Diguem-ho clar: hi ha persones que no llegeixen en tot l’any i que aprofiten l’estiu per ser els més culturetes de les rodalies. Perquè llegir a la platja és guai. Perquè portar un llibre i estirar-te amb les cames creuades i la motxilla sota la nuca, mola. I no passa res. Lluny de criticar-ho, fem un absolut aplaudiment a aquells que aprofiten la desconnexió de les vacances per acostar-se a la lectura: segurament són els mateixos que rebutgen els altaveus a tot volum reproduint cançons de xumba xumba.
Sigueu lectors temporals o d’aquells que devoren llibres sense parar, triar-ne un per anar a la platja no és cosa fàcil. Els perquè són varis: ha de tenir una edició allunyada del col·leccionisme i oberta a suportar gotes de suor i sal; ha de pesar el just, no massa, perquè no acabem amb agulletes de sostenir el llibre per damunt les nostres espatlles; i, sobretot, ha d’enganxar.
Aquests 10 llibres intenten conjurar aquestes premisses perquè llegir sobre la tumbona o sobre una pila de sorra molla no sigui un problema. Ho intenten, sí, perquè generalitzar en cosa de gustos és un error que no s’hauria de cometre, tot i que en la generalització sempre es troba un cert regust de companyonia que, vés a saber, potser funciona. Sigui el que sigui, aquí va aquesta recopilació que només aspira a ser això: una llista de llibres que complementin les vacances d’alguna ànima contrariada.
Un llibre sobre una vida. Una vida on habiten els desamors, la solitud, els somnis, la incertesa i els cops. Podria ser la nostra, de fet; però és la de Simón. Creix rere la barra del bar familiar mentre busca el seu cosí, el seu heroi, qui un dia va marxar per no tornar; investiga la seva personalitat al costat d’Estela, la seva amiga daltònica de cabells verds; i creix, s’enamora i descobreix un món que a vegades no li agrada. Potser conèixer les desventures d’una altra vida ens ajuda a desconnectar de la nostra.
El 10 de març de 2021, els 243 passatgers d’un avió París-Nova York aterren a l’aeroport després de passar per una tempesta. Tres mesos més tard, un avió idèntic i amb els mateixos passatgers apareix al cel de Manhattan. Com ha pogut passar un fenomen així? Evidentment, tota la maquinària política i científica s’engega, propiciant una gran crisi mediàtica i social que tindrà conseqüències. La primera? Els viatgers hauran de posar-se cara a cara amb una versió idèntica d’ells mateixos. Un llibre intel·ligent i fresc. Però un consell: no l’agafeu de tapa dura o les 368 pàgines us cauran al damunt.
Pots comprar L'anomalia de Hervé Le Tellier aquí.
[banner-AMP_0]
Afortunadament, cada cop hi ha més gent que qüestiona l’amor romàntic. Afortunadament, també, cada cop hi ha més escriptores que n’escriuen. En aquesta novel·la, Alba Dalmau parla d’una relació poc convencional que posa en entredit tots els tòpics que ens han venut sobre l’amor: la que tenen l’Yngve i la Carme. Passaran anys i anys, i coses i coses, però ells es mantindran allà, com una flama que no s’apaga per molt que bufi el vent. Com i de quina manera? Ho haureu de llegir.
Aquesta és una novel·la incòmoda perquè barreja temàtiques controvertides i provocadores: la identitat nacional, la sexual i... Hitler. Sí, el del bigoti. L’argument és trepidant: una jove alemanya resident a Londres va de visita al metge. I s’inicia una conversa que acaba amb monòleg. Potser hi té alguna cosa a veure que el doctor en qüestió sigui jueu i que ella necessiti deixar anar certes coses que té enquistades. Potser, també, la incomoditat que sent com a dona, la força del desig o els conflictes que té amb sí mateixa i que l’han portat a anar a la consulta amb un motiu. Ja us dic: indiferents no us deixarà, segur.
[banner-AMP_1]
No, Bob Pop (o Roberto Enríquez) no ha conjurat totes les seves energies de cop per ocupar butaques de lectura i quotes de pantalla. Qui acaba d’estrenar la sèrie Maricón perdido ja va estrenar-se en l’escriptura molt abans, quan encara no era un personatge públic. Així, el 2010 va publicar Mansos, una novel·la on l’autor fa autoanàlisi relatant les 6 hores d’una nit. Una tragicomèdia que conté veritats dures i punyents on reflexió i comprensió estan servides.
Les dones com a peça central, l’empoderament personal per damunt de condicionant d’origen, classe social o gènere. Najat El Hamchi s’ha consolidat com una de les autores més rellevants que li canten a la llibertat i a les arrels. Aquí, ens traslladem a la perifèria barcelonina dels 90 per explicar la història d’una jove marroquina que vol ser feliç tot i tenir un entorn opressiu que l’ofega; quan coneix una altra noia de la seva comunitat però amb una família molt més oberta, l’amistat i la lluita feminista començaran un camí difícil d’abandonar.
[banner-AMP_2]
L’Amador pertany al grup ultra del Barça. En César va ser jugador de rugbi i ara es dedica a venjar víctimes de pederàstia i d’atropellaments fugats per encàrrec. Dues vides complicades que s’entrecreuen amb conseqüències imprevisibles per tothom, sobretot per ells. El barceloní Kiko Amat es consagra amb aquesta novel·la de violència que parla de delinqüència, ràbia i revenja des del dolor i la vulgaritat. L’autor trepitja el gas però no el fre. De veritat, super addictiva.
Aquesta trilogia és ideal si ets un fanàtic de la sèrie Los Durrell, perquè està ambientada en aquestes pàgines. Vaja, i si no ho ets però et crida l’atenció, també. L’integren els títols La meva família i altres animals; Ocells, bèsties i parents; i El jardí dels Déus (foto de portada d'aquest bloc). És un cant a la naturalesa i al Mediterrani, a l’alegria de viure i a la plenitud de gaudir de l’adolescència en una illa grega poc després de la Segona Guerra Mundial. Personatges singulars i entranyables que surten directament de l’autobiografia del seu autor, qui va marxar a viure a Corfú amb la seva família l’any 1935.
Pots comprar La meva familia i altres animals de la trilogia de Corfú aquí.
No: ni la homosexualitat s’ha posat ara de moda ni només se n’ha de parlar la setmana del World Pride. Pol Guasch és una de les joies de la novel·la catalana. Guanyador del Premi Anagrama de Novel·la en català per Napalm al cor, una distòpia nuclear on la poesia també serveix per resistir i sobreposar-se al poder. Explica la història d’una parella de nois gais i precaris que creixen en una zona militaritzada. Un lloc on la tolerància és un miratge i on el desig que senten es veurà obligat a sobreviure de qualsevol manera. Com que la cosa va de noves promeses, colarem aquí també a Núria Bendicho, finalista el 2020 al premi Llibres Anagrama per Terres Mortes, un drama rural extrem on 13 personatges narren l’assassinat d’un dels germans de la família. Imperdibles.
Aquesta és una novel·la d’espies vista des de l’altre costat del Mur. Una novel·la sobre l’evolució del món des de finals del segle XX fins principis del XXI, des de l’època de Leonid Brézhnev fins a Vladimir Putin. Autobiografia i història. Qui és l’autora? Una escriptora russa que va ser agent d’intel·ligència del KGB i de l’SVR. Emoció i al·lucinacions assegurades. De fet, la sèrie The Americans està basada en aquesta novel·la.
Pots comprar El secret de la clandestina d'Elena Vavilova aquí.