Torna el que ja s'ha convertit en el festival documental musical més important dels nostres dies, i és que el Festival In-Edit trepitja de nou Barcelona amb la seva 22a edició i una seixantena de documentals que tornaran a posar la música al centre. Entre les produccions d'enguany, destaquen títols sobre artistes com Bad Gyal, Pavement, Blur, Zoo, Bruce Springsteen, Pepa Flores, Carles Sabater, Die Antwoord, Estopa, Supersubmarina, Waldo de los Ríos, Simple Minds, Steppenwolf o June Carter, entre molts altres. La cita anual amb el documental musical l'inaugurarà aquest 23 d'octubre el documental La Joia: Bad Gyal, que segueix la catalana Alba Farelo de Barcelona fins a Miami, Las Vegas o París per ensenyar-nos les llums i ombres de la diva, i s'allargarà fins el pròxim 3 de novembre als Cinemes Mooby Aribau. Aquestes són algunes de les produccions disponibles a la cartellera de l'In-Edit.

Bad Gyal   GTRES
Foto: GTRES

1. Generación Lagartija

A través de la concepció i de la posada en escena de l’àlbum El perro andaluz (2022), un projecte inspirat en l’obra poètica poc coneguda del cineasta Luis Buñuel, el grup de rock granadí Lagartija Nick ens convida a fer un recorregut per les obres i els personatges de les avantguardes artístiques del segle XX que els han influenciat al llarg de més de 30 anys de carrera. Cançons i converses s’entrecreuen amb el llegat de Buñuel, Lorca, Dalí, Val del Omar i la Generació del 27, alhora que ens expliquen l’elecció de textos i el perquè de cada so i de cada instrument en el darrer dels seus reptes creatius.

2. ZEF - The Story of Die Antwoord

Aquesta proposta és el relat cru i al·lucinat de les peripècies de la banda sudafricana de rap-rave Die Antwoord i de l’improbable èxit global del projecte vital de Yolandi Visser i Ninja. La pel·lícula s’erigeix com una peça més del seu impactant i provocador univers visual de la mà del fotògraf Roger Ballen, artífex del seu vincle estètic amb la subcultura zef i la glamurització de la marginalitat blanca. No defuig controvèrsies i aborda les acusacions de racisme, homofòbia i conducta sexual inapropiada, alhora que ens introdueix en la seva vida familiar, amb les intervencions dels protagonistes i d'altres personatges com Jack Black, Roger Ballen, Ghostface Killah o Dominique Botha.

3. No espereu res de mi

25 anys després de la seva mort, després d’un concert de Sau a Vilafranca del Penedès, aquest documental recupera i revisa la figura de l’estrella del rock en català dels anys 90. Es tracta d’un retrat del Carles Sabater carismàtic, seductor i triomfador, però també del romàntic, nostàlgic i preocupat pel seu futur professional, com a cantant i com a actor. Vídeos casolans i fotografies íntimes, tant del backstage de Sau com de la seva vida de parella amb la professora de teatre i cineasta Laura Jou, il·lustren com era en les distàncies curtes i com era el personatge de rockstar que interpretava fins aquella fatídica nit del 12 de febrer de 1999.

4. Blur: To the End

El retorn inesperat del venerat grup de britpop per a la gravació l’any passat del seu primer disc en 8 anys, The Ballad of Darren, i la celebració de dos macroconcerts a Wembley, s’explica aquí com el retrobament d’uns vells amics que necessiten reprendre (per motius ben diferents) la seva relació personal i la seva química musical, i s’enfronten a molts records i a l’excitació per les noves cançons. Alegria, vulnerabilitat, melancolia, orgull, fatiga, lesions, llàgrimes i humor negre se superposen en el darrer capítol vital dels nois de Park Life, en què la música té el poder de donar sentit a tot plegat. Amb Damon Albarn, Graham Coxon o Alex James.

