Danone canvia l'etiquetatge del 80% dels seus productes, substituint el terme 'data de caducitat' per 'data de consum preferent' com a mesura contra el malbaratament alimentari, que és un factor clau en la reducció de l'emissió de gasos i de residus.
Data de caducitat o de consum preferent?
Els termes que trobem als aliments envasats que mengem són encara confusos per a molta gent.
Data de caducitat i de consum preferent semblen indicar el mateix, però no ho és. La de caducitat indica fins a quina data l'aliment es pot consumir amb seguretat. En canvi, la de consum preferent mostra fins a quina data l'aliment té la qualitat esperada.
El desconeixement i la poca atenció en les etiquetes dels productes és el responsable del malbaratament del 10% dels aliments que es llancen en bon estat a la Unió Europea.
Per evitar aquest malbaratament, fa anys que la normativa recomana que certs productes portin una data de consum preferent, que allarga la vida útil de l'aliment, en comptes d'una data de caducitat.
Aquest pas l'acaba de fer l'empresa líder del sector dels iogurts, Danone, que deixarà d'etiquetar els seus productes amb la data de caducitat.
Danone canvia etiquetes contra el malbaratament alimentari
Es calcula que més de la meitat d'espanyols llencen a les escombraries algun o tots els productes passada la data de consum preferent pensant que no és segur consumir-lo. "És un pensament erroni, ja que encara es podria consumir, sempre que mirem, olorem i tastem el producte", assegura Helena Calvo, responsable de projectes de sensibilització a Too Good To Go, al mitjà 324.
Too Good To Go és una app que lluita contra el malbaratament alimentari venent a preu molt baix les restes de menjar que les botigues llencen al final del dia, que segueixen sent de bona qualitat, però que no estan autoritzades per a la venda.
Mirar, olorar i tastar
Aquesta empresa ha llançat la campanya 'Dates amb sentit: Mira, olora i tasta' per crear consciència que els nostres sentits són el més útil per determinar si un aliment amb data de consum preferent es pot menjar dies després.
I a aquesta nova onada de decisions cap a la sostenibilitat s'ha unit el gegant dels lactis, Danone, que substituirà la data de caducitat per la de consum preferent en el 80% dels seus productes.
Aquesta mena de decisions en grans empreses suposen un impacte molt més gran que els petits gestos dels ciutadans en el dia a dia, ja que el malbaratament alimentari és responsable d'entre el 8 i el 10% dels gasos d'efecte hivernacle, i l'etiquetatge pot ser el principi del canvi.
I amb més xifres, salvar de les escombraries 1 quilo de iogurt suposa estalviar gairebé 2 quilos d'emissions de CO₂.
Recomanacions per consumir aliments després de la data preferent
Ara bé, si les empreses col·laboren, tot es facilita, però si a casa encara teniu dificultats per saber si podeu o no consumir certes coses que s'han quedat massa temps a la nevera, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària recomana seguir aquests períodes orientatius per prendre aliments després de la data de consum preferent:
1 any després del consum preferent:
- Cafè, te, espècies
- Llegums secs i en conserva, pasta seca, arròs, farina
- Llet condensada, evaporada, en pols (no infantil)
- Conserves de llauna i en pots de vidre
- Conserves de carn i de peix
- Xarop, codonyat, mel
- Xocolata en rajola
- Aigua mineral
3 mesos després del consum preferent:
- Pa torrat, galetes i altres pastes seques, cereals per esmorzar, pasta seca farcida...
- Begudes UHT: llet, sucs de fruita, begudes de soja...
- Formatge sec
- Xocolata farcida, bombons, torrons
- Pernil curat i embotit curat no llescat
- Oli, margarina, mantega
- Congelats
- Salses envasades
- Xips de patates, d'hortalisses
1 mes després del consum preferent:
- Pastisseria tova no farcida, com magdalenes
- Pernil curat i embotit curat llescat
15 dies després del consum preferent:
- Iogurt
- Pa de motlle