La sexsòmnia és un trastorn del son que fa que es mantinguin relacions sexuals mentre es dorm sense recordar-ho posteriorment. Àlex Pastor, infermer de la Unitat del Son Dr. Estivill de l'Hospital Universitari General de Catalunya ho explica així; "si algú t'ha despertat a mitjanit demanant "tema" i l'endemà no recordes res, no t'està mentint, pot ser que pateixi sexsòmnia, un trastorn del son poc comú i desconegut que el cursa el 10% dels adults amb parasòmnia". Aquesta malaltia rara es continua investigant ja que la seva causa resulta encara desconeguda, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) afecta el 2% de la població mundial i és més freqüent en homes.

Igual que els somnàmbuls realitzen activitats com parlar, caminar o aixecar-se del llit totalment adormits sense ser conscients d'això, els afectats de sexsòmnia durant el son mantenen comportaments sexuals sense recordar-los en despertar. Això ocorre en la fase de son profund no-REM, quan els músculs no estan paralitzats, però en canvi el cervell està profundament adormit (N3).

Els afectats de sexsòmnia mantenen comportaments sexuals sense recordar-los al despertar

En alguns casos, l'afectat es desperta amb l'acte sexual ja iniciat, o en el moment de l'orgasme, i hi ha qui no es desperta. El manifesten sobretot homes joves, però li pot passar a qualsevol, encara que mai abans no hagi estat somnàmbul.

La sexsòmnia respon a una predisposició genètica però no estan clares les circumstàncies que la desencadenen. Diversos estudis mantenen que hi ha factors externs que es precipiten els episodis de sexsòomnia com, per exemple, prendre molt alcohol, estupefaents o abusar de determinats fàrmacs, l'estrès, l'ansietat, la fatiga, no dormir bé, trastorns psicològics, entre d'altres. "Algunes alteracions del son, com les apnees obstructives del son o la síndrome de cames inquietes poden actuar com a 'disparadors', però realment la causa exacta de la sexsòmnia és desconeguda", argumenta el Dr. Francisco Segarra, responsable de la Unitat del Son Dr. Estivill de l'Hospital Universitari General de Catalunya. La sexsòmnia per si mateix no té perquè ser una cosa dolenta, dependrà de la freqüència i intensitat, tanmateix, sol generar problemes de parella, frustració i culpa en qui la pateix.

Si la intensitat i la freqüència dels episodis de sexsòmnia augmenten, els especialistes del son de l'equip mèdic de les Unitats del Son Dr. Estivill de l'Hospital Universitari General de Catalunya i Quirónsalud Valles, doctors Francisco Segarra i Pablo Ruiz, recomanen realitzar una valoració del pacient. Mitjançant una entrevista clínica i amb la realització de diverses proves, entre les quals destaca la polisomnografia nocturna, és possible arribar a un diagnòstic correcte que permeti iniciar el tractament adequat.

El grup Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari líder a Espanya i, juntament amb la seva matriu Fresenius-Helios, també a Europa. Compta amb més de 40.000 professionals en més de 125 centres sanitaris, entre els quals es troben 50 hospitals que ofereixen prop de 7.000 llits hospitalaris. Disposa de la tecnologia més avançada i d'un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, Centre Mèdic Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policlínica de Gipuzkoa, Hospital Universitari General de Catalunya, Hospital Quirónsalud Sagrado Corazón, etc.

El Grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals són universitaris) i la investigació medicocientífica (compta amb l'Institut d'Investigació Sanitària de la FJD, acreditat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació).

Així mateix, el seu servei assistencial és organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant multitud de projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una tasca capdavantera, sent pioners en diferents especialitats com l'oncologia, la cardiologia, l'endocrinologia, la ginecologia i la neurologia, entre d'altres.