L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha llançat una advertència sobre el contingut d'arsènic en certs tipus d'arròs. Gràcies a un estudi que han realitzat, han detectat arsènic, un metal·loide present en l'arròs, pot causar una sèrie de problemes de salut, incloent lesions a la pell, trastorns metabòlics, diabetis, malalties cardiovasculars i fins i tot càncer. La investigació va assenyalar que l'arròs integral és la varietat que conté una quantitat d'arsènic més gran, 131 micrograms per kg de mitjana.
Per a aquesta anàlisi es van avaluar 136 tipus d'arròs de supermercat, amb l'objectiu de determinar els nivells d'arsènic en cada un. Els resultats van revelar que els arrossos integrals i les tortitas d'arròs són els aliments que acumulen les concentracions més grans d'aquest metal·loide.
Entre els arrossos en gra, el que menys arsènic té és el vaporitzat, amb una mitjana de 38 micrograms per kg. L'arròs blanc de gra llarg té una mitjana de 49 micrograms per kg, i el de gra curt, una mitjana de 54 micrograms per kg. L'arròs asiàtic o basmati té una mitjana de 59 micrograms per kg, i el precuinat, una mitjana de 60 micrograms per kg.
Segons la OCU, un adult de 75 kg de pes podria prendre diàriament fins a 171 g d'arròs integral i 162 g de tortitas d'arròs sense superar el valor de referència. Tanmateix, aquestes quantitats són molt superiors a les que se solen consumir en un menjar. Per exemple, una ració d'arròs cuit sol pesar uns 60 g.
Què és l'arsènic i per què és nociu?
Per als nens i adolescents, el risc de superar el valor de referència és més gran, a causa del seu menor pes corporal. Per exemple, un nen de 10 kg de pes només podria prendre 3 g d'arròs integral i 2,7 g de tortitas d'arròs al dia. A més, la OCU ha detectat que algunes farinetes de cereals contenen nivells d'arsènic que podrien superar el valor de referència per a un nadó.
A partir de l'anàlisi dels arrossos al supermercat i el seu nivell d'arsènic, la OCU recomana diversificar la dieta i no basar-la en l'arròs, especialment per a aquells que consumin grans quantitats d'aquest aliment. També aconsella optar per les varietats d'arròs que contenen menys arsènic, com el vaporitzat, el blanc de gra llarg o el basmati, i evitar l'integral i les tortitas d'arròs.
L'arsènic és una de les deu substàncies químiques més perilloses per a la salut pública
És un element químic que es troba de forma natural en el medi ambient, especialment al terra i l'aigua. L'arròs l'absorbeix a través de les seves arrels i l'acumula als seus grans. Existeixen dues formes d'arsènic: l'inorgànic i l'orgànic. El primer és el més tòxic i el que més es troba en l'arròs.
L'arsènic inorgànic pot causar diversos problemes de salut, com lesions a la pell, trastorns metabòlics, diabetis, malalties cardiovasculars i fins i tot càncer. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'arsènic és una de les deu substàncies químiques més perilloses per a la salut pública.