La pandèmia va afectar durament el sector editorial. No només va comportar el tancament de les llibreries durant el confinament més dur, sinó que va obligar a suspendre Sant Jordi, en part recuperat el 23 de juliol, i a ajornar llançaments i publicacions. Amb l'impuls d'una Setmana del Llibre en Català d'èxit, malgrat les circumstàncies, però, el 2021 arriba carregat de grans noms i projectes llargament esperats. Vicenç Villatoro, Milena Busquets, Paula Bonet o Emmanuel Carrère són alguns dels noms del nou any literari.

1. La casa dels avis de Vicenç Villatoro (Ed. Proa)

L'escriptor Vicenç Villatoro/ACN

Després d'explicar la història del seu avi patern a Un home que se’n va, Vicenç Villatoro (Terrassa, 1957) retrata la família materna a La casa dels avis. De Canet de Mar a la industrial ciutat de Terrassa, la novel·la esdevé la reconstrucció dels orígens familiars en forma d'epopeia que abraça els últims cent anys. Proa llança el llibre el 20 de gener.

2. Amor o no d'Alba Dalmau (Angle Editorial)

Alba Dalmau/Angle Editorial

 Una parella jove se separa. L'Yngve i la Carme s'havien conegut a Roma i allà havien viscut la seva història d'amor, que ara acaba. O potser no. Potser pot haver-hi amor, després de l'amor. Acompanyada de música i d'art contemporani, Alba Dalmau (Cardedeu, 1987) desplega l'evolució d'aquesta relació poc convencional. Al febrer a totes les llibreries.

3. La família de Toni Sala (L'Altra Editorial)

Toni Sala, guanyador del darrer Premi Crexells/ACN

"Al llarg de la vida, anem entenent els nostres pares a mesura que anem trepitjant el seu mateix tros de camí. Com més anys fem, més superfície reflectim. Llegim els nostres pares a través nostre, però també ens llegim a través seu, també ells ens emmirallen. Si superem l’edat de la seva mort, el mirall ja no reflecteix res". El 19 de maig arribarà a les llibreries la propera novel·la de Toni Sala, guardonat amb el premi Crexells pel seu llibre Persecució.  

4. Gemma de Milena Busquets (Amsterdam/Anagrama)

Milena Busquets/Sergi Alcàzar

La vida d'una escriptora d'èxit es veu sorpresa pel record d'una antiga amiga morta durant l'adolescència. Després de l’èxit de També això passarà, Milena Busquets (Barcelona, 1972) torna amb Gemma, una novel·la sobre la memòria i la mort, l’amistat i els laberints del pas del temps. Publicada en castellà per Anagrama i en català per Amsterdam, arribarà a les llibreries el dia 1 de febrer.

5. Els desperfectes d'Irene Pujadas i Les closques de Laia Viñas (L'Altra Editorial)

Les guanyadores del Documenta Irene Pujadas i Laia Viñas/L'Altra Editorial

El Premi Documenta va premiar ex-aequo dues debutants, Irene Pujadas, amb Els desperfectes, un conjunt de relats curts que giren al voltant de dos grans temes, la mort i el menjar, i Laia Viñas per Les closques, la història del retrobament d'un pare i la seva filla i la nova convivència entre ells dos. Totes dues arribaran a les llibreries el 10 de març de la mà de l'Altra Editorial.

6. L'anguila de Paula Bonet (Univers/Anagrama)

Paula Bonet/Noemí Elías

L'anguila és el debut en la narrativa de l'artista Paula Bonet (Vila-real, 1980). Pintora, il·lustradora i escriptora, ha publicat una desena de llibres, presenta un projecte que, per una banda és una exposició de pintura que s'inaugura el dia 20 de març a La Nau de la Universitat de València, i per l'altra, una novel·la. Com assenyala l'autora, les pintures i el text parlen d'una agressió tan òbvia com difícil de mostrar. Publicada en català per Univers, en castellà arribarà a les llibreries de la mà d'Anagrama.

7. Llum de febrer d'Elizabeth Strout (Edicions de 1984/Duomo)

 L'escriptora Elizabeth Strout, a la Wilton Library, a Wilton, CT./Wikimedia

L'escriptora nordamericana Elizabeth Strout (Portand, Maine, 1956) recupera el carismàtic personatge de la rondinaire Olive Kitteridge, protagonista d'una novel·la amb el mateix nom, en la seva vellesa a Crosby, una localitat costanera de Maine, i al costat d'un darrer company de viatge. El 3 de febrer a les llibreries de la mà d'Edicions de 1984 (traducció d'Esther Tallada) i en castellà de Duomo (traducció de Juanjo Estrella).

8. Història de l'Univers de Pau Riba (Males Herbes)

Pau Riba a Formentera

Escrit amb una sòlida base científica, Pau Riba (Palma, 1948) proposa resseguir un viatge de milers de milions d’anys, des del Big Bang fins arribar a la Terra. Males Herbes promet que Riba ens encomanarà l'admiració dels savis de les primeres civilitzacions sentien quan contemplaven el firmament a través de la seva mirada de poeta. Arribarà a les llibreries el 3 de febrer.

9. Ioga d'Emmanuel Carrère (Anagrama)

L'autor de Limónov, Emmanuel Carrére, a Barcelona/Sergi Alcàzar

L'aclamat escriptor francès Emmanuel Carrère, autor de L'adversari o Limónov, torna amb una narració en primera persona de la depressió que va patir i que el va portar a ser ingressat a l'hospital, on el van diagnosticar de trastorn bipolar, així com del trencament de parella que va viure i que ha fet córrer rius de tinta al seu país. Al febrer en castellà i català de la mà d'Anagrama.

10. Diarios y Viajes de Stefan Zweig (Acantilado i Univers/Catedral)

Stefan Zweig/Fundo Correio da Manhã

L'escriptor austríac és un dels autors d'entreguerres feliçment recuperats que mantenen una sorprenent vigència i presència als taulells de novetats. Aquest any 2021 arribaran dos propostes de caire memorialistíc, que completen el que ell mateix va escriure a El món d'ahir. Per una banda, Acantilado publica finalment els Diaris (1912-1940) de l'autor vienès i Enciclopèdia ens proposa resseguir els seus Viatges (Univers en català i Catedral castellà).