Un equip amb una vintena d'acadèmics, ambientalistes i guies locals i recol·lectors de castanyes han aconseguit arribar fins a l'arbre més alt de l'Amazònia després de recórrer 40 quilòmetres per la selva. Després de tres anys d'intentar-ho, un grup de científics ha recorregut la selva amazònica durant onze dies per, finalment, tocar l'arbre més alt de l'Amazònia.
Es tracta d'un angelim vermelho (dinizia excelsa) que fa 88,5 metres d'altura i 9,9 metres de perímetre. Es troba en una zona remota al nord del Brasil, a la Reserva Natural de Rio Iratapuru. Els experts calculen que pot tenir entre 400 i 600 anys. L'angelim vermelho té una altura equivalent a un edifici de 25 pisos. I fa dues vegades l'estàtua del Crist Redemptor de Rio de Janeiro.
![Arbre Amazonia / EFE Arbre Amazonia / EFE](/uploads/s1/37/38/93/12/01-arbre-amazonia_15_630x420.jpeg)
La primera notícia d'aquest arbre és del 2019. En aquell moment, un programa governamental pretenia calcular la biomassa amb sensors acollats als avions. I per fer-ho, un dels aspectes que es tenien en compte era l'alçada de la vegetació. "Quan es va fer el càlcul es va veure que algunes alçades eren molt més grans del normal", ha explicat a l'agència EFE Eric Gorgens, un dels enginyers forestals que ha encapçalat l'expedició. "Enmig de tots els arbres gegants, n'hi havia un que sobresortia més que els altres. "Calia anar fins allà i veure quina era l'espècie, en quines condicions estava i quina mena de selva hi havia al voltant", apunta Gorgens.
![02 ArbreAmazonia 02 ArbreAmazonia](/uploads/s1/37/38/93/15/02-arbreamazonia.jpeg)
"Va ser una de les coses més boniques que he vist", ha afirmat a l'agència de notícies AFP Diego Armando Silva, de la Universitat Federal d'Amapá, que també va formar part de l'expedició. En aquest sentit, titlla de "divina" l'experiència de "ser al mig d'un bosc on la humanitat no hi havia estat, amb una natura absolutament exuberant". Val a dir que l'ajuda dels indígenes ha estat fonamental perquè aquest cop sí que s'hagi aconseguit arribar fins al majestuós arbre. "L'arbre absorbeix el mateix carboni que una hectàrea de vegetació", indica Gorgens.