La Covid-19 i les pandèmies s'han colat en el Calendari de l'Ermità. Així doncs, arran de la crisi sanitària de coronavirus, l'edició del 2021 aporta la veu de quatre experts que reflexionen sobre pandèmies anteriors, així com el valor que té la natura per enfrontar-les.
Un dels especialistes és Fra Valentí Serra que rememora els remeis conventuals i pràctiques més habituals que es van emprar en temps de pesta i pandèmies. Per la seva part, la botànica i farmacèutica Astrid Van Ginkel en l'article Les herbes confinades convida a repensar la relació que tenen els humans amb la natura i com treure'n profit. L'humor de Marcel·lí Virgili transporta al lector al Racó de rumiar, on parla dels sants protectors i dona remeis populars per mantenir la bona salut. A més, el reconegut folklorista Amadeu Carbó explica la festa de Corpus que celebra els 700 anys de la primera processó a Barcelona.
145 anys de publicació ininterrompuda
Així mateix, l'edició d'enguany també està de celebració perquè arriba a la xifra màgica d'haver-se publicat 145 anys de manera ininterrompuda. Aquest calendari, entre altres continguts, inclou informació sobre eclipsis, efemèrides, fires i festes majors, consells pel conreu de l’hort i el jardí, el sant del dia, les fruites i hortalisses de cada estació, herbes remeieres, l’hort urbà, dites i refranys, costums i tradicions. Per tant, aquest és una guia de cultura popular i tradicional per tot l’any, que en l’edició 2021 arriba amb nous continguts.
Entre aquest, s'inclou un calendari hortolà que està centrat en els productes de la terra. Per això, Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins, ofereix mensualment consells pràctics i ecològics per al bon conreu de les hortes i jardins. A més, enguany inclou una gran varietat de productes propis de la pagesia catalana, així com recomanacions per conrear horts urbans.
Una altra de les novetats és que també hi haurà un calendari gastronòmic mallorquí que conté aliments i plats més típics adaptats als productes de temporada i a les festes i tradicions d'aquesta illa. Aquest pren com a referent el calendari folklòric del prestigiós i reconegut pare Rafael Ginard.
Finalment, també posseeix un calendari desplegable infantil amb les festes i tradicions més populars, però també d'altres que no són tan conegudes. Així mateix, inclou curiositats i observacions sobre el camp, la natura i alguns fenòmens astronòmics.