En nombroses ocasions hauràs sentit a parlar de ciutats intel·ligents, automòbils que condueixen sols, robots i realitat virtual. Una realitat que pot semblar molt llunyana però que en aquests moments, podria ser ben present pròximament a casa nostra.
La tecnologia 5G arriba a Barcelona per instal·lar-s’hi i ho fa per obrir la porta a noves funcionalitats que ens permetran estar més relacionats entre sí i fer-nos la vida més fàcil.
Més connexions i més rapidesa
Amb l’arribada del 5G podrem estar connectats les 24 hores del dia amb tothom i amb tot allò que ens envolta, fet que ens permetrà tenir un control absolut de l’entorn augmentant la velocitat de connexió, reduint al mínim el temps de resposta web i multiplicant exponencialment el nombre de dispositius connectats.
Amb la tecnologia 5G, per exemple, es podrà crear una xarxa de mitjans de transport més segurs, produir una comunicació instantània amb els serveis d’emergència o facilitar nous procediments quirúrgics entre altres funcionalitats del nostre dia a dia.
El projecte ‘Pilot 5G Catalunya’
Cellnex Telecom i el grup MASMOVIL lideren un consorci de 8 empreses del sector que porten a terme des del passat setembre el projecte ‘Pilot 5G Catalunya’, l’objectiu del qual és desenvolupar solucions innovadores basades en la tecnologia 5G.
Amb el projecte ‘Pilot 5G Catalunya’ es pretén incidir en sectors com l’educació, la indústria, el comerç, el turisme, el transport i la seguretat i gestió d’emergències, entre altres.
‘Pilot 5G Catalunya’ opera dins de Barcelona
El projecte es desenvolupa a Barcelona, impulsat juntament amb la resta d’empreses que integren el consorci; l’operadora catalana Parlem Telecom, l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria Augmenta Solutions, l’enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i la start-up Nearby Computing (spin-off del Barcelona Supercomputing Center). Empreses que es sumen a Cellnex Telecom i el grup MASMOVIL per haver rebut la segona convocatòria d’ajudes al desenvolupament de pilots de 5G convocada a les acaballes de 2019 per Red.es (entitat del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital) en el marc del Pla Nacional 5G.
Aquest projecte es focalitza en 7 sectors claus a Catalunya
El consorci treballa per provar, desenvolupar i implantar solucions hologràfiques especialment pensades per al sector educatiu i la formació a distància; sistemes flexibles per a l’optimització de la logística per mitjà de vehicles autònoms i connectats per a la indústria 4.0; vehicles autònoms, connectats i sostenibles per al transport de passatgers en grans recintes (especialment firals) per a la millora de la mobilitat; noves solucions de compra a distància mitjançant experiències immersives, pensades especialment per a la compra a distància en mercats urbans; la millora del control i la gestió d’espais amb alta afluència de persones, com poden ser les platges a l’estiu; o l’aplicació d’aquesta nova tecnologia a les retransmissions televisives de manera remota gràcies a dispositius mòbils.
Un projecte en el que també es treballa pel desenvolupament de la nova generació de xarxes mòbils dedicades especialment a la gestió de la seguretat ciutadana i a les emergències de Barcelona, en col·laboració amb l’Ajuntament i la Guàrdia Urbana.
‘Pilot 5G Catalunya’ es porta a terme aprofitant les capacitats que ofereix la tecnologia 5G de capacitat d’amplada de banda superior, amb més velocitat en la transmissió -de dades, sobretot- i gaudint d’una menor latència en la resposta a qualsevol tipus d’aplicació respecte de les tecnologies mòbils actuals.
El projecte disposa d’un pressupost global de 5,4 milions d’euros, el 40% dels quals seran finançats per Red.es, i es durà a terme en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona (a través de la iniciativa 5G Barcelona), Fira Barcelona, i2cat, Intel i l’escola de negocis IESE. La iniciativa compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).