La pandèmia del coronavirus sumada a una tendència que ja venia creixent prèviament d’estrenar moltes pel·lícules directament a les plataformes han fet que cada vegada més puguem veure gran part de les novetats cinematogràfiques des de casa. I encara que un film sempre es gaudeix més al cinema, la part positiva és que podem fer una llista de les millors pel·lícules de l’any que resulten molt més accessibles de veure. Així doncs, només heu d’obrir el vostre Netflix, Movistar o Disney+ i gaudir d’aquelles magnífiques obres que potser us han passat per alt aquest 2021.
Merescudíssima guanyadora de l’Oscar a millor pel·lícula, millor directora i millor actriu, és un film únic per com aconsegueix transmetre un sentiment transcendental del cicle de la vida a partir d’una història tan senzilla com viatjar pels Estats Units amb autocaravana després de quedar-se sense casa ni marit. La interpretació de Frances McDormand eleva l’obra a un nivell superior, així com cada una de les decisions que pren Chloé Zhao des de la direcció, incorporant nòmades de la vida real per guanyar naturalitat i oferint-nos plans d’una bellesa implacable.
El guió d’Emerald Fennell sorprèn i impacta a cada gir en aquesta història d’una noia que vol venjar-se de l’home que va violar a la seva millor amiga. La ràbia que neix de la impotència generada per aquest tipus de situacions es transmet de forma clara, i el debat moral amb què et deixa reflexionant la converteixen en una pel·lícula imprescindible de veure, especialment pels homes, que tenen menys coneixement d’aquestes realitats. I si amb aquest argument no n’hi ha prou, sumeu-li les excel·lents interpretacions de Carey Mulligan i Bo Burnham i la memorable banda sonora plena de cançons de la cultura pop.
[banner-AMP_0]
Als cinemes hem pogut veure grans musicals aquest any, com West Side Story o In the Heights, però el més original i fascinant de tots es va estrenar directament a Netflix. El protagonitza un Andrew Garfield que aquí ens ensenya tot el seu talent demostrant que també sap cantar de meravella. Té la sort, és clar, de fer-ho amb cançons espectaculars, compostes en el seu moment pel Jonathan Larson a qui va dedicada la pel·lícula, que narra el procés de crisis existencial pel qual va passar abans d’escriure Tick, tick… Boom!, aquest brillant musical que Lin-Manuel Miranda ens ha fet el favor de portar a la pantalla.
Anthony Hopkins i Olivia Colman estan impecables en aquesta adaptació de l’obra de teatre de Florian Zeller al cinema. Senzilla en el seu format, localitzat gairebé sempre dins d’un mateix pis, excel·leix en un intel·ligent guió que és capaç de posar-nos dins de la ment del protagonista, que pateix de demència. Així, la desorientació que viu el personatge ens genera una terrible angoixa a la vegada que ens convida a jugar a intentar entendre què està passant en tot moment, de manera que resulta impossible apartar els ulls de la pantalla. Vigileu, però, si heu viscut situacions similars a casa, perquè us trencarà per dins.
[banner-AMP_1]
I el premi a la millor animació d’aquest any és per The Mitchells vs The Machines! (Encara que el musical de Disney Encanto li trepitja els talons gràcies a un missatge preciós i unes cançons que enganxen). Els productors de Spider-man: Into the Spider-Verse ens porten aquesta pel·lícula que desprèn aquell mateix elevadíssim nivell de creativitat. Tant pel que fa a l’animació, que mescla 2D i 3D, com en la història que explica, capaç de barrejar una invasió de robots amb el creixement d’una noia que ha de viure una última aventura amb la seva família tan imperfecta com identificable. Una obra tan plena de detalls fascinants que val la pena veure-la més d’una vegada.