A l'estiu, cada vegada és més freqüent que se celebrin festivals de música a l'aire lliure als quals van milers de persones per gaudir dels concerts dels seus artistes favorits envoltats dels seus amics. Però també, en alguns festivals celebrats durant aquesta temporada, els usuaris han notificat que les condicions que es plantejaven al principi de l'esdeveniment no s'han acabat complint. Per això, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha presentat denúncies contra diversos festivals de música d'Espanya.
A causa de diverses pràctiques considerades abusives. Entre els esdeveniments assenyalats es troben el FIB (Benicàssim), el Monegros Desert Festival (Fraga), el Puro Latino (Port de Santa María, Sevilla, Arganda, Torremolinos i Almeria), el Sonórica (Castre Urdiales) i el Zevra Festival (Cullera), així com altres festivals prèviament denunciats com el Bilbao BBK Live i el FortalezaSound (Lorca). Aquestes pràctiques podrien afectar prop de 947.000 assistents en total.
Els abusos que s'originen en aquests festivals són molts, com per exemple cobren una comissió d'entre 2 i 3 euros per poder recuperar el saldo que et quedi a la targeta cashless, un mitjà de pagament obligatori que limita, a més, el teu dret a pagar en efectiu. És més, de vegades s'imposa un termini d'uns quants dies per reclamar la devolució (5 dies en el FIB), superat el qual perdries els diners i el promotor se'l queda, la qual cosa és un enriquiment injust.
Poden cobrar-te una taxa per sortir del recinte del festival i tornar a entrar i et pot costar fins a 25 euros. Doncs el control d'aforament és inherent a l'organització de l'esdeveniment. De fet, segons OCU podria considerar-se una retenció il·legal.
La OCU anima que els assistents si han rebut aquests abusos reclamin la policia
Una altra pràctica freqüent és que et prohibeixin entrar amb aliments i begudes de fora. Aquesta restricció està permesa en la normativa de diverses autonomies i és lògica quan la principal activitat del negoci sigui servir menjars, però OCU considera que és abusiva perquè un festival no és un restaurant. La seva activitat principal és artística i musical, no alimentària. S'ha detectat al Bilbao BBK Live, el FIB, el Fortaleza Sound i en el Monegros Desert Festival.
És abusiu el cobrament pels vasos reutilitzables, sense possibilitat de reembors, com succeeix en el FIB (a 2,5 euros el vas). O el lloguer de vasos per poder beure aigua potable, observat en el Fortaleza Sound. En aquest sentit, OCU recorda que hi ha d'haver prou punts d'aigua potable gratuïta; el contrari pot causar problemes d'hidratació i suposa un perillós risc d'aglomeracions.
La OCU ha denunciat davant de les autoritats de consum de les comunitats autònomes on s'han detectat aquests abusos perquè determinin si totes aquestes pràctiques festivaleres són contràries a les normes de protecció dels consumidors. I si és així, els demanem que imposin les sancions corresponents i que obliguin els promotors a tornar els imports que hagin cobrat indegudament.
Esperen que les autoritats a futur es facin càrrec
L'organització anima els afectats que en aquests casos sol·licitin el full de reclamacions i si l'establiment no disposés d'ella, que es digui la policia local. Les sancions per aquestes pràctiques podrien implicar, a part del reembors dels diners, una reclamació per danys i perjudicis derivats de les despeses associades que hagués suposat el trasllat de l'aficionat.
La OCU ha instat a les autoritats de consum de les comunitats autònomes involucrades a investigar aquestes pràctiques i, de ser necessari, sancionar els organitzadors i exigir la devolució dels càrrecs indeguts. A més, se suggereix que el Ministeri de Consum estableixi una normativa homogènia a nivell nacional que protegeixi els assistents d'aquests esdeveniments, garantint compensacions automàtiques en cas d'abusos.