Amb l'arribada de l'estiu, és normal que desitgis un gaspatxo ben fred. Aquesta recepta és un dels plats més icònics d'Espanya i, a més de refrescant i deliciós, també és dels més saludables. No obstant això, encara que és millor cuinar-lo a casa, a causa de la falta de temps, molts opten per comprar el gaspatxo del supermercat. Per això l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va analitzar 58 gaspatxos preparats i la corona la hi va portar la tradicional marca "Chef Select" disponible a Lidl.

Aquest any, la història es repeteix, aquest producte continua encapçalant la llista. El seu preu d'1,55 euros el litre també és la raó per la qual continua sent el favorit de l'OCU. Li segueixen altres marques conegudes. Per exemple, el gaspatxo tradicional d'IFA Eliges, per 1,99 euros, el gaspatxo de la marca Alipende, l'andalús d'Hacendado, Mercadona, i el gaspatxo suau La Cocina d'ALDI.

La selecció del gaspatxo s'ha de dur a terme partint de l'etiquetatge. En ell s'inclouen els ingredients, els percentatges nutricionals de cada un i els conservants que garanteixen el seu rendiment. Tot això es denomina valoració nutricional.

El gaspatxo tradicional de Chef Select de Lidl

I quant a l'apartat de la degustació, es valora l'olor, color i textura dels gaspatxos abans de provar-los. Aquí es pot recórrer a diferents tàctiques que empobreixen el resultat final, com fer servir pebrot vermell en lloc de verd, afegir pa ratllat i/o aigua al final.

Gaspatxo tradicional Xef Select
Gaspatxo tradicional Xef Select / Lidl

Per millorar la textura. Ja en boca, es fa atenció a si el sabor és suau, delicat o agressiu; si s'assembla al sabor del gaspatxo casolà o si destaca algun sabor com el del tomàquet madur o de tomàquet triturat enllaunat; si s'aprecien les hortalisses (cogombre, pebrot, ceba), vinagre, llimona, oli o si apareixen sabors estranys.

El gaspatxo és un dels plats estrella de l'estiu

Amb tot això, l'OCU troba que l'aportació nutricional dels gaspatxos seleccionats és bona. Les principals diferències tenen a veure amb la degustació (no tots han obtingut bons resultats). També adverteix sobre el preu, que no ha deixat d'apujar des de 2021, en concret un 25 %. I en aquest sentit, les marques blanques, que costen gairebé la meitat, han obtingut els millors resultats.

El preu a pagar del millor gaspatxo és 1,55 euros/litre, la valoració va de 83 sobre 100. Degustació: Color típic a tomàquet i olor que recorda al gaspatxo casolà; amb una textura lleugerament densa; té bon sabor, fresc, on es perceben les verdures.

A més d'hidratar i refrescar, el gaspatxo és ric en fibra, vitamines, minerals i greixos saludables. Es pot gaudir bé com un entrant o bé com un menjar lleuger acompanyat d'una amanida. En general, el gaspatxo no és un plat que engreixi gaire, i si estàs seguint una dieta hipocalòrica pot ser una opció deliciosa i molt sana.