Torna el Festival In-Edit amb una 21a edició i una seixantena de documentals que tornaran a posar la música al centre. Entre les produccions d'enguany, destaquen títols sobre artistes com Cindy Lauper, Pavement, Manolo Kabezabolo, The Redd Kross, Sexy Sadie, Little Richard, Nick Cave, Fatboy Slim, el fenomen de la 'mákina', Pauline Oliveros o Dylan Carlson, entre molts altres. La cita anual amb el documental musical l'inaugurarà aquest 26 d'octubre el documental Esta ambición desmedida, sobre C. Tangana, la creació del disc El Madrileño i la seva posterior gira, i s'allargarà fins el proper 5 de novembre als Cinemes Mooby Aribau. A més, la programació d'aquest cicle de documentals inclourà les actuacions en directe de Peter Doherty, el Quartet Gerhard i Rafael Riqueni. Aquestes són algunes de les produccions disponibles a la cartellera de l'In-Edit.
1. Let the Canary sing
Aquest documental d'Alison Ellwood se centra en una de les estrelles del pop més importants dels anys 80: Cyndi Lauper. Des dels seus humils orígens en una família siciliana catòlica del barri de Queens i el seu primer grup de blues-rock, Blue Angel, fins a la creació de la persona escènica en solitari –excèntrica, irreverent i calculadament naïf– que la catapultà a la fama en l’era new wave amb hits com Girls Just Want to Have Fun o She Bop (sobre la masturbació femenina). Un retrat sobre una figura que sempre va plantar cara a la indústria i que va ser una gran activista feminista i en pro dels drets LGBTQ+.
2. Peter Doherty: Stranger in my own skin
No és només que Peter Doherty sigui una de les cares de l'In-Edit que signarà una actuació en directe, sinó que també és el protagonista del documental que porta el seu nom. A partir de vídeos domèstics i de gires gravats durant una dècada per la parella del cantant, Katia De Vidas, la producció fa un retrat descarnat del líder de The Libertines i Babyshambles, segurament la veu més icònica de l'indie-rock britànic dels 2000. Música, addició i lluita s'uneixen en una cinta que dura uns 90 minuts.
3. Fernanda y Bernarda
Dues germanes desconegudes per la majoria i una passió comuna: el cante gitano. Fernanda per soleá i Bernarda per bulería, aquestes inseparables dones van ser dues de les més grans cantaoras que han existit, representants del cante gitano més jondo. El documental viatja d’Utrera a Madrid (amb la ferida emocional que això va suposar per a la família) i d’allà a la Fira Mundial de 1964 a NY i als grans escenaris de París. I argumenta per què se les pot considerar les Aretha Franklin i Billie Holiday d’Andalusia. Dirigit per Rocío Martín i amb la participació de noms com José Mercé, Israel Fernández, Carmen Escribano o Tomasa Guerrero 'La Macanita'.
4. Scream of my blood: A Gogol Bordello story
Des d'Estats Units arriba la biografia d'Eugene Hütz, líder dels gypsy punk Gogol Bordello, que són l’eix central d’un film tan musical com polític en què el desastre nuclear de Txernòbil i l’autoritarisme soviètic van fer que el protagonista anés a petar a Nova York i formés un grup de música balcànica a tot drap. La invasió russa provoca el retorn a Ucraïna d’un artista conscient que, per molt que un emigri i s’arribi a sentir apàtrida, els arrels acaben trucant a la porta.
5. Sempre Dharma
Aleix Barba Perarnau firma un documental sobre la mítica banda catalana Companyia Elèctrica Dharma en plena preparació del concert pel seu 50è aniversari. Més que un grup, una tribu musical d’amics i germans que va saber fusionar música tradicional catalana amb jazz i rock en infinitat de festes majors i arreu del món fins a esdevenir part essencial de la banda sonora popular del país. Intimitat, aventures i anècdotes en una producció que mescla comèdia, drama, emoció i perseverança.
6. Fatboy Slim: right here, right now
Norman Cook, més conegut com Fatboy Slim, encapçala aquesta crònica del dia en què 250.000 persones van desbordar la platja de Brighton per a assistir a la seva rave gratuïta Big Beach Boutique II. Una bona excusa per a explorar l’escena musical de la seva ciutat, repassar la seva trajectòria de baixista de The Housemartins a DJ superestrella i rei del big beat, i sobre tot rememorar aquella caòtica fita generacional que va canviar per sempre més la gestió de grans esdeveniments al Regne Unit.
7. MaQKina: Historia de una subcultura
Música, emoció i sociologia es mesclen en un documental que busca reivindicar, explorar i compendre el fenomen de la música Màkina, des dels seus inicis en l'escena valenciana fins a la seva eclosió al llarg dels anys 90 a Catalunya. El documental es passeja per temples del gènere com Psicódromo, Chasis, Pont Aeri o X-Què?, on el gènere va anar pujant de BPMs canviant la Q per la K i va generar un enorme negoci i una subcultura juvenil urbana, obrera i finalment massiva i amenaçadora a ulls de les autoritats. A part d'aquesta producció, una altra —Quien no se considere un buen makinero que abandone la sala— també repassa aquells anys musicals. Intervenen personalitats com els periodistes Joan Oleaque i Kiko Amat, els djs Pastis & Buenri o Paco Pil, la cantant Marian Dacal o el promotor Vicente Pizcueta.
8. Have you got it yet? The story of Syd Barrett and Pink Floyd
Qui era Syd Barrett? Sobre aquesta pregunta gira aquest documental, que pretén aproximar-se com mai abans a la figura del cantant i compositor, i també líder dels primers Pink Floyd fins que la seva fràgil salut mental malmesa pels al·lucinògens el va abocar a dècades de reclusió. Una mirada de veus miren de desxifrar el seu talent i la dimensió de la tragèdia d’una icona absoluta de la contracultura de finals dels 60 i del rock psicodèlic. Entre els noms que col·laboren s'hi troben Roger Waters, Nick Mason o Pete Townshend.
9. Manolo Kabezabolo
Manuel Méndez Lozano pot semblar un nom comú. Tot canvia quan es parla de Manolo Kabezabolo. Dos noms i dues personalitats convertides en història viva del punk ibèric a través d'una mescla d'excessos psicotròpics i alcohol amanida amb una veu nasal inconfusible i una predisposició a les complicacions de la salut mental. La producció recull el testimoni del cantant, però també d'altres amics i músics que narren els seus records per reconfigurar la seva figura, com Evaristo Páramos, Kutxi Romero, Albert Pla, Cristina Morales o Fernando Madina. Rebel·lia i contracultura en un documental que posa al centre aquesta llegenda urbana plena de poesia i ràbia.
10. Little Richard: I am everything
Aquesta proposta tancarà el Festival In-Edit d'enguany i el protagonista serà Little Richard, "arquitecte del rock and roll, icona queer, predicador apocalíptic, venedor de bíblies, rentaplats, pianista salvatge i cantant visceral". Tot això i més va ser Richard Penniman. Amics, parents, amants, celebritats a les que va inspirar i un explosiu arxiu de concerts i entrevistes conformen una vibrant celebració del talent i una exploració del misteri i els conflictes d’un artista al qual se li donava millor alliberar els altres que a si mateix.