El passat divendres, l’ex alcalde de Barcelona i president del Consell d’Administració de l’Institut Català de la Salut, Xavier Trias, va visitar Barcelona Health Hub (BHH), un ecosistema internacional d'empreses afins dedicades a impactar en els sistemes sanitaris, connectant startups de l’àmbit de la salut, així com empreses farmacèutiques, d’assegurances i de tecnologia mèdica, universitats, hospitals, consultors especialitats i associacions de pacients, entre d’altres. Un ecosistema ideal, nascut el 2018, per confiar el teu projecte de l’àmbit de la salut i per cercar i tenir accés a convenis amb organitzacions sanitàries per a la realització d’assaigs clínics i projectes de recerca.

Barcelona Health Hub permet impulsar i connectar el teu projecte, establint noves sinergies que l’ajudin a créixer

En paraules de Trias, “el centre és una aposta important perquè representa el futur”, i prosseguia afirmant com “l’estabilitat del nostre país no pot ser inamovible, ha d’estar oberta a incorporar les noves tecnologies que han de servir per apropar el malalt i oferir-li serveis”. Un objectiu que persegueix el BHH, i que comparteix l’exalcalde Trias, que deia com “la visió de futur és aquesta, com som capaços d’incorporar les tecnologies al sistema sanitari pel canvi”.

Xavier Trias va poder conèixer de primera mà algunes de les startups que treballen al Recinte Modernista de Sant Pau

Eva Rosell, directora del centre BHH, assegura que la seva missió és “apostar per a la transformació digital de la vessant de la salut, oferint un major benestar al pacient i a la gestió hospitalària que l’acompanya en cada cas”. Així doncs, l’associació privada sense ànim de lucre fundada per Cristian Pascual, Oscar Garcia i Luis Badrinas, pretén transformar i digitalitzar tot el sector públic i privat de la salut de casa nostra. “El primer pas en el qual portem treballant any i mig juntament amb l’Hospital Sant Pau i la seva Fundació, és per crear un comitè de validacions clíniques”, apunta Rosell, que amb un temps rècord d’entre 6 i 9 mesos, agilitzaria molt més els processos mèdics tant per pacients com per professionals sanitaris, “evitant col·lapsar el sistema”.

Un altre dels avantatges que suposa pertànyer a l’ecosistema del BHH és la possibilitat de contactar directament amb altres membres que s'hi troben inclosos, classificats per àrees temàtiques, de tal forma que millora les sinergies entre equips i startups, permetent beneficiar-se de la xarxa BHH de socis de mitjans internacionals. Una associació que consta de 308 socis, més de 250 startups i amb més de 25 institucions que col·laboren amb el projecte.

Trias ha elogiat l’indret on es troba ubicat el BHH; “molt poca gent pot muntar una startup en un indret com aquest des del punt de vista arquitectònic, treballen en un ambient únic al món!”, i concloïa com personalment, “em fa il·lusió veure com la sanitat catalana continua encaminada a fer projectes que se situen en primeríssima fila, un fet que exigeix d’una gran interacció amb la conselleria de sanitat”.

D'altra banda, Rosell assenyala que tots els informes econòmics, situen que el vertical de salut creixerà a la capital catalana. “La sanitat té un problema de falta de recursos i el personal que treballa aquí pensa en com millorar la vida del pacient, del metge i dels gestors que treballen pel malalt”. Una feina que desenvolupen des del mateix Recinte Modernista de Sant Pau, en un campus ideal i molt ben situat, “que ens permet col·laborar amb molta més facilitat amb el mateix hospital, amb la universitat o amb la seva fundació”. Una ubicació ideal amb la que pretenen treballar per tal de seguir creixent plegats i trobar noves fórmules que facilitin l’atenció que rep el ciutadà, quan necessita rebre atenció dels professionals del seu centre de salut de referència.