La Segona República es va proclamar un 14 d'abril de 1931, avui fa 90 anys. I just 45 anys després naixia un partidari de l'extrema dreta que mai hagués recolzat aquest sistema polític: Santiago Abascal, en concret el 14 d'abril del 1976. El líder de Vox ha defensat de forma reiterada Felip VI i la majoria dels seus discursos els acaba amb un 'Viva España' i 'Viva el Rey'. Avui, lluny de celebrar l'efemèride republicana, s'ha felicitat a ell mateix a través d'Instagram.

I ho ha fet amb una fotografia d'ell en l'actitud de 'mascle espanyol' que sempre ha volgut subratllar: mirada profunda, un puro enorme a la mà i el fum d'aquest tapant-li una part del rostre. A més, ha acompanyat la imatge amb una frase senzilla: "45 primaveres". Com a personatges destacats, de moment, tan sols l'ha felicitat el personatge televisiu Nicolás Vallejo-Nagera.

Publicació de Santiago Abascal al seu twitter

El passat mes d'octubre, Abascal ja va recordar al diputat del Congrés, Gabriel Rufián sobre aquest sistema democràtic: "La república no existeix ni existirà". Anteriorment, també va carregar contra l'aleshores líder de Podemos, Pablo Iglesias, ara fa un any: "Iglesias està disposat a un cop d'Estat per la república. Ni sumant socialistes, comunistes, separatistes i etarres teniu majoria suficient per a una reforma de la Constitució". En canvi, Felip VI no para de rebre lloances per part d'Abascal. El darrer missatge del Rei aquest Nadal va ser aplaudit pel líder de Vox sobre la idea que "Espanya és un poble que no es rendeix mai" i va afegir: "No serà gens fàcil superar la pandèmia i en cada casa ho sabeu bé. Però jo estic segur que sortirem endavant. Amb esforç, unió, i solidaritat, Espanya sortirà endavant".

La Segona República

La Segona República és una etapa de la història d'Espanya la qual inicia el 14 d'abril de 1931 i culmina l'1 d'abril de 1939.  La jornada anterior a la seva proclamació, s’havien celebrat eleccions municipals a tot l’Estat, que es van convertir en un autèntic plebiscit contra una Corona assetjada i desacreditada pels seus vincles amb la dictadura. El van guanyar els republicans, de carrer. A Catalunya, fins al 70% dels regidors electes van ser republicans. Dos dies després de la cita amb les urnes, el 14 d’abril, el rei Alfons XIII abandonava Espanya d’amagat i Vigo proclamava la República i Éibar hissava la bandera tricolor.