És innegable: els videojocs són un fenomen planetari, un entreteniment de primer ordre per a les masses. Amb els anys ha acabat convertint-se en una de les indústries culturals capdavanteres i amb unes perspectives de creixement per sobre de la resta. I és que, si estan ben dissenyats, els videojocs poden esdevenir experiències totals des d’un punt de vista de consum i de creació artística.
A Catalunya, fins a un 51,5% de la població hi juga, sigui al mòbil, a l’ordinador o a la tauleta. Tanmateix, en molts àmbits de la societat encara predomina la creença que els videojocs són dolents per a la salut, violents o alienadors: no són considerats una forma d’art. En aquest sentit, queda molta feina per fer per canviar la seva percepció social i perquè sigui considerada una indústria cultural com la resta, generadora d’oportunitats educatives i econòmiques.
En aquest sentit, cal destacar que els videojocs són una plataforma d’aplicació i difusió d’altres disciplines culturals com la creació musical, la creació artística gràfica digital o la creació literària.
Catalunya compta amb 200 empreses de videojocs amb 4.000 professionals que facturen més de 550 M€
A més, els anomenats ‘Serious Games’, per exemple, són una gran eina d’aprenentatge: permeten millorar competències a l’escola o a casa, o fins i tot per tractar trastorns i malalties. Estem parlant de vivències totals a nivell narratiu, estètic, psicològic i tecnològic, i tot plegat en un entorn amigable per a infants i joves. Són un instrument útil que a casa nostra no només tenim la sort de gaudir, sinó que també produïm.
Perquè sí, els videojocs també són indústria a Catalunya. Un sector rellevant de l’economia digital amb una llarga cadena de valor que no para d’evolucionar positivament i de manera significativa en els seus principals indicadors.
Un sector líder
Segons el Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2021, Catalunya compta amb 200 empreses desenvolupadores de videojocs que ocupen prop de 4.000 professionals i que facturen més de 550 milions d’euros, creixent un 70% en només 5 anys. Tant és així, que el videojoc fet a Catalunya concentra més del 50% de la indústria de tot l’Estat espanyol, en un cas força excepcional de fortalesa per part d’un ecosistema industrial, econòmic i professional.
Aquest lideratge, a més, té les seves rèpliques en la formació de professionals. I és que la creació de nou talent per a aquest ecosistema evoluciona encara més ràpid: Catalunya té 8 universitats que imparteixen estudis superiors de videojocs.
La Generalitat s’ha compromès a consolidar i enfortir l’ecosistema català del videojoc
I tot plegat només acaba de començar. Perquè amb la posada en marxa de la nova legislatura, el Departament de Cultura -juntament amb nou altres departaments del Govern català- s’ha compromès a sistematitzar i consolidar amb el sector les polítiques encaminades a enfortir l’ecosistema català del videojoc. Per això l’any 2019 es va posar en marxa la Taula del Videojoc, l’espai de concertació i treball entre el sector i la Generalitat de Catalunya.
60 accions a la Taula del Videojoc
Enguany la Taula ha presentat una bateria de 60 actuacions per accelerar el posicionament social i estratègic del videojoc a Catalunya, un pla d’accions complet que aplega totes les dimensions d’interès per a l’ecosistema català del videojoc, com la creació de recursos a disposició de les empreses, l’organització de trobades entre els i les professionals del sector, el foment del talent al territori amb programes d’incubació, l’impuls d’un programa de mentories per a la professionalització i la internacionalització, o la millora dels plans d’estudis universitaris i de la Formació Professional dual i contínua.
El videojoc a Catalunya és present i és futur. És present perquè al nostre país la indústria ja crea productes de qualitat de referència internacional. I és futur perquè tindrà un paper fonamental en l’avenç de les societats. El videojoc és molt més que un joc. Sí, el videojoc és cultura!