A partir d'avui al Salvador qualsevol persona que vagi a preguntar com un dels seus clients vol pagar el servei que ofereix, més enllà de la pregunta "em pagarà amb efectiu o targeta?", hi haurà d'afegir el bitcoin, ja que avui ha entrat en vigor la llei que permet la circulació del bitcoin com a moneda al Salvador al costat del dòlar. Això suposa que El Salvador s'ha convertit en el primer en el món a fer aquest pas entre el rebuig de la població.

Concretament, la coneguda com a la Llei Bitcoin, que es va aprovar el passat mes de juny indica que "tot agent econòmic haurà d'acceptar bitcoin com a forma de pagament quan així li sigui ofert per qui adquireix un bé o servei". Dit en altres paraules, el seu ús és obligatori encara que el president Nayib Bukele ha assenyalat que quedarà a opció dels salvadorencs. A més, la normativa assenyala que "el tipus de canvi entre el bitcoin i el dòlar serà establert lliurement pel mercat".

L'aprovació de la llei també vol dir que a partir d'avui els salvadorencs que tinguin bitcoin podran fer ús dels caixers automàtics i els podran convertir en dòlars. Alhora, podran descarregar la cartera electrònica impulsada pel Govern i anomenada "Chivo Wallet".

Fotografia de recurs del president del Salvador, Nayib Bukele - Efe

Les persones que decideixin instal·lar en els seus mòbils l'aplicació rebran un bo en bitcoin equivalent a 30 dòlars, sense que aquests puguin ser canviats a dòlars. La clau entre acceptar i rebre bitcoin, segons una explicació donada per Bukele, radica en la "convertibilitat automàtica i instantània" del criptoactiu a dòlars.

Contra els Estats Units

El president salvadorenc ha promogut l'ús del bitcoin com una mesura per a eliminar el pagament de comissions per l'enviament de remeses des dels Estats Units, que sostenen l'economia salvadorenca i beneficia a 1,63 milions de salvadorencs.

Un total de 471.633 llars reben aquestes divises, dels quals 13.530 es troben en pobresa extrema i 68.874 en pobresa relativa, segons fonts oficials. D'acord amb el mandatari, són 400 milions els que paguen els salvadorencs a l'estranger cada any per a enviar les remeses, que l'any 2020 van sumar més de 5.900 milions.

No hi ha consens entre la població

No obstant això, la majoria dels salvadorencs mostren desinterès, rebuig i desconfiança a l'ús del bitcoin, d'acord amb els resultats d'enquestes. Centenars de salvadorencs, en la seva majoria joves, s'han manifestat en els últims dies en contra de la implementació del bitcoin com a moneda de canvi i han demanat la derogació de la qual permetrà el seu ús.

Segons un sondeig de l'Institut Universitari d'Opinió Pública de la Universitat Centreamericana (Iudop), el 66,7% de la població opina que la Llei Bitcoin ha de ser derogada, el 78,3% dels ciutadans està poc o gens interessats a descarregar en els seus telèfons l'aplicació de la cartera electrònica i el 71,2% prefereix utilitzar el dòlar.