Ens acomiadem del 2024 amb un llibre dels que anotem en la llista d'imprescindibles periodístics: En la montaña, premi Anagrama de Crònica per la Fundació Giagiacomo Feltrinelli, del periodista Diego Enrique Osorno. Aquest viatge de cròniques, publicat en el marc del 30 aniversari de l'alçament zapatista (1 de gener de 1994), ens fa viatjar a través de la geografia, a través d'entrevistes, testimonis, cròniques i el diari personal de l'autor. El lector s'enfronta a un text d'aprenentatge sobre un país estereotipat i fet malbé mediàticament per la seva violència, que amaga un dels moviments revolucionaris més transformadors del planeta: el Zapatismo. En la montaña és un llibre formidable per apropar-se a la història més contemporània de Mèxic i descobrir com sobreviu la utopia en un país on la corrupció política i el narco van de la maneta.

Coberta d'En la montana
Coberta d'En la montaña del periodista mexicà Diego Enrique Osorno

En la montaña és un llibre formidable per apropar-se a la història més contemporània de Mèxic i descobrir com sobreviu la utopia en un país on la corrupció política i el narco van de la maneta

Diego Enrique Osorno (Monterrey, 1980) és un periodista amb una experiència molt dilatada en cobrir conflictes a Mèxic i Amèrica Llatina: El Cártel de Sinaloa (Grijalbo, 2009), La guerra de los Zetas (Grijalbo, 2012), Contra Estados Unidos (Almadía, 2014) o Slim. Biografía política del mexicano más rico del mundo (Debate, 2015) són alguns dels títols que demostren la seva trajectòria. Quan una delegació de l'EZLN (Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional) el va convidar a participar en la travessia amb vaixell que realitzarien set dels seus membres per buscar nous horitzons. 'Travesía por la vida', la van anomenar. Osorno no s'ho va pensar dues vegades. Va creuar l'oceà amb representants dels pobles en aquella primavera pandèmica de 2021, amb l'objectiu de documentar un viatge que portaria la utopia a un món malalt, no només de la Covid. Un món on el comunitarisme i la solidaritat sonen a arcaismes. D'aquella experiència va sorgir el llibre de cròniques En la montaña i el documental, fascinant, La montaña, també dirigit pel reporter mexicà. 

Els retrats dels representants que viatjaven al vaixell són testimonis de líders i lideresses que relaten en primera persona la dura realitat dels pobles indígenes: enfrontaments amb paramilitars, persecucions del govern, entre altres problemàtiques

Humil i rigorós, Osorno ens relata amb nostàlgia l'alçament de 1994 enmig d'un tsunami que canviaria el rumb de tot un continent i, molt particularment, el de Mèxic: l'entrada en vigor del TLCAN (Tractat de Lliure Comerç de l'Atlàntic Nord). A l'embat de la destrucció del teixit econòmic mexicà a través de la liberalització d'empreses, catifa vermella a multinacionals i importació del crim organitzat, van sobreviure i sobreviuen les comunitats zapatistes; pobles que viuen sota l'aguait de la hiperviolència. Els retrats dels representants que viatjaven al vaixell són testimonis de líders i lideresses que relaten en primera persona la dura realitat dels pobles indígenes: enfrontaments amb paramilitars, persecucions del govern, entre altres problemàtiques.

EuropaPress 5723648 diego enrique osorno gana premi anagrama cronica muntanyesa
Diego Enrique Osorno, periodista autor d'En la montaña

La revolta d'Oaxaca de 2006

Diego Enrique Osorno també apunta a passatges de la història de Mèxic, com la revolta d'Oaxaca de 2006, una mobilització per exigir la dimissió del governador que va desembocar en una onada de protestes. El poble d'Oaxaca es va organitzar en assemblees, van prendre els mitjans de comunicació i es va enfrontar contra la policia i forces governamentals. El periodista teixeix de manera magistral tota una sèrie d'esdeveniments contextualitzats amb dades i dates per entendre la història més recent de Mèxic.

Llegint aquest llibre, és difícil no fascinar-se per tot el que han aconseguit les comunitats zapatistes, una utopia que encara avui continua el seu camí

Al seu torn, ens regala veus recollides a la Bitácora colectiva, passatges on els zapatistes expliquen les seves vides i el seu moviment durant el viatge. Quan un llegeix aquest llibre, és difícil no fascinar-se per tot el que han aconseguit les comunitats zapatistes, una utopia que encara avui continua el seu camí.