L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha emès una advertència sobre els perills associats amb menjar a la platja, destacant diversos riscos per a la salut que sovint passen desapercebuts en un entorn de relaxació i gaudi estiuenc. La platja, amb les seves altes temperatures i condicions d'higiene limitades, pot ser un escenari propici per a la proliferació de bacteris i altres agents patògens que afecten la seguretat alimentària.
Un dels principals riscos assenyalats per la OCU és la manipulació inadequada dels aliments. A la platja, és comú que les persones preparin i consumen aliments sense les mesures d'higiene adequades, com el rentat de mans amb aigua i sabó. La sorra i l'aigua salada poden contenir microorganismes que, en entrar en contacte amb el menjar, augmenten el risc d'infeccions gastrointestinals. A més, la falta d'instal·lacions adequades per rentar-se les mans o els estris agreuja aquesta situació.
Les altes temperatures típiques de l'entorn de platja són un altre factor que contribueix als riscos de menjar a la platja. Els aliments peribles, com a embotits, lactis i amanides, són especialment susceptibles a la calor, que afavoreix la ràpida multiplicació de bacteris com la Salmonella o l'Escherichia coli. La OCU adverteix que deixar aquests aliments exposats al sol o fora de refrigeració durant períodes prolongats pot portar a intoxicacions alimentàries greus. Per això, és crucial mantenir els aliments en neveres portàtils amb prou gel per conservar la temperatura adequada.
Mantenir les condicions d'higiene és fonamental per evitar contaminació segons la OCU
La OCU també subratlla la importància de l'elecció adequada dels aliments que es porten a la platja. Es recomana optar per aliments no peribles i que no requereixin refrigeració constant, com a fruites, fruita seca, galetes salades i conserves. Aquests aliments són menys propensos a espatllar-se amb la calor i són més segurs per consumir en un entorn calorós i humit.
Una altra preocupació esmentada per la OCU és el risc de contaminació creuada. En preparar entrepans o amanides a la platja, és fàcil que es barregin els estris o superfícies utilitzades per a diferents aliments, especialment si inclouen carns crues. Aquesta pràctica pot transferir bacteris d'un aliment a un altre, augmentant el risc de malaltia. Utilitzar taules de tallar i ganivets diferents per a cada tipus d'aliment i netejar adequadament els estris és essencial per prevenir la contaminació creuada.
L'emmagatzemament dels aliments també és un aspecte crític. La OCU aconsella no reutilitzar envasos que hagin estat en contacte amb aliments crus i mantenir els productes separats en recipients hermètics. A més, és important assegurar-se que les neveres portàtils es mantinguin tancades la major part del temps per conservar el fred i minimitzar l'exposició a l'aire calent.
Finalment, la OCU recomana tenir precaució amb els aliments comprats en parades de platja o xiringuitos. Aquests establiments poden no sempre complir les normes d'higiene i conservació adequades, augmentant el risc d'intoxicacions. És preferible triar llocs que mostrin bones pràctiques de manipulació d'aliments i que mantinguin una bona reputació per la seva higiene i qualitat.