5. Born to Be Wild: The Story of Steppenwolf

La seva aparició a la pel·lícula Easy Rider va catapultar l’arxiconegut Born to Be Wild a la categoria d’himne generacional i a Steppenwolf com un dels grups de hard rock més emblemàtics i alhora misteriosos al tombant dels anys 60 i 70. Aquest és l’accidentat viatge de pujada i baixada de la fama d’uns joves de Toronto (Canadà), dos d’ells provinents de les Alemanyes post Segona Guerra Mundial, travessant l’underground psicodèlic californià, bandes de moters, tribunals, xocs de personalitats (el cantant John Kay i el baixista Nick St. Nicholas són còmicament antagònics) i les turbulències socials de l’època.

carles sabater 25 anys mort

6. En la caliente — Tales of A Reggaeton Warrior

Tot i ser molt popular a Cuba, el reggaeton gairebé no sona als mitjans oficials i està proscrit dels espais públics. Aquesta pel·lícula intensa i apassionada ens endinsa en el fenomen cultural juvenil del reggaeton des que va sorgir a mitjans dels 90 a Santiago de Cuba, liderat per Kandyman. En plena crisi econòmica (el “període especial”), Kandyman va encendre els carrers amb un ritme que circulava clandestinament a través de llapis de memòria i CD-Rs. Allà on les autoritats veien vulgaritat i indecència, milers de joves hi van trobar una forma d’expressió artística, física i alliberadora dels barris marginals. Hi apareixen Kandyman, Abigail Mustelier Bisset, Roberto Zurbano, Jorge Leyva o Abel Acosta Damas.

7. June

Fins a l’oscaritzada interpretació de Reese Witherspoon al biopic de Johnny Cash En la cuerda floja, gran part del públic no coneixia una icona del country com June Carter. Aquest documental ofereix un retrat complet, més humà i realista, que transcendeix l’estereotip d’esposa abnegada i salvadora. Familiars, amics, astres del country i una allau d’imatges inèdites revelen una personalitat forta, independent, divertida i ambiciosa, el seu rol dins la nissaga dels Carter, l’etapa precoç a TV, la faceta d’actriu a NY, els “anys de R’n’R” amb Elvis, Dean i Brando, els divorcis… i el talent eclipsat de l’autora de Ring of Fire. Amb Dolly Parton, Robert Duvall o Willie Nelson.

8. Sobreviure a l'incendi: El documental de ZOO

Aquest estiu, el col·lectiu musical valencià de rap, rock, ska i ritmes electrònics ZOO s’acomiadava del públic després de 10 anys de carrera, en el punt més alt de la seva popularitat. Aquest documental explica les raons de la dissolució, les claus de l’èxit i el pes del llegat del grup més gran que ha donat la música en valencià. A través d’entrevistes, material d’arxiu i imatges dels històrics concerts al Palau Sant Jordi, al WiZink Center i a la seva Gandia natal, ens endinsem en el context familiar, social i cultural d’un dels grups que millor ha sabut fer una música popular i massiva tot combinant missatge social, poesia i festivitat. Amb intervencions de Toni Sánchez 'Panxo', Anna Gabriel, Andreu Juanola, Jordi Évole, Miquel Ramos o Rozalén.

9. Waldo

El març de 1977, l’autor de l’Himne de l’Alegria apareixia mort amb dos trets d’escopeta a la cara. Aquest film desxifra els secrets rere la figura pública de Waldo de los Ríos, pianista, compositor i director d’orquestra argentí amb residència a Espanya des dels anys 60. Filmacions, fotos, cartes i cintes d’àudio privades revelen una vida de fama, luxe, passió, homofòbia, esoterisme, depressió i relacions obsessives. I ajuden a entendre com el brillant adaptador de Mozart i Beethoven al pop, artífex del “so Torrelaguna”, autor de la sintonia de Curro Jiménez i de mítiques bandes sonores per a Chicho Ibáñez Serrador, va fer de la seva vida un rèquiem.  

10. This Is A Film About The Black Keys

El tàndem format per Dan Auerbach i Patrick Carney, el més exitós i influent del rock modern, es declara “matrimoni de conveniència” en aquest perspicaç estudi sobre la seva relació a partir d’entrevistes confessionals i tones d’imatges d’arxiu. La seva ambició obstinada i una robusta connexió musical són el motor de l’aventura de dos nois d’Ohio que, després d’una dècada picant pedra a l’underground, van rebentar les portes del mainstream, i ara parlen sense embuts d’ètica de treball, tensions, fama, divorcis i instint de supervivència dins de la indústria.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!