Si ets de València o províncies properes, segur que els coneixes i, si no és així, ho hauries de fer com més aviat millor perquè degustar-los constitueix un d'aquests plaers senzills que tothom s'hauria de concedir: comença la temporada de l'orxata i, per gaudir d'ella, res millor que fer-se en el teu Mercadona més proper amb una bossa de deliciosos fartons.

🥤 La beguda dels Països Catalans avalada per la NASA perquè és un superaliment
 

Des de la seva invenció als anys seixanta, s'han convertit en un clàssic.

Què són els fartons?

Els fartons, per a qui encara no ho sàpiga, són el dolç perfecte per acompanyar la millor orxata valenciana. Per si mateix, és una pasta allargada, dolça i esponjosa dissenyada especialment per a absober l'orxata com si es tractés de llet. A l'estiu, de fet, són molts els que canvien llet i madalenas per orxata i fartons quan arriba el bon temps. Com tots els dolços, té múltiples versions, però els millors s'elaboren amb farina de blat, oli de llavors, aigua, ous, llevat i sal. Existeix també la versió fullada, que afegeix a la barreja llard. Els que es venen a Mercadona són els convencionals.

Si no els has provat mai, ja tardes.

Poc més d'un euro

Mercadona no ha escollit uns fartons qualssevol: la cadena valenciana –per a ells l'orxata són paraules majors- ens ofereix fartons de la marca Polo, un dels elaboradors tradicionals d'aquest dolç. La bossa|borsa de sis unitats costa només 1,05 euros. Els Polo, família històrica d'orxaters, són a més els inventors del dolç. Van ser, de fet els germans José i Dionisio els qui els van inventar als anys seixanta: són llargs perquè es puguin posar bé al vas i esponjosos perquè absorbeixin l'orxata. Una delícia.