El desert d'Atacama, a Xile, és el lloc més sec del món i en els últims dies s'hi han produït dos fenòmens ben curiosos. El passat 25 d'agost es va viure una nevada històrica a aquesta regió, amb una capa de fins a 15 centímetres de neu que va cobrir algunes zones i que va obligar a tallar bona part de la xarxa de carreteres. El desert, una zona en què pràcticament no plou durant tot l'any, s'ha cobert de blanc.
Nevada històrica
Altres ciutats del país, com El Salvador i San Pedro de Atacama, a uns 750 quilòmetres al nord de la capital, Santiago, també es van tenyir de blanc, amb nens construint ninots de neu. Es tracta llavors, d'una nevada històrica, la més abundant dels últims 30 anys, tal com la va definir el meteoròleg Daniel Díaz. Aquest ha explicat que "nevades com aquesta no succeeixen cada any", i molt menys a finals d'agost. Aquí tot just ens acostem a la tardor, però als països de l'hemisferi sud suposa la fi de l'hivern i l'entrada a la primavera.
Espècies endèmiques
I no hi ha res més primaveral que les flors, que després de la nevada s'han obert camí a Atacama. Veure un desert florit no és quelcom que passi cada dia. Concretament, a aquesta regió xilena passa cada sis o set anys. Amb la neu, però també amb les fortes pluges i tempestes, al sòl, normalment àrid, hi han crescut les flors que han omplert de colors la zona desèrtica.
El desert d'Atacama tenyit de lila / Pinterest
Sobretot, hi han crescut les anomenades "pata de guanaco", una planta endèmica de Xile, i també les anomenades "celestinas", dues espècies de flors que han convertit en un el desert en un autèntic espectacle de colors.
L'absència de gelades i precipitacions durant un llarg període de temps fan que les llavors que s'oculten sota terra "s'adormin", aconseguint que amb les pluges de la setmana anterior comencin a germinar.