Lamentablement, no totes les marques compleixen el que prometen, tal com s'ha demostrat recentment des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la qual ha dut a terme una anàlisi de 21 cremes solars per al cos amb protecció alta i molt alta. Aquestes s'han sotmès a proves exhaustives en un laboratori certificat i independent, a fi de comprovar si el SPF (Factor de Protecció Solar, per les seves sigles en anglès) i UVA (rajos ultraviolat A) són realment els que s'indiquen, la qual cosa determina la qualitat del producte. però hi ha tres marques de cremes solars no compleixen amb la protecció que indiquen.

A través de l'anàlisi duta a terme per la OCU, es comprova que alguns dels productes avaluats són de molt bona qualitat. Ara bé, del costat contrari, l'organització assenyala que tres cremes no arriben a donar la protecció SPF 50 o 50+ que indiquen, la qual cosa ha propiciat que aquest fet sigui denunciat a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). En concret, aquests tres productes no han superat el nou mètode

HDRS (Espectroscòpia de Reflectància Difusa Híbrida, per conèixer la protecció real) i, després d'haver estat analitzats novament, tampoc no han superat les proves segons les normes ISO habituals.

Els tres productes fan referència a conegudes marques de cremes solars, disponibles en múltiples botigues i supermercats, que tal com sosté la OCU no donen la protecció que indiquen en el seu etiquetatge. Ara bé, això no significa que es tractin de productes insegurs, segons recalca l'organització. Simplement, suposa que la informació del seu etiquetatge correspon a un SPF 30 més que a un 50.

En vista deaquests resultats, la directora de Comunicació i Relacions Institucionals de OCU, Ileana Izverniceanu, va advertir que l'organització "no vol dir que aquests productes siguin perillosos, perquè 30 també és una protecció alta", si bé "no és així tal com el que diuen a l'etiquetatge".

crema solar casolana
crema solar casolana

L'estudi es va dur a terme en col·laboració amb altres organitzacions de l'ICRT (International Consumer Research and Testing) en un laboratori "certificat, expert i independent" mitjançant el mètode Espectroscòpia de Reflectància Difusa Híbrida, que combina mesuraments "in vivo" i "in vitro" i que és reconegut per la indústria cosmètica, segons va precisar l'associació en un comunicat.

Aquestes són les tres marques de cremes solars denunciades per la OCU

Ecran Denenes - Llet protectora infantil per a pells sensibles i atòpiques (SPF 50+, esprai pistola de 270 ml): segons la OCU, aquest producte no compleix ni el SPF ni el UVA indicats.

Nivea Sun Kids Ultra protegeix & cuida (SPF 50+, tub de 150 ml): no compleix el SPF indicat.

Cien Sun (de supermercats Lidl) - Crema solar infantil (SPF 50, tub de 100 ml): tampoc no compleix el SPF indicat.

Els productes van ser analitzats dues vegades

La OCU va puntualitzar que a aquests tres productes se'ls ha realitzat una segona anàlisi segons la norma ISO 24444:2019 SPF in vivo i per al producte Ecran Denenes també s'ha repetit segons la norma ISO 24443: 2021 RAÏM in vitro i "en tots els casos s'han confirmat els resultats de la primera anàlisi".