La 36 edició del Festival de Folk Internacional Tradicionàrius, que se celebrarà entre el 13 de gener i el 31 de març, retrà homenatge al seu fundador, Jordi Fàbregas, en el seu concert inaugural. El Festival Tradicionàrius i el districte de Gràcia han produït un concert format per 12 peces de l'univers musical de Fàbregas que tenen una mirada contemporània i que han estat compostes per joves músics destacats d'aquest gènere musical. Així doncs, la 36a edició del Festival de Folk Internacional Tradicionàrius acollirà més  de 50 propostes al voltant de la música folk i d'arrel tradicional des de tots els seus prismes. Escau esmentar que, des de fa anys, el festival aposta per donar visibilitat a espectacles i concerts de música tradicional, però també d'aquells que aprofiten la tradició per crear nous formats i portar al límit la música d'arrel.

Doncs bé, el Tradicionàrius inaugura aquest divendres la 36a edició amb el concert Jordi Fàbregas DO, un viatge per l’univers musical del creador del certamen, mort el gener de 2021. Concretament, l'homenatge oferirà una mirada intergeneracional al seu llegat amb una selecció de repertori que mostra sensibilitats diverses i també l'evolució de la cultura popular. Els arranjaments de les peces són dels joves compositors de música d'arrel Laia Vallès, Manu Sabaté, Pau Benítez, Roger Andorrà, Marçal Ramon i Cati Plana. Les interpretarà una banda amb músics de referència de la cançó tradicional i popular, i cada cançó comptarà amb un cantant convidat, entre els quals figuren Patri Garcia, Arturo Gaya, Arnau Obiols, Artur Blasco i Sicus Carbonell.

El Festival de Folk Internacional Tradicionàrius també celebrarà diversos homenatges com els 30 anys dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia o de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, els 40 anys de la recuperació del sac de gemecs a Catalunya, els 10 anys de trajectòria de Fetén Fetén i de Corrandes són corrandes. També un concert pels 80 anys del cantant Jaume Arnella.

Pel que fa a la programació del festival, cal subratllar que, aquest any, els usuaris podran gaudir de 18 estrenes de projectes i treballs discogràfics i quatre presentacions de llibres. L'edició 2023 d'aquest històric festival és molt transversal, ja que, segons explica la directora artística del festival, Carol Durán, el mapa sonor passa per Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Múrcia, Andalusia, Castella, Galícia, França, Iran, Estats Units i Brasil.

A més, al festival podem trobar músics com Tesa i Jonatan Penalba, el Gran Conjunt de Música Tradicionàrius de l'ESMUC amb Eduard Iniesta, Los Malagatos, el Festival Sereia (Forró), els Fetén, Fetén; John Reischman Quintet o Shahab Azinemehr & Massud Naderi + SUK ensemble, entre d'altres.

Fàbregas, un referent de la música folk del nostre país

Jordi Fàbregas i Canadell va néixer el 20 d'abril de 1951 a Sallent (Bages) i va morir el 21 de gener de 2021 a Barcelona. Va ser un músic i compositor català, gestor cultural, referent i divulgador de la música tradicional i la música d'arrel catalana. Va ser fundador i director del Festival Tradicionàrius, creador del Centre Artesà Tradicionàrius i membre de grups com Coses, La Murga, Primera Nota o El Pont d'Arcalís. Sens dubte, Fàbregas és un referent de la música folk del nostre país. 

"Un aparador al món de la de música d'arrel"

La directora artística del Tradicionàrius, Carol Duran, ha subratllat en presentar l'esdeveniment que "el festival és un aparador al món de la música d'arrel". Pel que fa a la configuració del cartell del festival, destaca el duet de Tesa i Jonatan Penalba, amb l'espectacle "Rap d'Arrel", amb el qual els dos artistes, amb dues trajectòries i estils molt diferents, pretenen que la música tradicional arribi a nous públics i modernitzar el discurs del folklore. A més, el Tradicionàrius també comptarà amb presència internacional gràcies a la participació de John Reischman, guanyador d'un Grammy, que interpretarà música d'arrel nord-americana i folk al Tradicionàrius.