La Universitat de Barcelona és la primera institució a Catalunya que s’adhereix a la Campanya Internacional del Banc Vermell per combatre la violència de gènere. Aquest matí, a la plaça Montserrat Roig de l’Edifici Històric de Gran Via de les Corts Catalanes, ha acollit la instal·lació d’un banc vermell contra la violència masclista on es pot llegir: "En memòria de totes les dones assassinades, pels qui deien estimar-les".
En l’acte hi han participat, per part de la UB, el rector Joan Elias i també l'entitat promotora de la campanya dels bancs vermells, Intress: una organització de professionals experts dedicada a dissenyar i implementar programes d’intervenció social amb un model d’atenció propi centrat en la persona i en la comunitat.
Es tracta del primer banc d’aquestes característiques que s’instal·la a Barcelona i Catalunya. Forma part d’una campanya de conscienciació contra el maltractament envers les dones que va néixer el 2016 a Itàlia per iniciativa de l’activista Tina Magenta. De la mà de l’associació Stati Generali delle Donne, Magenta va instal·lar el primer banc vermell a la comuna de Perusa, coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.
La instal·lació d’aquest banc a la UB significa un gest de denúncia contra la violència constant que reben les dones arreu, i vol posar en relleu l’atenció que mereixen totes les víctimes, així com fer una crida de protesta contra una plaga social que no cessa.
#UniBarcelona | Avui s’ha instal·lat a l’Edifici Històric un banc vermell per denunciar la violència de gènere.
— Universitat de Barcelona (@UniBarcelona) November 9, 2020
La UB és la primera institució a Catalunya que s’adhereix a la campanya internacional del #bancvermell, impulsada per @IntressOrg.
👉https://t.co/BzGLcKJzaf pic.twitter.com/pTr30Q3tXp
El color vermell s’associa a la primera manifestació de dones contra el feminicidi que va tenir lloc el 2012 a Ciudad Juárez, Mèxic. En aquella ocasió, les manifestants van exposar sabates vermelles per simbolitzar les víctimes de la violència de gènere. Els bancs vermells volen significar prevenció, sensibilització i formació. Són un toc d’atenció quan ens els trobem pel carrer. Hi ha més de 300 bancs instal·lats a desenes de ciutats del món, en concret a països com Itàlia, Mèxic, l’Equador i l’Argentina.