Amb el fred arriba la temporada d'esquí i a Catalunya tenim un ampli ventall de possibilitats per gaudir de la natura, l'esport i la neu. Una de les opcions que tenim són les estacions de muntanya d'FGC, que es dibuixen com l’escenari perfecte per viure un hivern diferent en plena natura, tot practicant esport a l’aire lliure sigui esquiant, fent snowboard o, fins i tot, passejant a peu o amb raquetes. També són espais per viure experiències increïbles gràcies a l’ampli ventall de propostes lúdiques per a tots els públics.
Catalunya es caracteritza pels seus paisatges d’alta muntanya d’un valor incalculable. Des de les seves estacions, FGC vol contribuir a potenciar el respecte vers la natura, així com el coneixement de la fauna, la flora, la geologia i el patrimoni cultural local a través d’elements que fomentin l’esport i les activitats a l’aire lliure. Cadascuna de les estacions és la porta d'accés a algun parc natural: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Espot), el Parc Natural de l’Alt Pirineu (Port Ainé), el Parc Natural del Cadí-Moixeró (La Molina) i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser (Vall de Núria i Vallter), tots ells gestionats pel Departament de Territori i Sostenibilitat.
La Molina, el gran domini metropolità
La Molina arrenca la nova temporada d’hivern carregada de novetats i diversió per a tots els públics. Ubicada en un enclavament on conflueixen les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès, La Molina es presenta com a motor de l’economia del territori que apropa la pràctica de l’esport als seus habitants, però també a la resta de Catalunya. Les seves característiques físiques i climàtiques, les seves immillorables instal·lacions i la gran oferta del sector, conviden a practicar tota mena d’activitats esportives emmarcades en un entorn incomparable. Però el seu atractiu no s’acaba aquí, ja que també es caracteritza per la seva gastronomia d’alta muntanya (amb més de 280 restaurants) i pel seu ric passat històric i cultural.
L'estació de La Molina ha estrenat aquest hivern el segon tram del Telecabina Cadí Moixeró fins al Niu de l'Àliga, arribant al cim de la Tosa (cota 2.537 m) i al Parc Natural Cadí Moixeró. Aquesta instal·lació fa més directe l’accés al conjunt La Molina+Masella, de 145 quilòmetres de domini esquiable i un dels més grans de l’estat. I, per altra banda, La Molina estrenarà també aquesta temporada el Telecadira El Llac, que dona accés des de la zona del llac La Molina fins a Coll de Pal.
La Molina+Masella: 145 kms de domini esquiable, el 56è millor domini del món
Aquesta temporada, també s'estrenarà una nova activitat, l’Escape Snow “Alerta Allau”, gestionada per l’empresa Altitud Extrem, en la qual els protagonistes s’han de posar en la pell d’un equip de socorristes després d’una alerta per una allau.
La Molina, quatre àmbits d'actuació contra el canvi climàtic
Les accions de La Molina contra el canvi climàtic estan enfocades en quatre grans grups: la preparació i el bon manteniment de les pistes a l'estiu; la gestió i el control responsable de la producció de la neu; el manteniment de pistes eficient que permet actuar on és realment necessari i la implantació gradual d'energies d'alternatives.
Vall de Núria: una vall única
Vall de Núria és una estació d’esquí familiar i acollidora, que compta amb tots els serveis necessaris per oferir el màxim confort a l’alta muntanya. Està situada a 2.000 metres d’altitud, a 135 quilòmetres de Barcelona. L’estació funciona com un autèntic eix vertebrador del territori. Està al Ripollès, comarca on les activitats culturals, rutes, museus, esport i història són els clars protagonistes.
Entre els productes estrella de l’estació per a aquest d’hivern destaca el Parc Lúdic, on petits i grans poden gaudir de la neu. L’estació compta amb 7,6 quilòmetres de zona esquiable, repartits en onze pistes. Els seus paisatges, a més, conviden els visitants a retrobar-se amb la naturalesa i puresa de la vall. A més, es pot visitar el Santuari de Núria, també anomenat “Basílica”, un lloc de culte i peregrinació que es remunta al 700 dC.
Entre d'altres novetats d'aquesta temporada, l'estació renovarà el Telecabina Coma del Clot de Vall de Núria, farà una ampliació dels vestíbuls d’accés per millorar el flux de viatgers, ampliació de la zona d’espera amb més espai cobert i calefacció, tindrà una nova sala de massatges i estrenarà una nova mascota (La Supermarmota Núria).
