Hi ha molts vins que necessiten que passin mesos o anys per a arribar al seu moment òptim de consum. I és que, ja ho diu la dita: "el vi, vell, i el pa, novell". Ara bé, només hi ha un a la venda que ha envellit en un entorn tan singular com és l'espai.

Es tracta d'una ampolla de Château Pétrus 2000, un Bordeus dels cellers Pomerol, amb la subhasta del qual s'espera obtenir fins a un milió de dòlars (uns 830.000 euros). 

Vino Burdeos Espacio Christie's 

Ampolla de Château Pétrus 2000Christie's

 

Aquest Burdeos ha format part d'un programa de recerca per trobar noves vies per a l'agricultura tenint en compte els efectes del canvi climàtic. Ha estat 14 mesos orbitant la Terra, a 28.000 quilòmetres per hora i a 400 quilòmetres de distància. Aquestes circumstàncies han fet que el seu valor, que acostuma a ser d'uns 6.000 euros, s'elevi significativament.

Va ser l'empresa Space Cargo Unlimited la que va llançar l'ampolla el novembre de 2019, juntament amb 11 més. Es trobava dins l'Estació Espacial Internacional (EEI), en una microgravetat gairebé zero i exposat a les radiacions de l'espai. 

Les ampolles van tornar a la Terra el passat mes de gener i han format part del programa WISE per trobar "noves maneres de cultivar plantes a la Terra", adaptades a les condicions imposades per l'escalfament global. 

Els impulsors de l'empresa, els francesos Emmanuel Etcheparre Nicolas Gaume, han declarat que, atès que "no hi ha cap planeta B", volen acostar-se a un futur on "s'aprofiti la microgravetat i s'estimuli les evolucions naturals accelerades en un entorn espacial". 

Les altres ampolles restants han estat consumides en un tast d'experts, els quals han conclòs que aquestes singulars condicions han tingut com a resultat un vi diferent, tant en color, com aromes i gust.