S’apropen les vacances de Setmana Santa, i amb elles, l’augment de les activitats d’esport i lleure al medi natural. De forma paral·lela a aquest increment, els Bombers de la Generalitat augmenten també la seva activitat en els rescats i la recerques de persones al medi natural. Per això és important tenir presents les mesures de seguretat en la pràctica d’activitats al medi natural, especialment a la muntanya. Accions que poden semblar tan senzilles com consultar la previsió meteorològica, planificar l’activitat que volem fer (tenint en compte els horaris previstos, el recorregut i el nostre condicionament físic i tècnic) poden ajudar a disminuir els riscos a la muntanya. En cas de patir un accident, una ràpida trucada al telèfon d’emergències 112 ens ajudarà a disminuir-ne les seves conseqüències.
Augment de rescats durant la Setmana Santa
En els darrers anys, s’ha detectat un increment constant dels serveis de rescat en l’àmbit natural en el període de Setmana Santa. El Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, els efectius responsables dels rescats, van efectuar, entre el 29 de març i el 5 d’abril de 2021, 111 serveis, dels quals 92 van ser rescats de muntanya i 17 recerques de persones perdudes. En la mateixa línia, cal destacar que l’any passat, en un cap de setmana no festiu, fora del període de vacances, els Bombers van realitzar entre 10 i 15 serveis. En canvi, durant el cap de setmana de Setmana Santa, van realitzar-ne 34.
Si bé la majoria dels accidents corresponen a passejants o excursionistes que s’han fet mal i no poden continuar la marxa, cal recordar que un accident al medi natural, sobretot quan les condicions meteorològiques són adverses, pot tenir conseqüències greus.
Consells per gaudir de la muntanya amb seguretat
Abans de sortir a fer l'activitat o excursió, cal tenir present les següents recomanacions:
- Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la seva possible evolució. Renuncieu a l'activitat si les previsions són dolentes.
- Eviteu desplaçar-vos a les zones afectades per una alerta de Protecció Civil per vent, neu, allaus, inundacions o risc d’incendi forestal i tingueu en compte les possibles restriccions d’accés al medi natural que hi pugui haver
- Consulteu el mapa les zones inundables i de risc d’allaus
- Si us desplaceu a un lloc on ha nevat o pot nevar, preveieu dur cadenes, a més d'una manta, aigua i el mòbil carregat.
- El muntanyisme exigeix preparació: entreneu i informeu-vos.
- Planifiqueu l'activitat i la seva durada, consulteu les guies i el mapa del recorregut. Comproveu la distància, el desnivell i l'orografia del terreny per adaptar-la a tot el grup, especialment si aneu amb infants.
- Aneu sempre amb companyia o, en tot cas, comuniqueu a algú l'activitat prevista i llocs pels quals preveieu passar.
- Utilitzeu material i equip adequats per a l'activitat. Sobretot porteu el calçat adient i la motxilla per dur les coses imprescindibles: roba per si es gira pluja, vent o fred, mapa, telèfon mòbil amb la bateria carregada, un frontal, un xiulet, aigua i menjar.
- Comproveu si la zona on teniu previst passar disposa de cobertura telefònica per poder trucar al 112 o bé hi ha pals senyalitzadors de cobertura en la vostra ruta en aquest enllaç.
Durant la marxa, és important:
- Respecteu les senyalitzacions de perill.
- Si aneu en grup, manteniu sempre el contacte amb les altres persones.
- Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
- Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.
- Si teniu fred, no deixeu de caminar.
- En cas de boira o que es faci fosc, no sortiu dels camins senyalitzats.
- En rius, estanys i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s'hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.
- Si plou o ha plogut recentment, allunyeu-vos de rius, rieres i torrents i de les zones inundables.
- No travesseu amb el vehicle ni a peu guals, rierols o punts inundats.
En cas d'accident, truqueu al 112
Cuidar l’entorn natural
Sempre que anem a la muntanya, cal respectar l’entorn natural i seguir les prohibicions, recorden els Agents Rurals. En aquest sentit, no és permès circular amb vehicle motoritzat fora de les pistes forestals i cal aparcar només en zones autoritzades: els cotxes estacionats en camps, prats i entrades de camins poden obstaculitzar el pas dels vehicles d’emergència o bé de tractors i veïnat.
Cal tenir en compte que a l’entorn natural hi conviuen fauna domèstica i salvatge i que cal respectar els ramats. Heu de mantenir una distància de seguretat amb ells, que no se’ls espanti amb accions o sorolls innecessaris i que es lligui els gossos. També cal respectar i no fer sorolls prop de les zones de nidificació. En cas que es trobi un animal salvatge ferit, cal contactar amb els Agents Rurals a través del 935 617 000.
Finalment, recordeu que està prohibit fer foc i sempre que se surt a gaudir de la natura cal deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar.