Hi ha moments en què tenim menys temps per llegir del que ens agradaria: feina, tasques domèstiques, activitats extra laborals o inclús excés d'oci social, que també ens roba hores. Però quan un és bon lector, sempre troba escletxes per aconseguir el seu objectiu, ja sigui treient minuts d'on sigui com escollint llibres més factibles per no perdre l'hàbit. Perquè no sempre cal llegir grans volums de més de 400 pàgines per trobar joies narratives o lectures que ens aportin el que necessitem. Aquests 4 llibres són ideals per poder-los llegir en un parell de dies: a banda de tenir arguments dinàmics, no superen les 200 planes.
1. Los secundarios (Tusquets), d'Isabel Bono
Rubén i Amalia, en un altre temps cunyats, coincideixen al portal del descomunal edifici d'apartaments on viuen. No només descobreixen que són veïns des de fa temps, sinó també que cap dels dos no s'ha sentit mai protagonista de la seva pròpia vida, per això intenten posar en ordre els seus records, i donar un sentit al que han estat les seves vides fins aquell dia. A Los secundarios (Tusquets), Isabel Bono dona veu a dos dels personatges de Diario del asco (2020) que van quedar en un segon pla, dels quals només intuíem com eren per boca de Mateo, germà de Rubén i exmarit d'Amalia.
2. Nicolau (Segona Perifèria), d'Antoni Veciana
Aquesta podria ser una història existencial o una novel·la d'aventures, segons com es miri. Una oda a la imaginació, a la reconciliació i a la tradició escrita en llengua popular, del color del Camp de Tarragona. Explica les vivències d'en Nicolau, un noi a qui la terra ferma només li ha ofert menyspreu, i que troba al mar una mescla entre solitud i llibertat que el fa feliç. Tant és així que comença una transmutació que el converteix en un ésser entregat a l'univers submarí llegendari, un espai ple de ciutats mítiques, déus i sirenes. Nicolau (Segona Perifèria) és un relat hipnòtic que enganxa fins al final.
3. Pelusa Baby (Alfaguara), de Constanza Gutiérrez
A Pelusa Baby (Alfaguara), aquesta autora xilena firma diversos relats que són, paral·lelament, sàtires agudes sobre un món contemporani dominat per les inconformitats i un entorn virtual que atrapa els protagonistes dels contes, fills de la seva mateixa generació. Amb referències a Shakira, Juan Gabriel, el K-Pop o Harry Potter, aquest és un llibre divertit i entranyable que reflexiona sobre els moments vitals que patim i que, alhora, consagra a Constanza Gutiérrez com una de les veus més originals de la narrativa xilena.
4. Un món comú (Tigre de Paper), de Marina Garcés
És la primera vegada que aquest clàssic de la filòsofa Marina Garcés es publica en català i val la pena recuperar-lo: en aquestes pàgines esbossa les bases del seu pensament filosòfic. En paraules de la mateixa Garcés, "la cooperació, la col·laboració, el suport mutu, les resistències, l'hospitalitat, l'aprenentatge... són pràctiques socials i polítiques que no poden partir del grup tancat, sinó que obren i inventen els sentits possibles de la vida en comú". Un compromís per aconseguir el suport col·lectiu i descobrir un món comú en què, encara que vulguem preservar la nostra vida individual, tots hi estem implicats.