La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya celebrarà els dies 15 i 16 de juny el seu 7è congrés, el primer després de la pandèmia, amb el lema: ‘El repte de la reconstrucció social. Noves respostes des del Tercer Sector Social’. D’aquesta manera, i després de quatre anys de no reunir-se, es busca enfortir el treball i les aliances entre les entitats del tercer sector, i entre aquestes i altres agents socioeconòmics, per garantir la sortida a la greu crisi social derivada de la Covid-19, que ha comportat un empitjorament de la pobresa, l’exclusió i les desigualtats que ja existien abans de la pandèmia.
El 7è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya vol ser un espai de retrobament per al conjunt de les entitats socials, per a compartir estratègies, experiències en l’atenció i el coneixement que els integrants de les entitats i les mateixes organitzacions socials han adquirit amb la vivència de la pandèmia i les conseqüències que ha generat especialment en els col·lectius en situació de vulnerabilitat.
Format híbrid; més participació
La trobada tindrà lloc els propers 15 i 16 de juny i en aquesta ocasió incorpora un format híbrid –presencial i digital– amb la finalitat de promoure la participació. Aquesta, la no presencialitat, és una de les principals novetats del Congrés, que estrenarà aquest nou format durant la tarda del primer dia amb sis taules que donaran a conèixer bones pràctiques d’entitats socials catalanes i europees que s’han desenvolupat durant la pandèmia en àmbits com l’habitatge, l’ocupació, la digitalització, el model d’atenció comunitària, la gestió ètica i la comunicació i visibilització.
Aquest nou format de debat vol donar a conèixer serveis o suports d’atenció a les persones que les entitats del tercer sector social han hagut d’adaptar o crear, a partir de la situació pandèmica, i que s’han convertit en experiències d’interès i utilitat per a altres organitzacions.
Pel que fa a la part presencial, el Congrés comptarà amb quatre sessions plenàries que abordaran temes clau pel que fa a la reconstrucció de la societat. En primer lloc, es farà una primera taula rodona sota el títol ‘La resposta per a la transformació de l’economia i la redistribució de la riquesa’, que comptarà amb veus expertes del món de l’economia per a conèixer la seva opinió sobre les polítiques públiques que s’estan duent a terme per a la superació dels efectes econòmics i socials de la pandèmia. Si són adequades, si en calen més i de diferents, si cal posar sobre la taula la necessitat d’un nou pacte social i quin paper ha de jugar el Tercer Sector Social.
En segon lloc, un altre espai de debat és sobre ‘La resposta des de l’acció social: prioritats i reptes des de l’àmbit social després dels efectes de la pandèmia’. Aquesta taula de reflexió es focalitzarà en quines han de ser les polítiques socials prioritàries per assegurar els pilars fonamentals de la recuperació: habitatge, treball i garantia d’ingressos mínims. També es vol abordar la resposta que han donat el tercer sector social i les administracions a l’emergència social i com oferir unes solucions més àgils i ajustades a les necessitats de les persones en situació o risc d’exclusió social.
En tercer lloc, s’ha creat un espai per abordar ‘La resposta des de la societat civil organitzada’. En aquesta sessió plenària, es parlarà de com la ciutadania s’ha organitzat per a donar resposta als estralls socials de la Covid-19 i, al mateix temps, es reflexionarà sobre com millorar i reforçar el treball en xarxa entre les entitats del tercer sector i els moviments socials de defensa dels drets humans, la cooperació i l’ecologisme, entre d’altres.
Resiliència i innovació
La pandèmia ha estat una dura experiència per a moltes de les entitats del Tercer Sector Social. La quarta sessió plenària pretén fer un exercici d’introspecció per veure els canvis que ha comportat en l’organització interna de les entitats socials, la gestió dels recursos humans i econòmics, la generació d’aliances amb altres agents del territori i l’impacte en termes d’innovació i transformació digital, dos reptes clau que s’han accelerat arran de la Covid.
La inauguració del Congrés tindrà com a protagonistes la copresidenta del Club de Roma i experta en política energètica, Sandrine Dixson-Declève, que s’adreçarà als i les congressistes amb la salutació de benvinguda, i al director general i fundador de Nurture Development, Cormac Russell, que serà l’encarregat d’impartir una conferència sobre ‘La reconstrucció social des de l’acció comunitària’ que donarà el tret de sortida. La cloenda anirà a càrrec de la periodista Esther Vera, que oferirà la seva visió sobre les polítiques socials actuals i com des dels mitjans de comunicació es percep la feina i contribució del tercer sector a la societat, a partir de les preguntes que li adreçaran persones de les mateixes entitats: un professional, una persona que rep acompanyament i suport d’una organització social i una persona voluntària.
Per a més informació, podeu consultar el web: congrestercersector.cat