El petit i remot poble de Salla, a la Lapònia finlandesa, s'ha fet famós mundialment gràcies a una d'original campanya a les xarxes socials, amb la qual busca alertar sobre el canvi climàtic mitjançant una falsa candidatura a allotjar els Jocs Olímpics d'estiu el 2032.
La campanya, titulada "Salva Salla, salva el planeta", s'ha tornat viral i ha arribat ja a més de 250 milions de persones a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació digitals de tot el món des del seu llançament a finals de gener, segons els seus promotors.
El principal component d'aquesta iniciativa és un vídeo ple d'ironia i humor, en el qual habitants reals del poble, conscients de l'escalfament global, es preparen per a unes futures Olimpíades practicant esports estiuencs, com el vòlei platja i el surf, sobre la neu i el gel.
"Arriba la calor", anuncia una noia que corre per un paisatge nevat portant la torxa olímpica, mentre que una jove afirma sota un cel plomís -exagerant, òbviament- que mai no ha vist el sol, però aviat podrà veure'l.
La presumpta candidatura olímpica disposa, a més, del seu propi logotip oficial, en el qual destaquen unes muntanyes nevades que es fonen, i amb una mascota anomenada Kesa (estiu), representada per un ren atordit a causa d'unes altes temperatures a què no està acostumat. La campanya té el suport del moviment mediambiental "Fridays for Future", iniciat per l'activista sueca Greta Thunberg i altres joves per conscienciar els responsables polítics que han de prendre mesures dràstiques com més aviat millor per frenar la crisi climàtica.
Salla, al centre del canvi climàtic
I és que Salla, de tot just 3.400 habitants, està situat a la regió més gèlida de Finlàndia, dins del cercle polar àrtic, on els termòmetres poden baixar a l'hivern fins als 45 graus centígrads sota zero i una gruixuda capa de neu cobreix el paisatge la major part de l'any.
Segons els experts, els pols terrestres són les regions on més s'està accelerant l'escalfament global, amb una fosa creixent de la capa de gel durant els estius que no arriba a recuperar del tot el seu volum durant els hiverns.
El permafrost (la capa de terra congelat a les regions polars) acull una gran quantitat de metà i diòxid de carboni (CO2), per la qual cosa si es fon alliberaria a l'atmosfera milions de tones de gasos que augmentarien l'efecte d'hivernacle.
L'alcalde de Salla reconeix que l'escalfament global suposa una greu amenaça per al mode de vida tradicional dels seus habitants, basat en la criança de rens, l'explotació forestal i el turisme hivernal. "Realment no volem tenir aquí uns jocs olímpics d'estiu, el que volem és hiverns de veritat", sentencia.