Alma, la xarxa social social és una nova manera de parlar social. Amb actitud i optimisme. Des de la diversitat. I a partir de les històries de la Fundació "la Caixa". Alma vol ser també un punt de trobada de les infinites realitats socials del nostre món.
En situacions extremes, l’ésser humà pot ser impredictible. Pot buidar els prestatges de paper higiènic d’un supermercat en un temps rècord o treure tot el seu potencial solidari i creatiu i posar-lo a la disposició de qui ho necessiti, només pel plaer de ser útil. I això és, precisament, el que està passant en els últims dies al nostre país: milers de veïns s’organitzen per ajudar els més vulnerables, gremis professionals creen xarxes d’ajuda mútua i els artistes es llancen al ciberespai per amenitzar el pas dels nostres dies. Vegem algunes iniciatives creades per suportar el confinament, que és, al cap i a la fi, l’acció solidària més important per lluitar contra la Covid-19.
La crisi del coronavirus ha provocat el sorgiment de multitud d’iniciatives solidàries per ajudar els més vulnerables i mantenir la ment activa durant els dies de confinament. Perquè no estem sols en la lluita contra la malaltia
Tecnologia al servei del bé comú
Si vius a la província de Màlaga i vols ajudar, t’interessa La Noria Social Hub, una app que reuneix les iniciatives ciutadanes, públiques i privades, per donar suport a les persones durant l’aïllament. El projecte l’ha posat en marxa l’Associació Arrabal AID i la Fundació Global Hub for the Common Good (NESI Forum), fruit d’un acord entre la Diputació de Màlaga i la Fundació ”la Caixa” per fomentar la innovació social. I qui no recorda aquelles visites al veí per demanar-li una mica de sal? Doncs aquesta és la filosofia en la qual s’inspira una altra aplicació, ¿Tienes sal?, disponible a Madrid, Barcelona i València per posar en contacte digitalment els veïns per barris i facilitar les cadenes de favors (sobretot a les persones més vulnerables) durant la crisi. Alguns, però, direu: i les mames i els papes, què? Cap problema. Internet ofereix multitud de recursos per entretenir els petits de casa. La iniciativa Te lo cuento en directo agrupa diverses narradores infantils que expliquen cada dia un conte en directe a través d’IGTV. I si el que els encanta als teus fills és la màgia, la Fundació Abracadabra Magos Solidarios publica vídeos diàriament a la mateixa plataforma. Finalment, si vols aprofitar aquests dies per formar-te, també és possible. De fet, fins i tot pots aprendre a programar de forma gratuïta. Cada dia surten més recursos educatius on-line perquè puguis exprimir el confinament i millorar la teva formació.
La gent gran, el centre d’atenció
El col·lectiu més vulnerable davant de la propagació del coronavirus és la gent gran. Per això, han d’extremar les precaucions i evitar sortir de casa. Però no estan sols. L’organització Amics de la Gent Gran, entitat sense ànim de lucre col·laboradora de la Fundació ”la Caixa”, ha adaptat la seva activitat per continuar atenent-les sense que suposi un risc per a la salut. També hi ha l’associació Grandes Amigos, que contacten amb ells via telefònica o a través de videotrucada per fer-los companyia i conversar, i fins que recuperen l’art (gairebé oblidat) d’escriure cartes. Però a més de l’acompanyament, s’han mobilitzat a tot Espanya centenars d’associacions de veïns i organitzacions per atendre les necessitats bàsiques de la gent gran. Així, l’Associació de Patinets de Granada s’ofereix per dur-los ràpidament medicines, la Creu Roja ha reforçat la xarxa de voluntaris i tu fins i tot et pots convertir en un “superveí” oferint-te a fer la compra o a treure el gos a passejar als qui no poden fer-ho.
L’imprescindible suport dels companys
Les mostres de solidaritat també s’expressen a les empreses i entre companys d’un mateix gremi professional. Per exemple, el dels transportistes. Ha sorgit una xarxa de suport de camioners mitjançant la qual s’ofereixen uns als altres casa seva per descansar, dutxar-se o un plat de menjar calent (ja que els restaurants estan tancats). I la col·laboració també es produeix entre gremis diferents. Food4Heroes aglutina diverses empreses de restauració de Madrid que distribueixen menjar de manera gratuïta al personal sanitari per donar-los ànims i ajudar-los en una lluita en la qual ells són més que imprescindibles. I, parlant de coses importants, no podem evitar parlar del proveïment de mascaretes. Aquest jove empresari xinès resident a Màlaga n’ha donat totes les seves existències, com ha fet aquesta fàbrica de pernils de Conca. I, per si no n’hi hagués prou, les Modistas Solidarias treballen a contrarellotge en la confecció d’aquest element de protecció que tant escasseja.
L’escenari ara és a les xarxes
Si hi ha quelcom que permet internet i les xarxes socials és superar la barrera de la distància física i arribar a totes les llars. Els artistes, molts per primera vegada, estan oferint espectacles, concerts, òpera i fins i tot festivals de música íntegrament on-line. A alguns músics l’oportunitat els va arribar sense voler, com a Paco en la Luna, que va sortir al balcó a assajar i se li van afegir els veïns amb altres instruments i fins i tot amb una projecció de videomapping. Ara ofereix un concert diari al seu compte d’Instagram.
I és que l’art té la qualitat d’aixecar l’ànim. De fet, la dissenyadora Victoria Salsas s’ha proposat apartar el pessimisme entre els veïns i ha creat el projecte Terapia Vecinal, a través del qual crea missatges d’ànim sota demanda perquè es puguin projectar als edificis a les nits. I què fem amb totes aquestes ments cinèfiles i creatives tancades a casa? Cap problema. El Cuarentena Film Festival proposa crear històries d’un màxim de 2 minuts, rodades únicament i exclusivament a casa durant aquests dies de confinament. T’hi apuntes?