La Xina és un dels països pioners en megaconstruccions, però ara ha decidit més enllà portar recorrent-ho a una impressora 3D per a la construcció de les mateixes.

La presa que es construirà amb una impressora 3D

La Xina compta actualment amb un projecte de construir una presa capa per capa i mitjançant un procés totalment automatitzat.

Aquest es preveu que estigui acabat per al 2024 i està dissenyada perquè pugui proporcionar uns cinc mil milions de quilowatts per hora d'energia per any.

Aquesta megaconstruccció compta amb més de 4.000 quilòmetres i connectarà el Nord i el Sud d'Europa.

Els encarregats d'aquest projecte han treballat en un estudi de la Universitat de Tsinghua que tracta sobre la construcció de preses i la impressió 3D.

La idea es basa a imprimir una presa de 180 metres d'altura a l'altiplà del Tibet, aquesta seria una estructura que estaria dissenyada per contenir i encarrilar l'aigua que flueix a través del Riu Groc.

Presa

A més, aquesta nova presa formaria part de la construcció d'una nova central hidroelèctrica que han anomenat Yangqu.

El procés de fabricació és de capa per capa i totalment automatitzat, ja que s'utilitzarà un sistema central d'intel·ligència artificial (IA).

L'IA supervisarà una flota de camions autònoms que serien els encarregats de traslladar els materials de construcció als diferents llocs de treball.

Una vegada que els materials arribin al lloc, les excavadores i les pavimentadores no tripulades que aniran donant forma a les capes de la presa.

L'encarregat del projecte indica que aquest tipus de treballs automatitzats aporten beneficis, ja que contribueixen a disminuir els accidents humans, així com retards a les obres.

Però també han deixat clar que hi ha activitats que encara s'han de fer de forma manual, com l'extracció dels materials.

Aquesta és una megaconstrucció que poden ser la primera de moltes a la Xina i que els altres països en veure els resultats poden optar per recórrer a aquest tipus d'estructures.

Per la qual cosa l'ús d'impressora 3D es pot tornar una eina indispensable per a l'àrea de la construcció no només d'habitatges, sinó també d'estructures de serveis com a aigua o electricitat.