Si ets de València o províncies properes, segur que els coneixes i, si no és així, ho hauries de fer com més aviat millor perquè degustar-los constitueix un d'aquests plaers senzills que tothom s'hauria de concedir: comença la temporada de l'orxata i, per gaudir d'ella, res millor que fer-se en el teu Mercadona més proper amb una bossa de deliciosos fartons.
🥤 La beguda dels Països Catalans avalada per la NASA perquè és un superaliment
Què són els fartons?
Els fartons, per a qui encara no ho sàpiga, són el dolç perfecte per acompanyar la millor orxata valenciana. Per si mateix, és una pasta allargada, dolça i esponjosa dissenyada especialment per a absober l'orxata com si es tractés de llet. A l'estiu, de fet, són molts els que canvien llet i madalenas per orxata i fartons quan arriba el bon temps. Com tots els dolços, té múltiples versions, però els millors s'elaboren amb farina de blat, oli de llavors, aigua, ous, llevat i sal. Existeix també la versió fullada, que afegeix a la barreja llard. Els que es venen a Mercadona són els convencionals.
Poc més d'un euro
Mercadona no ha escollit uns fartons qualssevol: la cadena valenciana –per a ells l'orxata són paraules majors- ens ofereix fartons de la marca Polo, un dels elaboradors tradicionals d'aquest dolç. La bossa|borsa de sis unitats costa només 1,05 euros. Els Polo, família històrica d'orxaters, són a més els inventors del dolç. Van ser, de fet els germans José i Dionisio els qui els van inventar als anys seixanta: són llargs perquè es puguin posar bé al vas i esponjosos perquè absorbeixin l'orxata. Una delícia.