El fred s'està fent esperar més del compte, però la producció de llibres no s'atura per seguir alimentant la tendència curiosa dels lectors més assidus. Les novetats d'aquest mes de novembre són tantes com variades: des del repàs per dones de la història d'Espanya que han estat invisibilitzades a una mena de guia sexual il·lustrada per adolescents, passant per una història de novel·la sobre la complexitat de les relacions modernes o un còmic autobiogràfic. Aquestes són algunes de les lectures que arriben a les llibreries aquest novembre —o que hi són des de finals del passat octubre—.

Foto: Unsplash

1. Dies apassionants (Edicions de 1984), de Naoise Dolan 

Una novel·la irònica i atrevida que parla sense tabús sobre la complexitat de les relacions modernes, caracteritzades sobretot per la recerca constant de la llibertat i una incertesa que no s'acaba. Comença quan l'Ava deixa Dublín per marxar a viure a Hong Kong treballant de professora d'anglès. Té una relació no massa definida amb en Julian, però quan ella li demana si l'estima, ell no contesta. Llavors l'Ava coneixerà l'Edith, una advocada ambiciosa que es convertirà en alguna cosa que la protagonista no espera. Escrita per Naoise Dolan, Dies apassionants arriba en català de la mà d'Edicions de 1984 amb traducció de Glòria Artiaga.

2. Estats Units, el país de les contradiccions (Ara Llibres), de Xesco Reverter

Un gran exemple de periodisme literari signat pel que durant més de 5 anys ha estat el corresponsal de TV3 als Estats Units. A Estats Units, el país de les contradiccions (Ara Llibres), Xesco Reverter s'endinsa en la realitat americana a través de diferents punts del país i a partir d'històries personals increïbles que ha conegut de primera mà i que tenen en el punt de mira temes com el racisme estructural, l'epidèmia de les drogues, el sistema penitenciari, la passió per les armes i les revoltes populars. El periodista va arribar a Washington quan Donald Trump començava el seu mandat, i fa una radiografia de tot el que s'ha trobat en una època fosca pels ciutadans americans.

3. Borbones y membrillos (Lengua de trapo), de Peio H. Riaño 

Anys 90. Després de Barcelona 92, el joancarlisme arriba al seu màxim esplendor i la Casa Reial encarrega un retrat de família a l'artista més popular, però Antonio López s'agafa 20 anys per pintar-lo i Espanya canvia, fins el punt que el seu estimat rei no és ja tan exemplar com semblava: quan el pintor acaba el quadre, Joan Carles I ha abdicat i la monarquia està sota mínims històrics. El quadre passa a caricatura. A Borbones y membrillos (Lengua de trapo), l'autor fa un assaig que conté varis dols barrejats amb història de l'art, crítica cultural i crònica popular. Una lectura contra la ceguesa que pretén descontextualitzar l'art de la política.

4. Compte! Conté contes (Mai Més), d'Iván Ledesma

L'autor ens trasllada a un univers de terrors propis i propers que són a l'altra banda de les seves pàgines: al carrer, al poble, rere la porta de l'ascensor. Compte! Conté contes! (Mai Més) és un llibre perillós perquè està ple de relats que fan arrel al cap i no surten. Dimensions infernals, cucs amb dents, fantasmes... tot un món imaginari que conforma una narrativa literària per posar cara a les pors i els temors que ens preocupen. 

5. Una nova manera de viure (Tigre de paper), de Kohei Saito

Aquest assaig, traduït al català, de Kohei Saito ha venut mig milió d'exemplars al Japó i ha rebut el premi Asian Book 2021 amb una proposta per trobar alternatives al capitalisme. Una nova manera de viure (Tigre de paper) parla de la crisi existencial de la civilització a causa d'una activitat econòmica frenètica que condemna la humanitat a la catàstrofe ambiental. La seva hipòtesi és que cal posar fi a l'obsessió capitalista per la recerca il·limitada de beneficis, fent una nova lectura de Karl Max que té en compte la dimensió ecològica. Però, és viable aconseguir-ho?

Xesco Reverter ha publicat Estats Units, el país de les contradiccions / Foto: Montse Giralt

6. Altar (Alfaguara), de Catherine Lacey

Altar (Alfagura) és una fàbula hipnòtica que planteja preguntes urgents sobre identitat, cos i capacitat d'enteniment. Per alguns mitjans americans és la novel·la de l'any, una obra magistral i essencial que consolida la seva autora. A partir de l'arribada d'una persona a un petit poble dels Estats Units, els locals, units per una forta fe religiosa, començaran a experimentar unes pors profundes i a mostrar les hipocresies de la congregació. Un llibre pertorbador amb interrogants narratius, però sobretot humans.

7. Els estrats (Editorial Finestres), de Pénélope Bagieu

L'autora d'Intrèpides, que va guanyar el Premi Eisner el 2019, torna amb el seu primer còmic autobiogràfic. A Els estrats (Editorial Finestres), les històries de la seva infantesa i adolescència retraten l'adulta en què s'ha convertit. La seva primera parella, el seu amor pels gats, la lectura de l'herència del pare o els cursets d'esquí durant les vacances escolars són punts que van convergint en un relat il·lustrat editat amb una cura infinita. Intimitat, humor i tendresa es mesclen sense pudor en aquesta lectura.

8. Sex FAQS (Larousse), de Lara Castro-Gañén i Marta Piedra

Una enciclopèdia sexual basada en les preguntes formulades per adolescents als tallers de sexualitat que s'imparteixen en instituts de secundària. Una guia a quatre mans, editada per Larousse i il·lustrada també per Marta Piedra, que compleix un doble objectiu: que els pares coneguin de primera mà els temes que preocupen els seus fills i filles, i que els joves coneguin el seu cos i estableixin relacions sanes entre ells.

9. La revolución de las invisibles (Principal de los Libros), de Sandra Ferrer

Un llibre que reivindica i explica la història de la península ibèrica a través del prisma feminista, retornant al focus aquelles figures femenines oblidades i invisibilitzades per un sistema opressor. Sandra Ferrer intenta respondre a preguntes com per què donem per fet que les pintures d'Altamira van fer-les només homes o per què personalitats com María de Zayas mai figuren entre els grans escriptors del Segle d'Or. La revolució de les invisibles (Principal de los Libros) és una obra necessària amb un munt d'informació que no surt als llibres de text escolars

10. El gran atracón (RBA), de Serielizados

El gran atracón (RBA) és la guia definitiva pels amants de les sèries: un llibre que agrupa les millors sèries dels últims 30 anys. Des dels anys 90 fins l'actualitat, amb la revolució de plataformes com Netflix, HBO Max o Prime Video, Serielizados ha fet una obra clau que analitza les millors sèries d'aquestes tres dècades, i que també inclou anècdotes rere les càmeres, frases inoblidables o il·lustracions fetes a mà.