Llisses, ondulades, palla, xips, nachos... Amb o sense sabors. Les patates fregides -encara que no siguin saludables- són presents als rebostos de moltes famílies. Tanmateix, quin són la millor elecció? L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha estudiat l'etiquetatge de 331 d'aquestes bosses de supermercat. El seu resultat és aclaparador: la meitat dels productes analitzats (116 de 331) són -segons l'associació- una «mala o molt mala» opció, ja que obtenen valors inferiors a 40 sobre 100 en els paràmetres de la seva escala saludable.

Però així com hi ha dolents també n'hi ha de millors per això la OCU indica que, encara que pugui semblar-nos ficticis, hi ha diversos snacks saludables. El millor, tenint un 87 de 100 en la seva escala, són els nachos de blat sarraí de la marca Sol Natural ecològic (per tenir la millor composició: 8,1% de greixos, 0,4% de sal i Nutriscore A; sense additius ni ingredients ultraprocessats). Obtenen una puntuació en l'escala saludable OCU de 87 sobre 100. De la mateixa manera, superen l'examen les patates fregides sense sal afegida de la marca Veritas ecològic, els nachos de llegums -també de la marca Sol Natural ecològic- i les Frititas de la marca Hispalana.

Rosquilletas, snacks enfornats de pa / Mercadona
Rosquilletas, snacks enfornats de pa / Mercadona

La OCU revela que aquests productes són sens dubte molt calòrics un bol estàndard de patates fregides, com els que se serveixen per acompanyar una cervesa o un refresc, conté al voltant de 40 grams, el que equival a 214 calories, més del 10% de la ingesta diària recomanada per a un adult. D'aquestes calories, el 52% provenen dels greixos. Els productes menys calòrics identificats són els xips vegetals fets amb farina de cigró i fècula de patata, que contenen menys de 410 calories per cada 100 grams. En l'altre extrem, les patates palla assoleixen les 597 calories per cada 100 grams.

Els greixos utilitzats en aquests productes solen ser de bona qualitat, com|com a olis vegetals d'oliva, gira-sol, colza o blat de moro. Tanmateix, el contingut gras és elevat, amb una mitjana del 30%, arribant a assolir el 44% en alguns casos. Quant a la sal, encara que es considera acceptable un contingut de fins a 1 gram per cada 100 grams, la mitjana en aquests productes és de l'1,2%, i en algunes patates fins i tot s'eleva al 4%. És important esmentar que la sal marina, encara que es publiciti com a més saludable, no ofereix avantatges significatius davant la sal comuna.

Encara que les patates fregides, xips i nachos no són l'opció més saludable, és possible fer eleccions més conscients al supermercat. Optar per productes amb menys additius, menys sal i un contingut gras moderat pot fer una gran diferència en la teva alimentació.

Nachos i guacamole IG, Laura Escanes
Nachos i guacamole IG, Laura Escanes

Uns productes que són molt alts en sal

En general, són productes molt salats, ja que de mitjana aporten un 1,2 g de sal per 100 g de producte. En els casos més extrems, el contingut en sal suposa el 80% de la quantitat màxima diària recomanada per a aquest nutrient (5 g). Però també és possible trobar productes amb continguts baixos en sal, sobretot en el cas de les patates palla i dels nachos, que tenen un contingut mitjà en sal més baix (0,9 i 1% respectivament). A més, hi ha productes sense sal afegida.

La OCU estudia diversos productes i els seus resultats es basen en ingredients i composició

Per dur a terme el seu estudi, OCU ha revisat la llista d'ingredients i la composició nutricional d'aquests productes i els ha sotmès a l'escala saludable de OCU que permet, juntament amb la valoració dels additius fets servir i el grau de processat, valorar nutricionalment un aliment. Amb aquesta escala els consumidors poden triar els productes més adequats per a un consum ocasional.