Tindrem nova temporada de Black Mirror l’any 2023. Així ho anunciava Netflix la setmana passada a través de la revista Variety, i, a banda d’una certa emoció pel retorn d’una gran sèrie com aquesta, també sorgeix una pregunta: Cal que torni? D’una banda, perquè la darrera temporada ja havia disminuït en qualitat respecte de les anteriors. De l’altra, perquè a l’apropar-nos cada cop més a futurs distòpics, amb el clar exemple de la pandèmia, sembla que tingui menys sentit seguir imaginant-ne de nous. I, finalment, perquè de sèries distòpiques ja en tenim unes quantes a les plataformes, algunes ben a prop del nivell de Black Mirror, com les que us presentem a continuació.

1
Altered Carbon
5 sèries distòpiques com a alternativa a 'Black Mirror'

Ambientada a mitjans del segle XXV, ens trobem en un món on la mort ha deixat d’existir. Quan el cos defalleix, simplement es traspassa la ment de la persona a un altre cos per poder seguir vivint eternament. I en aquest context —distòpic o utòpic?—, seguim a Takeshi Kovacs, interpretat per Joel Kinnaman (The Killing) i Anthonie Mackie (The Falcon and The Winter Soldier), un detectiu ressucitat 250 anys després de la seva mort per resoldre un assassinat que amaga una fosca conspiració.

2
Electric Dreams
Amazon Prime
5 sèries distòpiques com a alternativa a 'Black Mirror'

Podríem dir que Electric Dreams és l’intent d’Amazon de tenir el seu propi Black Mirror. També amb format antològic, és a dir, cada capítol explicant una història autoconclusiva, i relacionat sempre amb la ciència-ficció, potser no ha aconseguit la popularitat de la sèrie de Netflix, però sí que té una carta a favor. I és que cada un dels seus deu episodis adapta a la petita pantalla un dels relats del mestre Philip K. Dick, autor de novel·les tan conegudes com Somien els androides amb xais elèctrics?, adaptada al cinema com a Blade Runner.

3
Years and Years
HBO Max
5 sèries distòpiques com a alternativa a 'Black Mirror'

És molt curiós veure ara Years and Years perquè és una sèrie que l’any 2019 projectava com seria el futur al llarg dels propers 15 anys i ens semblava completament distòpic, però el que hem viscut els dos darrers ha estat fins i tot pitjor que el que augurava la ficció. El punt fort d’aquesta sèrie és transmetre les seves prediccions polítiques, econòmiques i tecnològiques a través d’una família britànica de classe mitja amb qui empatitzar, creant interessants personatges que ens permeten veure com aquests canvis afecten les seves vides.

4
The O.A.
Netflix
5 sèries distòpiques com a alternativa a 'Black Mirror'

The OA és una de les sèries més estranyes de Netflix. Més, fins i tot, que qualsevol capítol de Black Mirror. I això genera una certa fascinació en l’espectador. Al llarg de dues temporades seguim a la Prairie Johnson, una noia cega que portava set anys desapareguda i que al tornar ha recuperat la vista, però no vol explicar on estava. La seva missió secreta serà reclutar a un conjunt de persones perquè vagin a rescatar la resta de persones que havien estat segrestades amb ella. El problema, però, és que són en una altra dimensió.

5
Upload
Amazon Prime
5 sèries distòpiques com a alternativa a 'Black Mirror'

I qui diu que les distopies no puguin incorporar també sentit de l’humor? Upload és literalment com agafar un capítol de Black Mirror i convertir-lo en una comèdia. La premissa es basa en la possibilitat de penjar la teva consciència al núvol un cop mors per poder seguir vivint en un més enllà virtual. A partir d’aquí, la sèrie planteja un interessant misteri sobre qui hi ha darrere de la mort del jove protagonista, interpretat per Robbie Amell, i una història d’amor impossible entre ell i la seva assistent tècnica, que encara es troba al món dels vius.