No només de plataformes viu la dona i l'home. De tant en tant (de fet, com més sovint millor) hem de reviure l'experiència d'anar a una sala de cinema i durant dues hores deixar-nos captivar per l'olor de cel·luloide (tot i que actualment la gran majoria de cinemes projectin en digital). Una setmana més, un divendres més, la cartellera es renova descobrint-nos títols que saciaran la voracitat dels cinèfils més exigents. Aquesta és la selecció de Revers de les estrenes de cinema que no us podeu perdre.
La Nora té 14 anys. La Nora té la primera regla. La Nora s'enamora per primera vegada d'una altra noia. La Nora s'endinsa a l'edat adulta intentant descodificar tot el que això comporta. És estiu a Berlín. Quan arribi el setembre ja res serà el mateix per a la Nora. Realitzadora amb una extensa trajectòria en el món de les sèries televisives, Leonie Krippendorff firma una coming-of-age colpidora. Menció especial per a la seva protagonista, una joveníssima i brillant Lena Urzendowsky.
La periodista i novel·lista francesa Audrey Diwan, reincideix en la direcció cinematogràfica amb El acontecimiento, segon títol en el seu catàleg com a realitzadora. Presentada en les passades edicions dels festivals de Venècia, on va guanyar el Lleó d'Or, i Sant Sebastià, on va rebre una entusiasta ovació, Diwan porta a la pantalla gran la seva revisió de la novel·la homònima de 2019 de l'escriptora francesa Annie Ernaux. Un relat autobiogràfic que ens descobreix la lluita de la mateixa autora per avortar quan era estudiant, l'any 1964, 11 anys abans que es legalitzés l'avortament a França el 1975.
[banner-AMP_0]
Un repartiment de luxe encapçalat per Maggie Q, Michael Keaton i Samuel L. Jackson protagonitza La protegida, cinta dirigida per Martin Campbell, tot un expert en el cinema d'acció. Anna (Maggie Q) i Rembrandt (Michael Keaton) són dos dels assassins a sou més temuts del planeta, sicaris que comparteixen un passat tèrbol. Durant anys han recorregut el món competint per encàrrecs. Tot canvia quan el mentor de l'Anna, en Moody (Samuel L. Jackson) és assassinat i tots dos hauran de treballar plegats. Una d'aquelles pel·lícules que amb la seva sobredosi d'adrenalina, tensió sexual no resolta i trets t'ajuden a deixar de pensar durant dues hores.
Els francesos no només sublimen les comèdies, sinó que també són mestres en el gènere del thriller. El hombre del sotano, cinta dirigida pel prolífic Philippe Le Guay, n'és un bon exemple. El senyor Fonzic (François Cluzet), el que en diríem un home del carrer aparentment ben normal i corrent, apareix per comprar-lo. Res inusual fins al moment que l'home es muda al soterrani i el converteix en la seva residència permanent. És aleshores que descobreixen que Fonzic és un negacionista de l’Holocaust. Pitjor encara, es fa amic de la seva filla adolescent exercint-hi una perillosa influència.
[banner-AMP_1]
Drama costumista amb l'exòtica denominació d'origen maltesa, tan corprenedor com poètic, escrit i dirigit per Alex Camilleri i protagonitzada per Frida Cauchi i Frank Tanti. Jesmark, un pescador maltès, intenta reparar una fuita d’aigua al seu vaixell de fusta, el Luzzu que dona títol a la cinta. El vaixell gairebé no dona per sobreviure i Jesmark veu com el seu mitjà de vida i una tradició familiar de generacions estan en perill per la disminució de la feina, una indústria pesquera despietada i un ecosistema estancat. Desesperat per mantenir la seva dona i el seu fill nadó, que necessita un tractament mèdic especial, a poc a poc en Jesmark es veurà atrapat en una xarxa de pesca il·legal dirigida al mercat negre.