Vall de Núria, respecte pel medi ambient
L’estació del Ripollès defensa una estratègia que fomenta la preservació, conservació, millora i respecte vers el medi ambient i el patrimoni, la qualitat del servei, l'atenció al client i la seguretat. Entre les mesures hi ha acords amb el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser amb l’objectiu d’afavorir la millora de l’entorn natural, canvis a energies netes i renovables o la substitució de vehicles de carburació per vehicles elèctrics, entre d'altres.
Vallter 2000, família i proximitat
L’estació de Vallter 2000, per la seva banda, aposta per una temporada amb millores perquè els visitants gaudeixin, encara més, de la seva experiència a la neu. En aquest sentit, presenta canvis i actualitzacions en remuntadors i pistes de l’estació, així com la substitució de la instal·lació de neu artificial de baixa pressió de la zona de Morens. Enguany els usuaris podran fer tota mena d’activitats esportives a la neu, com esquí alpí, snowboard, freeride, activitats de muntanya, sortides amb raquetes o amb esquí de muntanya, i activitats lúdiques on els més menuts podran jugar en el Mini club l’Esquirol o gaudir dels descensos en trineu al Parc Lúdic.
Vallter 2000 està situada al circ d’origen glacial de Morens-Ull de Ter i a 2.000 metres d’altitud sobre la vall del riu Ter. S’estén al nord del Ripollès, dins el terme municipal de Setcases, a la zona més oriental del Pirineu de Girona. L'estació ofereix també serveis de restauració, ideals per fer una parada, agafar energies i prendre alguna beguda calenta.
Vallter 2000, per un entorn més sostenible
L'estació està posant en marxa un seguit d’accions per a la preservació, conservació, millora i respecte cap al medi ambient i el patrimoni. Concretament, està centrant els seus esforços a implementar acords amb el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser per afavorir la millora de l’entorn natural, preservar-lo i fer-lo més sostenible, en el projecte "plàstics zero" i en protocols per protegir una de les espècies autòctones en perill com és l’esperó pirinenc (delphinium montanum).
Espot i Port Ainé, quatre estacions i una destinació
Espot, Port Ainé, Tavascan i Virós-Vallferrera són una destinació global i enguany destaquen per les següents novetats: Port Ainé ha ampliat els seus canons i, a partir d’aquest hivern, l’estació passa a tenir 11 pistes innivades (44%) i 12,900 quilòmetres innivats (48,3%); i Espot compta amb un nou telecadira “Leitner”, desembragable de 4 places, que s’anomenarà La Roca, nom escollit per concurs a les xarxes socials de l’estació.
Una temporada més, el territori esdevé un eix primordial per a les estacions d’Espot i Port Ainé. En aquest sentit, des d’FGC es vol potenciar el turisme al Pallars Sobirà, comarca on s’ubica el cim i el poble habitat més alt de Catalunya, l’estany més gran dels Pirineus i un dels millors rius d’aigües braves d’Europa. Al nord-oest de Catalunya, a la zona de l’Alt Pirineu, la natura s’ha conservat gairebé intacta i, per això, la majoria del territori està protegit: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb més de 200 estanys i on l’aigua és la principal protagonista, i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Tot un paradís natural que també és conegut per la seva tradició, cultura i gastronomia.
Espot i Port Ainé, focus en tres pilars
Espot i Port Ainé, conscients de la necessitat de tenir cura del planeta, estan aplicant tot un seguit de mesures en tres àmbits diferents: restauració, comercial i explotació. Per exemple en ambdues estacions, pel que fa als productes d’un sol ús, s’ha apostat per productes compostables o instal·lant detectors de persones als banys per evitar que les llums quedin obertes quan no hi ha ningú.
Tot nòrdic: salut, natura, esport i paisatge
Aquesta temporada, un any més, les estacions d’FGC aposten per promocionar la pràctica de l’esquí nòrdic a Catalunya a través de la marca Tot Nòrdic, una iniciativa que acull les set estacions catalanes d’esquí de fons: Guils Fontanera, Lles, Aransa, Sant Joan de l’Erm, Tuixent - La Vansa, Virós - Vallferrera i Tavascan és de 125€ per als adults i 65 € per als infants.
D’altra banda, amb el forfet de temporada d’FGC es pot esquiar de manera il·limitada a les estacions de nòrdic catalanes.