El govern de Trinidad i Tobago planeja eliminar del seu escut les tres naus de Cristòfor Colom amb l'objectiu d'esborrar els vestigis de la colonització europea del país en els símbols nacionals. Aquesta mesura ha estat rebuda aquest dimarts amb beneplàcit d'una part dels polítics del país, tot i que l'oposició ha expressat les seves crítiques a un revisionisme que segons el seu parer busca treure rèdit electoral.
El primer ministre de Trinidad i Tobago, Keith Rowley, va informar que la Pinta, la Niña i la Santa María seran reemplaçades per la paella d'acer, un instrument de percussió originari de l'illa caribenya. "Això hauria d'indicar que estem en camí d'eliminar els vestigis colonials que tenim a la nostra constitució", ha dit Rowley, que ha indicat que el nou disseny podria estar a punt per a finals del setembre vinent. L'escut, dissenyat després de la independència del país del Regne Unit el 1962, inclou entre altres símbols una palmera, colibrís i l'au nacional ibis escarlata, així com el lema 'Together we aspire, together we achieve' (Junts aspirem, junts ho aconseguim, en català).
La líder de l'oposició, Kamla Persad-Bissessar, ha afirmat en un comunicat que, si bé és necessari revisar part de la història darrere de Cristòfor Colom, s'ha de fer adequadament per evitar tensions. Persad-Bissessar ha dit que la història "no ha de manipular-se per servir a una agenda singular" sinó que ha d'utilitzar-se per "il·luminar a les generacions successives perquè no repeteixin els errors del passat". Segons la seva opinió, la intenció del primer ministre és utilitzar aquests esdeveniments històrics i el rebuig del colonialisme per a la seva campanya electoral de cara als comicis generals de l'any vinent.
La decisió relativa a l'escut es produeix abans d'una audiència pública prevista per avaluar també si s'eliminen estàtues i monuments relacionats amb l'època colonial europea. Trinidad es va convertir en una colònia espanyola després de l'arribada de Cristòfor Colom el 1498 i va passar a ser britànica a finals del segle XVIII.