Aquest mes d'abril, fa olor de Sant Jordi des del primer dia. Un Sant Jordi 2022 on sembla que el coronavirus cada vegada hi té menys espai, i amb més parades de llibres i roses que mai. I és que, per Sant Jordi, llibres i roses. També entre els més petits. Però, de vegades, entre tanta oferta, costa trobar el llibre més encertat o el que podria fer més gràcia que un altre. Tot i que les llistes de llibres sempre són purament subjectives i sempre n'hi ha més que es queden fora que dins. Malgrat tot, sigui pel motiu que sigui, uns destaquen més que uns altres a ulls de qui escriu aquest article. És per aquest motiu que, siguis o no siguis partidari de les llistes o particularment d'aquesta llista, tal vegada puguis trobar-hi una petita inspiració. Si no saps què regalar aquest Sant Jordi als més petits, continua llegint.
🌹 Sant Jordi 2022, en directe: última hora de la diada del 23 d'abril
📚 Llibres Sant Jordi 2022: 25 recomanacions i totes les novetats editorials de l'any
Quin gust tenen els petons? Quin soroll fan? Com es fa un petó? Per què es fan? Els humans es fan petons per demostrar afecte, entre altres coses. Però, sabies que fins i tot els peixos, les abelles i les serps també se'n fan? Aquesta és una de les coses que es poden aprendre al llibre Petons de Marta Comín (Zahori, 2021). Segons l'enciclopèdia catalana, la definició de petó és tot just l'"acte de tocar amb els llavis una persona o alguna cosa cloent-los i descloent-los en el moment del contacte, tot produint un petit soroll característic". En aquest sentit, com es fan petons els peixos, els elefants o els ocellets? Un bon llibre per descobrir-ho (i també posar de manifest la seva importància).
Hi ha nens i nenes que queden fascinats en veure llibres d'animals, colors, vaixells, trens o amb llibres de l'espai. Altres, podrien mirar un mapa durant anys. I, de vegades, no cal ser nen per quedar-se embadalit davant d'un mapa. I això és justament el que passa amb Mapamundi: Totes les coses que es poden explicar sobre un mapa (Mosquito, 2021). Raquel Martín, autora del llibre, té la capacitat d'atrapar-te des de la primera pàgina a l'última per descobrir tots els secrets que amaga un mapa (i els que pot descobrir el lector) devorant cada paraula.
[banner-AMP_0]
Si les plantes s'enamoren, com es diuen que s'agraden? Com flirtegen? Com es diuen que s'estimen? Com se sedueixen? Totes aquestes preguntes són les que es fa, més o menys, en Julivert, el petit protagonista del llibre d'aquesta setmana. A El jardí d'en Julivert. Les flors també s'enamoren (Baula, 2021), el protagonista del conte es desperta il·lusionadíssim perquè creu que ha nevat. Però, mirada de més a prop, s'adona que és una neu ben estranya, si més no, perquè és de color groguenc. L'àvia Pastanaga intenta explicar-li que el que veu el seu net no és neu. Descobrirà en Julivert com flirtegen les plantes? El llibre és el 'manual' perfecte perquè els més menuts entenguin com funciona el món de les flors i plantes i com s'enamoren i es reprodueixen. I potser, per què no dir-ho, el conte perfecte per enviar una mica de pol·len a algú 'especial'. Buuuuuuuuffffff.
Valentina Tereixkova volia ser maquinista de petita. Les coses no van anar com s'esperava i va acabar comandant un vehicle espacial. El 16 de juny del 1963, la cosmonauta soviètica es va convertir en la primera dona que viatjava a l'espai exterior. La nau que la va portar a veure la terra des de lluny va ser la nau Vostok 6 i va fer quaranta-vuit voltes a la Terra en un viatge que va durar setanta hores. Un viatge curt però intens. Precisament aquesta és la història que recull Cristina Serret amb il·lustracions d'Eleonor is Drawing a La primera astronauta. Valentina Tereixkova i la conquesta de l'espai (Petit Sàpiens, 2021). Des d'aquell moment ha plogut una mica, però la Valentina continua sent l'única dona que ha anat a l'espai en solitari. Descobreix més detalls de la Valentina i les seves aventures a l'espai.
