L'estiu és un dels moments perfectes per agafar un llibre i no deixar-lo anar. Sol, platja i vacances és el còctel perfecte per afartar-se de lectures i llegir aquells volums impossibles d'entomar durant l'any, ja sigui perquè són d'una extensió inassumible o perquè la temàtica aboca als lectors a considerar-los, directament, lectures d'estiu. També és cert que aquesta classificació no és una veritat absoluta i que agafar un llibre en un moment determinat depèn més de qui llegeix que d'una altra cosa, però sigui el que sigui, que l'estiu aporta més dies lliures que la resta de l'any és una realitat per una gran part de la societat. I arribats fins aquest punt: encara no has triat quin llibre (o llibres) et llegiràs aquest estiu? Et proposem una llista de 10 títols per desconnectar de la rutina i no avorrir-te.
Llibres per llegir aquestes vacances d'estiu
1. Guanyaràs una mar llisa (Edicions del Periscopi) — Miquel Martín i Serra
Aquest un llibre parla de la gent de mar, dels corallers catalans que s’aventuraven en aigües llunyanes durant el segle XIX i, també, del patiment dels qui es quedaven a terra. Miquel Martín i Serra fa bategar de nou una petita localitat costanera amb una llengua pulcra i evocadora i un argument que brolla d'un relat familiar i un jurament.
2. Com un batec en un micròfon (Anagrama) — Clara Queraltó
La Gabriela i en Quim són els protagonistes d'una història universal que atrapa més del que sembla. Clara Queraltó, que va guanyar el Premi Llibres Anagrama de Novel·la, exposa els límits entre la contradicció i el desig, entre el que creiem voler per norma o per pura superioritat social, a través d'una relació entre diferents i contraris que hauran de modular els seus passos i que, curiosament, brolla en una temporada d'estiu.
3. Odile a l'estiu (Idil·lis) — Emma Becker
Odile a l’estiu parla del despertar de la sexualitat, de l'empremta de les primeres experiències, de les relacions de dominació i de la construcció social de l’heterosexualitat. Després d’anys de no veure’s, les protagonistes d’aquesta novel·la es retroben i recorden els primers plaers que van viure juntes, però des de llavors les vivències sexuals de totes dues han estat marcades per la recerca incansable de la mirada masculina. Per què? Una novel·la que qüestiona des d'un erotisme complex i sofisticat el nostre lloc en la normativitat.
4. Exhalació (L'Altra Editorial) — Tim Winton
Dos nois coneixen un antic campió de surf que ha viatjat per tot el món i de seguida en queden fascinats. Així és com els dos protagonistes descobriran l’èxtasi de l’ofec, trencaran les regles, s’enfrontaran a perills que no poden ni imaginar i, sense adonar-se’n, rivalitzaran per l’atenció del surfista. Exhalació és una novel·la de formació plena de la passió i de les foguerades pròpies de la joventut, d’amistats i traïcions adolescents; un cant a l’addicció a les onades i al risc, i també a la sensualitat del primer amor.
5. La garota entre les dents (Brunzits) — Pau Cusí
El debut de Pau Cusí no ha deixat indiferent els lectors que s'han atrevit a submergir-s'hi. A través de sis relats, l'autor mescla violència i turisme enganxifós amb un gran enginy de malabarista i un estil impregnat d'ironia, sàtira i surrealisme, pinzellades de l'univers sòrdid i genuí del narrador. Sis històries que s'integren a l'Empordà i que ens parlen més de la condició humana del que creiem.
6. Les calces al sol (La Campana) — Regina Rodríguez Sirvent
Un dels grans fenòmens literaris dels últims temps, Les calces al sol ja ha superat les 15 edicions i ha esdevingut una de les novel·les més divertides de la narrativa catalana. A partir de l'experiència personal de la pròpia autora, Regina Rodríguez Sirvent ha creat una autoficció esbojarrada amb la Rita Racons com a protagonista, una jove que marxa a fer d'au pair als Estats Units perquè no sap cap on tirar i que acaba trobant moltes més coses de les que esperava.
7. Una dona (Angle Editorial) — Annie Ernaux
En aquesta breu lectura, Annie Ernaux retrata la seva mare i s’endinsa en els complexos i canviants sentiments entre la relació mare i filla al llarg dels anys: amor i odi, culpa, tendresa i enuig, remordiments… I dibuixa, amb una emoció latent, el vincle visceral que manté amb ella, ja vella i malalta, tot i la memòria devastada i el declivi del cos i la ment.
8. Tendresa radical (Deskontrol Editorial) — Şeyda Kurt
La pausa de l'estiu també ens ha d'empènyer a reflexionar. En aquest assaig, l'alemanya Şeyda Kurt desmunta les normes de l’amor emmarcades en el context del patriarcat, el racisme i el capitalisme, i utilitza la seva pròpia biografia com a exemple per explorar com els models de relació tradicionals trontollen quan els llaços familiars que es creien segurs es trenquen. Què és l’amor? L’amor és el sentit de la vida, una aliança política, una il·lusió o un fi en si mateix? Per donar-hi una volta i reforçar l'esperit crític sobre el tema més universal que hi ha.
9. Tots aquells mars (Columna) — Laia Aguilar
Una tarda d’estiu, la Julieta, una nena de set anys, desapareix en una platja entre roques a l’illa de Formentera sense que la seva germana Greta, d’onze anys, hi pugui fer res. Vint anys més tard, una Greta ja adulta que viu a Londres torna a Formentera per primera vegada després de la tragèdia per cuidar la seva àvia, que està malalta, on també es retrobarà amb la mare. Tres dones de tres generacions que hauran de fer front al passat i a les llegendes.
10. Les feres (La Segona Perifèria) — Uriol Gilibets
Escrita en estat de gràcia, a Les Feres el protagonista és el poble i els seus peculiaríssims vilatans. I també el bosc, el sotabosc i les feres que l’habiten. Amb un humor descordat, atàvic i popular, Uriol Gilibets reescriu la tradició per fer-se-la seva. El seu univers agermana Raimon Casellas amb Amanece que no es poco de José Luis Cuerda; l’escatologia catalana amb l’absurd dels Monty Python; el seny amb la rauxa. Tot plegat per descobrir-nos la grandesa i les misèries d’un poble que podria ser el nostre.