Amb els primers dies de la tardor arriba un dels premis cinèfils més destacats de la península. El Festival de Sant Sebastià celebra enguany el seu 71è aniversari, amb una edició marcada per la visita de l'actor Javier Bardem i l'estrena de la pel·lícula The Boy and the Heron, del japonès Hayao Miyazaki, com a fenomen inaugural. El certamen obrirà les seves portes aquest divendres 22 de setembre i s'allargarà fins el dia 30, amb un munt de propostes interessants, algunes de les quals optaran a endur-se la Concha d'Or. El talent català també s'ha deixat veure al Zinemaldia —festival de cinema, en euskera— que inaugura el palmarès cinematogràfic de la temporada a l'estat espanyol, amb pel·lícules que ressonen per convertir-se en carn de possibles guardons. Aquestes són algunes de les propostes que representaran el segell de casa nostra al popular festival de cine de la ciutat basca.

creatura pelicula elena martin 646b33cd95740

1. Un amor — Isabel Coixet

Laia Costa, que va endur-se el Goya l'any passat pel seu paper protagonista a Cinco Lobitos, es posa en les mans d'Isabel Coixet per adaptar l'obra homònima de l'escriptora Sara Mesa. La trama parla d'una noia de trenta anys que troba un refugi en un  petit poble de La Escapa, en l'Espanya rural i profunda; allà intentarà reconstruir la seva vida mentre sorgeix una relació inesperada i inquietant amb el seu veí, que interpreta l'actor Hovik Keuchkerian. Una de les propostes de l'any sense dubte.

2. No me llame Ternera — Jordi Évole i Màrius Sánchez

La polèmica està servida des del principi. Més de 500 persones van firmar un manifest per sol·licitar que aquesta pel·lícula documental no s'emetés a Donosti, el que va fer que el festival es posicionés i digués públicament que no aturaria la projecció d'una proposta periodística que construeix una narrativa audiovisual del conflicte basc a partir de l'entrevista de Josu Ternera, ex dirigent d'ETA. Inaugurarà la secció Made in Spain del certamen.

3. Misión a Marte —Amat Vallmajor del Pozo 

També a Euskadi es desenvolupa la trama d'aquesta pel·lícula, dirigida pel gironí Amat Vallmajor del Pozo. En un País Basc apocalíptic, dos germans parteixen a una missió al planeta vermell, i és que un d'ells és arqueòleg i té l'encàrrec de fer un peritatge de Mart. Tot canviarà quan la parella hagi de visitar la seva altra germana quan un d'ells tingui un problema de salut. 

789431220 8530249 1706x960

4. Si pogués sostenir-me com ho fan els arbres — Ainhoa Díaz Porto i Laura Valenzuela Montero

Un curt de 7 minuts de durada que mostra una mare que viu inadaptada a un món d'estructures rígides: les del sistema, les de la família, les de les dones. Sense direcció o propietat dels espais que habita, en un impuls decideix abandonar els seus fills per endinsar-se al bosc. Emergeixen en aquest lloc arbres gegantins, mans agitades i la incògnita d'uns llençols que la guiaran en tot moment. D'entre l'atmosfera, unes dones vestides de blanc l'acompanyaran en el seu dol maternal.

5. Creatura — Elena Martín

Una de les pel·lícules catalanes que es preveuen amb més recorregut aquesta temporada. Elena Martín porta a la gran pantalla la història sobre el despertar sexual d'una nena, la Mila, fins que arriba a l'edat adulta. Un retrat realista sobre un tema que continua sent tabú i estigma en molts entorns i que ja fa temps que lluita per fer-se un forat en les converses del dia a dia. Protagonitzada per la pròpia Martín, Oriol Pla, Clara Segura o Àlex Brendemühl.

6. Els encantats — Elena Trapé

Laia Costa torna a ser protagonista d'una novetat cinematogràfica que torna a narrar la fugida d'una dona i el refugi en la calma del món rural. Després de separar-se, la Irene s'enfronta per primer cop a l'absència de la seva filla, que està passant uns dies amb el pare. Incapaç d'adaptar-se a aquesta nova realitat, decideix escapar-se a un petit poble del Pirineu català per recuperar la seva seguretat i gestionar la tranquil·litat que sent haver perdut.

16857090147959

7. Mentre siguis tu — Claudia Pinto Emperador

Després de 50 anys omplint teatres i sent una de les cares catalanes de més referència en cinema i televisió, a Carme Elias li diagnostiquen Alzheimer. Aquest pretén ser el testimoni d'aquest viatge, en què la directora Claudia Pinto l'acompanya per plasmar el seu últim trajecte en plena consciència. Realitat i ficció es mesclen en una peça audiovisual que pretén, també, ser un joc de miralls. La pel·lícula seguirà rodant-se mentre es projecti a Sant Sebastià, per continuar atrapant el present.

8. Sica — Carla Subirana

La Sica està obsessionada amb que el mar torni el cos del seu pare després d'un naufragi a la Costa da Morte, a Galícia. Mentre recorre els penya-segats coneix un noi estrany que espera l'arribada d'Ofelia, la mare de totes les tempestes. La protagonista investiga les circumstàncies de l'accident i s'endinsa en un dolorós viatge de descoberta. Protagonitzada per Thais García, Núria Prims i Marco Antonio Florido. 

9. Unzué. L'últim equip del Juancar — Jesús Muñoz, Santi Padró i Xavi Torres

Aquest documental retrata el dia a dia de Juan Carlos Unzué, exporter i exentrenador, que l'any 2020 va fer públic que patia ELA. Des de llavors, Unzué s'ha proposat dues coses: visibilitzar la malaltia i organitzar un gran esdeveniment per recaptar el màxim de diners possibles i destinar-los a la investigació. Un testimoni de superació i valentia, i també una lliçó espectacular de vida.

10. 20.000 especies de abejas — Estibaliz Urresola

Una pel·lícula deliciosa sobre la infància d'una nena trans, que ha de descobrir-se al mateix temps que el seu voltant ha d'obrir-se al canvi. La nena, la mare i l'àvia, tres generacions d'una mateixa família, teixiran sinergies i hauran d'enfrontar-se als seus dubtes i temors. La protagonista, Sofía Otero, va convertir-se fa uns mesos en l'actriu més jove en guanyar la millor interpretació a la Berlinale.

Laia Lluch 32
Foto: Laia Lluch

11. Las buenas compañías — Sílvia Munt

L'actriu i directora Sílvia Munt narra a Las buenas compañías un tema que s'ha parlat menys del necessari. Munt ens trasllada a l'estiu de 1976 i ens presenta unes protagonistes amb ales de llibertat que recorren el país per obrir-lo al món, visibilitzar la causa feminista i aconseguir el dret a l'avortament. Un viatge al món interior de les dones que van lluitar, grans referents d'un temps convuls, i que van sembrar el foc i el compromís polític de les que van venir després. 

12. La sociedad de la nieve — J.A. Bayona

La pel·lícula que representarà Espanya als Oscars 2024 és una de les joies de l'any. Dirigida per Bayona, explica el cas real dels supervivents del vol 571 de la Fuerza Aérea Uruguaya en què viatjava un equip de rugby cap a Xile. L'avió va tenir un accident i va estavellar-se al cor dels Andes, deixant alguns supervivents durant més de 70 dies. Un retrat captivador de la supervivència humana que es projecta com carn de palmarès aquesta temporada.