer-ho pot carregar-se les aromes del vi i debilitar el gust. El vi negre s'ha de servir fresc, entre 11 i 15ºc. Això és una temperatura considerablement menor a l'ambient. I amb els vins blancs, la gent sol refredar-los massa pensant que "com més fred millor". No és així, el vi blanc té la seva pròpia temperatura. No fa falta refredar-lo fins a gairebé congelar-lo, és suficient amb una hora de nevera o uns minuts de glaçonera.

Agafar la copa pel baló. La temperatura és un dels factors que més poden perjudicar les característiques d'un vi i modificar el seu sabor i aromes. D'aquesta manera, després de l'esforç que suposa servir un vi a la temperatura correcta de servei, és un pecat deixar que s'escalfi amb la temperatura corporal per agafar la copa de forma incorrecta. No s'ha d'agafar la copa pel baló, sinó per la tija.

Copes inadequades. Omplir la copa fins a dalt propicia que el vi s'escalfi en romandre més temps en copa i que les aromes es perdin en gran manera en l'ambient. Convé servir un terç de la copa o només un quart. A més, és bo que les copes siguin grans, de vidre o vidre fi, transparents i sense dibuixos.

Aquestes festes, no cometis pecats a l'hora d'escollir el vi, i els que ja hagis comès durant l'any, purga'ls amb el millor vi català del 2021, el Purgatori de la Família Torres.