"Els videojocs són cultura", ha insistit Rosa Romà, presidenta del 3Cat, en la presentació aquest matí a la biblioteca J.V. Foix (l'escenari de la presentació emfatitza les paraules de Romà), de Dracamar, el nou videojoc (ja es pot accedir a la seva demo i s'espera que a inicis de 2026 es pugui gaudir íntegrament en tots els dispositius) impulsat per la plataforma de la Corporació de Mitjans Audiovisuals de Catalunya. Declaració que ha ampliat recordant que el nostre és un país amb una de les indústries d'entreteniment digital més potents internacionalment, i que, tal com ja es va amb l'audiovisual en totes les seves expressions, la plataforma vol ser aparador i motor d'aquest sector.

🟠El videojoc de 'Crims' s'estrena a 3Cat amb una desena de casos ficticis per resoldre
Super Mario menja pa amb tomàquet
L'aposta del 3Cat pel sector del videojoc és forta i decidida, tal com es pot comprovar amb els molts títols disponibles a la plataforma, destacant entre aquests, propostes com la de Crims, el videojoc per a mòbils i tauletes inspirat en el popular true crime creat per Carles Porta, de què fins al dia d'avui ja s'han realitzat més de 80.000 descàrregues. Un repte que 3Cat entoma des de dos vessants. Un primer, les produccions associades i coproduccions de videojocs amb les diverses empreses catalanes dedicades a aquest sector. La segona, igual o més important, la potenciació i exportació de la cultura catalana a través dels videojocs. "Si el Japó ha exportat la seva cultura a través de videojocs tan populars com Pokemon, nosaltres volem fer el mateix amb apostes com la de Dracamar".
Si el Japó ha exportat la seva cultura a través de videojocs tan populars com Pokemon, nosaltres volem fer el mateix amb apostes com la de Dracamar
Pensa global, actua local; feia un vell dit ecologista. Lema que podríem traslladar a una iniciativa, coproduïda per 3Cat i Petoons Studio, pensada per al públic infantil i juvenil, però no només, en què el català, els referents culturals catalans i diverses localitzacions icòniques del país, tenen un pes rellevant: el Tió de Nadal, la Castanyera, el pa amb tomàquet, els castellers, el Pont de Besalú, la Fageda d'en Jordà... ressonen en un videojoc en què els usuaris s'han d'unir a la Caliu, el Foc i l'Espurna (els noms es mantindran en la seva versió original catalana en totes les edicions internacionals) en un fantàstic viatge ple d'aventures al món d'illes màgiques de Dracamar per alliberar els Okis del maligne Rei Crad. Per assolir l'objectiu, hauran d'aconseguir mokiboles d'energia per a així, reconstruir els ponts i connectar les illes de nou. Amants de títols tan llegendaris com Astro Bot o Super Mario Odyssey, ja teniu un nou videojoc favorit, però ara, a més a més, en català i dissenyat a Catalunya.