[banner-AMP_1]
Què passaria si ara descobrissis que tot el que saps dels dinosaures i el seu món és fals? Primer, és clar, caldria saber què saps i què no saps i com s'ha estructurat al teu cap tota aquesta informació. Com a 'bons' éssers humans sempre hem tingut fascinació cap a la cosa desconeguda. Els dinosaures van dominar la Terra durant milions d'anys en un període anomenat era mesozoica, fins que van desaparèixer en massa fa 66 milions d'anys. Fins aquí, qui més qui menys, coneix el context. Aleshores, arribats a aquest punt, algú podria pensar, 'què és el que no sé?'. Just això és el que vol respondre el llibre Tot el que saps sobre dinosaures és fals (La Galera, 2021), escrit pel Doctor Nick Crumpton i il·lustrat per Gavin Scott. I és que l'autor parteix de la base que, si tot el que saps sobre els dinosaures és fals, no és pas culpa teva sinó que molts fets i dades que has après te'ls han explicat els adults i el seu problema és que ja són grans i els fets que coneixen poden haver-se quedat obsolets. Tot i ser un llibre per a nens i nenes, sempre hi ha alguna dada o curiositat per als més grans i joves, pares i avis poden descobrir coses noves sobre aquest 'altre món'.
D'on surten els diners? Per què he de treballar quan sigui gran? Per què no puc comprar tot el que vull? Què són els impostos i per a què serveixen? Aquestes són algunes de les preguntes que alguns nens i nenes es fan sobre els diners. I de vegades, ni adults ni professors saben ben bé com simplificar-ho ni respondre de manera senzilla i precisa. En aquest sentit, Yoko Yagui a ¿Qué es el dinero? (Kitsune Kids, març 2022), pretén donar una resposta perfecta per a les ments més curioses i per ensenyar als petits a saber créixer tenint una relació sana amb els diners.
[banner-AMP_2]
Leonardo da Vinci va ser un noi curiós i observador que sempre duia coses a la mà. La intenció era explorar i dibuixar tot allò que li cridava l'atenció. Potser per això, se'l coneix com un dels artistes més complets: pintor, escultor, inventor, arquitecte... són només algunes de les coses que va fer durant la seva vida. En aquest llibre, els nens i nenes aprendran com podia ser que una sola persona fos capaç de crear armes i quadres admirables. Amb il·lustracions de Guibo i text de Màrius Moneo és més fàcil aprendre i entendre la vida d'en Leonardo des dels seus inicis a Un geni irrepetible ((Petit Sàpiens, març 2022).
Els catalans fan coses. Arquitectes, ninotaires, cuiners, músics, antifeixistes, escriptors, esportistes... aquest llibre fa un repàs per algunes de les biografies de grans persones que, nascudes a Catalunya, han fet història o han canviat la societat d'alguna manera. De Salvador Dalí a Pau Casals, passant per Mercè Rodoreda o Montserrat Caballé, tots ells tenen un lloc al llibre de Sergi Rodríguez Ibarra il·Lustrat per Cuchu. Els catalans i les catalanes que van canviar el món (B de Blok - Penguin Random House, març 2022).
I si la teva habilitat fos llegir els diaris al revés? O tocar el tambor per calmar a tothom? Això és el que li passa a Chullosushi i a Menina Mussaka, dos dels superherois i superheroïnes que ha descobert la Petra Pistes i que estan tots apuntats a la seva llibreta de viatges. I és que al final no tots han rebut picades d'aranya o van caure en pocions màgiques de petits. Però n'hi ha més. I es poden descobrir a través del llibre Mundiherois (La Gamberra, desembre 2021) de la mà de Núria Bonet Baqué i Gemma Mercader Baqué. Cada un d'ells amb una habilitat ben sorprenent. A més, el llibre permet que, els més menuts, hi acabin apuntant els seus poders especials. I és que tots en tenim algun, no?
Qui era Hatxepsut? La jove va fer història fa 3.500 anys. Es va proclamar faraona, un càrrec que normalment només tenien els homes. Quin tipus de regnat va tenir, què va fer? A través de La gran faraona (Petit Sàpiens, març 2022) de Lara Toro i il·lustrat per Paula Estévez explica des de les històries de la jove Hatxepsut fins per què a l'antic Egipte s'escrivia amb jeroglífics o com es feia una mòmia? I si mai s'ha tingut curiositat per saber què mengen, també es pot trobar en aquest llibre. Una petita pista: els agradava moltíssim afartar-se.