La Diputació de Barcelona recorda la legitimitat del retorn de Tarradellas amb una exposició que es podrà visitar fins al 30 de novembre al vestíbul de Can Serra, a la mateixa seu de la Diputació: "Tarradellas. La legitimitat d’una doble presidència".

Una mostra que es va inaugurar amb la presència de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, juntament amb el comissari de l’exposició, Joan Esculies, i la comissària de la commemoració del 40è aniversari del retorn de Josep Tarradellas, Montserrat Catalan.

L’acte d’inauguració va coincidir amb el 40è aniversari de la reunió que el president Tarradellas va mantenir amb el cap de govern espanyol, Adolfo Suárez

Puigdemont va assegurar que “tenim el deure de recordar i de preservar la legitimitat, l'honorabilitat i la dignitat d’un govern que les generacions precedents van saber conservar en circumstàncies molt difícils”. Conesa va reivindicar el paper de la institució que representa, assegurant que “la Diputació de Barcelona va servir de pista d’aterratge a aquella recuperació de la Generalitat”, fet pel qual va recordar que “ens hem de sentir orgullosos” d’aquesta història més recent del nostre país.

La mostra explica de quina manera i des de quins àmbits va construir-se la legitimitat del retorn de Josep Tarradellas, ara fa 40 anys, per posar en marxa la nova Generalitat i el llegat polític immediat que va suposar. A més, es posa de relleu que per donar cobertura jurídica, orgànica, pressupostària i de funcionament, Tarradellas també va ser nomenat president de la Diputació de Barcelona.

L’exposició

El conjunt de l’exposició està formada per cinc plafons retroil·luminats, un audiovisual, un collage, una vitrina i una cronologia.

Al llarg dels plafons il·luminats hi trobem una mostra on s’explica:

- La presidència a l’exili: posa en antecedents els visitants i explica els precedents del retorn. S’hi presenta el nomenament de Josep Tarradellas com a president de la Generalitat el 1954 i les circumstàncies del manteniment de la institució.

- La construcció del retorn: explica què va propiciar i com es va gestar el retorn físic de Tarradellas.

- Acordar una legalitat: s’explica la derogació del decret franquista de 1938 que posava fi a l’Estatut de Núria, els pactes Suárez-Tarradellas, els pactes de la Moncloa, el nomenament de Tarradellas com a president de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat provisional.

- La simbologia: s’explica la cerimònia de presa de possessió, la simbologia del medalló (lligam amb la Generalitat republicana), la de la vara (com a president de la Diputació que mostra la doble presidència i el protagonisme de la Diputació de Barcelona), la presència de Suárez, els representants de l’Exèrcit i la fotografia del Rei.

- Els referents: Tarradellas va bastir un univers de referents i valors, en el mateix sentit que la simbologia amb què es va envoltar, amb la intenció de refermar la seva legitimitat: Francesc Macià, Prat de la Riba (amb l’interès de lligar la nova etapa amb el procés edificador de la Mancomunitat) i Charles de Gaulle.

A l’apartat de l’audiovisual, el visitant podrà descobrir qui era i com governava Tarradellas, les seves relacions amb Madrid, la visió d’home d’Estat, sota la  mirada de personalitats entrevistades: Carles Puigdemont, Mercè Conesa, Joan Josep Folchi, Josep Fornas, Montserrat Catalan, Francesc Martí, Josep M. Triginer, Ramon Espasa, Narcís Serra, Miquel Roca i Junyent i Josep M. Bricall. Sota el títol d'“Una certa manera de governar”, els visitants descobriran més detalls de la figura.

Amb "Un moment per a tothom" com a títol, un collage il·lustra la relació de la ciutadania i dels partits polítics amb el retorn de Tarradellas. Inclou imatges del llegat i les influències del retorn de Tarradellas. Algunes de les fotografies són els Preparatius de les eleccions 1977, Botiga amb pòsters de Tarradellas, Macià i Companys, Periodistes a dins l’avió el 23 d’octubre, Recepció a les fonts de Montjuïc, o bé Plaça Sant Jaume durant el discurs.

També s’hi mostren algunes de les cobertes de les revistes com “Un millón de segadors” (Interviú, setembre 1977), “La gran rebuda” (Oriflama, setembre 1977), “Tarradellas, paso a paso” (Destino, novembre 1977) o bé “Benvinguda al president” (Diari Avui, octubre 1977).

Dins la vitrina s’hi poden trobar exposats alguns dels objectes característics, com per exemple la vara de president de la Diputació de Barcelona, el passaport amb data 27 de juny 1977 (expedit per entrar a Espanya), el nomenament dels consellers signat per ells (desembre 1977), l’assumpció de funcions del president de la Diputació (24 d’octubre de 1977), els llibres on es recull l’acció executiva del govern d’unitat, un recull de premsa de l’arribada fet per l’Ajuntament de Barcelona i adhesius amb un tríptic de la Comissió Pro Retorn.

Finalment, l’exposició també disposa d'una cronologia que sota el títol “Dos anys i mig de doble presidència” mostra els inicis amb el nomenament de Josep Tarradellas com a president de la Diputació i de la Generalitat al setembre-octubre de 1977 i al final amb la convocatòria d’eleccions de l’abril de 1980. A banda de marcar fites com la consecució de la Constitució 1978 i de l’Estatut 1979, la cronologia presenta les accions de govern més destacades, mitjançant fotografies, cartells, documents que es van endegar en aquest període i que són, per a la majoria del públic, desconeguts.

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, va assegurar que, ara fa 40 anys, els polítics ja “tenien una mirada a llarg termini, que pensava en la construcció d’una societat, en la defensa d’uns drets i unes llibertats”, fet que lliga amb l’actual situació de complexitat. Un moment on “els demòcrates seguim apel·lant a l’entesa, a la democràcia, a la construcció perquè el nostre país pugui ser de futur, d’oportunitats”.

Carles Puigdemont va aprofitar el seu discurs per agrair el doble paper de la Diputació de Barcelona. D’una banda, ara fa quatre dècades, “per la seva generositat” a l’hora d’impulsar la recuperació de la Generalitat. I, de l’altra, per la inauguració de l’exposició, gràcies a una “aportació de les més pedagògiques” de la commemoració.