Com cada any, la prestigiosa revista nord-americana publica la llista de les personalitats més influents del planeta. Enguany, un català s'ha colat entre les 100 persones més influents de la revista Time. Es tracta del president xilè, Gabriel Boric, que és d'ascendència catalana. Sa mare és de Badalona (Barcelonès) i sovint ha expressat la seva solidaritat amb Catalunya. En el marc del referèndum de l'1-O, Boric va fer servir les xarxes socials per mostrar el seu suport i condemnar la repressió exercida per l'estat espanyol. "Imatges de la violència policial a Catalunya són impactants. Una abraçada ferma des de Xile al poble català. Més democràcia, menys repressió", va piular el passat 1 d'octubre del 2017.

 

En una entrevista amb Pablo Iglesias, l'actual president de Xile va insistir en el fet que té avantpassats catalans i que recorda una frase que es deia a casa seva en llengua catalana: "Amb el cor a la mà, vencerem". "Vaig ser a Catalunya, a Girona i Barcelona fa uns quants anys i una de les coses que em va sorprendre més va ser que en una caminada llarga, quan anava sortint del Parc Güell a Barcelona, vaig topar amb un col·legi d'on sortien nens petits que estaven parlant en català. I a mi em va causar una barreja d'orgull i nostàlgia del que no vaig poder conèixer dels meus ancestres. Sé molt poques coses en català, algunes coses que he sentit per repetició, però no sé l'idioma. Una de les expressions que m'agradaven era 'amb el cor a la mà, vencerem'. Ho havia escoltat aquí a Xile. M'encantaria recuperar aquestes arrels que per desgràcia amb el pas del temps hem anat perdent", va dir sobre la seva ascendència catalana.

Ara, és una de les 100 persones més influents del planeta. Ho és en l'apartat de "Líders", que comparteix amb personalitats com Volodímir Zelenski, Vladímir Putin, Ursula von der Leyen, Olaf Scholz, Joe Biden o Xi Jinping. En el perfil que li ha redactat el Premi Nobel d'Economia Joseph Stiglitz es destaca que la seva rotunda victòria a les eleccions presidencials xilenes "va representar un canvi de guàrdia, però quelcom més important: va marcar un canvi a la direcció de l'economia de Xile i possiblement del món". Stiglitz ha destacat que Boric havia sabut demostrar habilitats de comunicació, empatia i una profunda comprensió de la història i la cultura xilena, i amb tot plegat, "està fent de Xile de nou el laboratori del món".