T'imagines una taula de Nadal sense una ampolla de vi? No, oi? En qualsevol celebració, sigui dinar o sopar, amb familiars o amb amics, el vi no pot faltar. Independentment de quina varietat de vi escullis, no pots decantar-te per un qualsevol. Per sort, aquest Nadal el celler Perelada ofereix tres varietats de vi al teu abast que deixaran sense paraules amics i familiars.
Si vols sorprendre tothom amb un vi excepcional, aposta pel celler que ha internacionalitzat el vi de l'Empordà, d'alta qualitat i de proximitat. I és que Perelada posseeix cinc vinyes al nord de l'Empordà, just on el vent de Tramuntana bufa amb la seva màxima força. Així, disposa de 131 hectàrees i té el control de 110 hectàrees més. En aquest sentit, Perelada es beneficia de l'heterogeneïtat dels terres de les terres empordaneses, fet que permet a Perelada obtenir raïm amb una àmplia gamma de matisos. I és que els diferents tipus de terra els permeten trobar el terroir ideal per a cada varietat i afegir complexitat als vins. Els diferents tipus de vinyes i terrenys són: Finca Garbet (pissarra - llicorella), Finca Malaveïna (argiles vermelles amb lleuger contingut de còdols), Finca La Garriga (graves sorrenques i còdols procedents de material al·luvial d’origen metamòrfic), Finca Espolla (sòl pissarrós i àcid ) i Finca Ponts de Molins (terreny franc-llimós).
Tanmateix, les varietats vinícoles de Perelada no es poden entendre sense un exhaustiu treball que ha culminat en 15 ors en els principals concursos nacionals i internacionals només durant l'any 2020 i amb què tots els vins prèmium estiguin valorats per sobre dels 91 punts. En l'àmbit comercial, la qualitat dels vins Perelada s'ha reflectit amb l'èxit internacional, ja que són presents a més de 60 països i en la restauració de més alt nivell.
Es pot esmentar que un altre factor clau que explica el gran resultat dels vins Perelada és el clima de la Denominació d'Origen Empordà. Aquest es caracteritza pel fort vent del nord, la tramuntana. Un vent les ratxes del qual superen amb freqüència els 120 km/h. Clarament, aquest aspecte del clima és el més característic que afecti el cultiu de la zona, i sigui molt beneficiós per a la salut del cep.
"Només", garnatxa blanca en estat pur
Garnatxa Blanca és una de les varietats autòctones més implantades a l'Empordà. Amb raïm nascut de vinyes d'entre cinquanta i seixanta anys d'edat, nascuts en un terroir pedregós amb còdols, Perelada elabora "Només", un monovarietal complex i de gran personalitat. El "Només" és un vi jove amb denominació d'origen de l'Empordà i d'anyada del 2021. El seu mètode d'elaboració és fermentació del most flor a temperatura controlada de 15ºC. Segons l'enòleg en cap Delfí Sanahuja, es tracta d'"una Garnatxa blanca que expressa el potencial d'aquesta varietat típica de l'Empordà".
"Una Garnatxa blanca que expressa el potencial d'aquesta varietat típica de l'Empordà"
Nota de tast
Color groc pàl·lid amb tons verdosos. Aromàticament intens, presenta records de fruites fresques, herbes aromàtiques i records anisats. En boca és equilibrat, fresc i envoltant. És un vi complex, llarg i agradable en el seu conjunt, amb una marcada personalitat varietal.
Finca Malaveïna, un vi excepcional
Malaveïna és com es coneixia la finca des de sempre però, d'on ve aquest nom? Al fons de la finca hi ha unes restes de pedres que eren d'una torre de guaita que permetia veure els vaixells que s’apropaven. Aquesta torre va existir durant segles, i diu la llegenda que a principis del segle XIX, durant la guerra del francès contra Napoleó I, a la torre hi vivia una vídua. Aquesta, va tenir la mala sort d’enamorar-se d’un francès, de l’enemic, i un dia al mercat va escoltar que els del poble pensaven atacar el batalló apostat a la zona. Ella va córrer a avisar el seu amant, per això, els francesos es van poder defensar, derrotant als nadius. Quan el batalló va marxar, es van venjar pujant a enderrocar la torre. Varen maleir el lloc de la mala veïna, i així ha perdurat en el temps. Una història de traïció i amor, un nom difícil d’oblidar, per a un vi memorable.
Es tracta d'una vinya dissenyada per obtenir vins extraordinaris. En aquesta línia, per a l'enòleg Sanahuja es tracta d'un "vi de finca elegant i complex que s'ha convertit en un dels referents més significatius del panorama vinícola del nostre país". S'obté d'un terreny de 19 hectàrees de pendents d'argila vermellosa, amb presència de còdols, i precioses vistes a la Mediterrània i al Pirineu.
El "Finca Malaveïna" és un vi amb 22 mesos en botes noves bordeleses de roure francès Allier i d'anyada del 2018. És d'elaboració en negre, maceració llarga i fermentació controlada a 25ºC.
"Un vi de finca elegant i complex que s'ha convertit en un dels referents més significatius del panorama vinícola del nostre país"
Nota de tast
És de color vermell robí de capa alta i té una aroma fruitera amb un fons de fines notes torrades i balsàmiques. En boca és rodó, carnós i estructurat. I els tanins són madurs i aporten sensació d'arrodoniment. A més, té un excel·lent equilibri, amb un bon pas de boca i llarg postgust. És un vi amb una marcada personalitat de la finca de la qual prové i té un gran potencial d'envelliment.
"5 finques", el vi de l'Empordà per excel·lència
En una àrea reduïda de terreny, l'Empordà concentra una varietat de terres que es dona en molt pocs llocs: pendents de pissarra, planes de sorra, sediments d'origen fluvial, terres riques en llims i argiles, terres de grava... Aquesta heterogeneïtat de terrenys permet l'elaboració d'uns vins plens de caràcter, com ho és el vi "5 finques", un vi complex que expressa els diferents microclimes, terrenys i varietats de l'Empordà, i al seu torn és fresc, estructurat, equilibrat i amb molta personalitat.
"5 finques" és un vi elaborat amb vinificació en vi negre, maceració llarga, fermentació a una temperatura controlada de 25ºC. L'expert vinícola Sanahuja ho defineix com "un vi de finca elegant i complex que s'ha convertit en un dels referents més significatius del panorama vinícola del nostre país".
Un vi de finca elegant i complex que s'ha convertit en un dels referents més significatius del panorama vinícola del nostre país
Nota de tast
D'un color vermell cirera intens, l'aroma presenta records de fruites vermelles, espècies, amb notes balsàmiques i un fons torrefacte. En boca és fresc, intens i equilibrat. I té uns tanins presents però molt ben integrats. És un vi amb molta personalitat i un llarg postgust.
Amb tot, avui dia pot semblar que només podem gaudir de moments màgics per Nadal, tanmateix, no és així. Realment, només depèn de l'actitud de cada un, ja que l'esperit nadalenc no hauria de durar només per aquestes dates, sinó que es podria estendre al llarg de l'any, com el vi, que és bo en els 365 dies, faci fred o calor. No obstant això, és innegable que unir el vi i el Nadal forma part de l'esperit nadalenc i que en família i amics encara està més bo.
Aquest Nadal viu bons moments i gaudeix del bon vi!