Si ets dels que troba a faltar l’accent inconfusible de Carles Porta, estàs al meu equip. Som els que somiem amb una tercera temporada i ens hem empassat tots els podcasts de Catalunya Ràdio. I és que des que Crims va entrar en la nostra rutina veiem la vida en blanc i negre, com en una pel·li de Hitchcock constant, mirant a banda i banda. Serà perillosa aquesta senyora del tren? Tindrà una doble vida macabra el paio que em fa el cafè cada matí? Voldrà tallar-me a trossets, el meu company de feina?
Ens mola el fenomen de les sèries true crime perquè tenen aquell morbo de quan una cosa et fa gràcia i angúnia a l’hora, però no pots parar de mirar-la. I clar, fer-ho amb el filtre de la pantalla ajuda per agafar distància i no cagar-te a sobre. És igual que les maldats hagin passat a Vic o a Sant Vicenç de Montalt, que sempre ens pensarem que això, a casa nostra, no passa; que els assassins són coses de Hollywood, encara que la història sigui en català. Però també val a dir que el gènere en sí ha evolucionat molt. Les recreacions cutres amb actors de poca monta han passat a la història: ara parlen els protagonistes, ens ensenyen imatges d’arxiu i se’ns fa totalment partícips de tot el procés criminal i judicial. És com jugar al Cluedo però sense avorrir-se.
Sí, som molts els que enyorem posar llum a la foscor els dilluns al vespre. Però, mentrestant, aquí 5 investigacions animals de Netflix perquè aneu fent boca.
Un cas tan frenètic que no et deixarà respirar i no perquè sigui un crim súper macabre o sanguinari. Aquí, el que de veritat fa por són els policies, els jutges i tot el sistema penitenciari. Explica el cas de Steve Avery, qui va passar-se 18 anys a presó per un delicte que no havia comès. Un any després de sortir, l’any 2005, va tornar a ser acusat i condemnat per l’assassinat de Teresa Halberg, just quan estava a punt de cobrar una indemnització milionària per part de l’estat. A través de dues temporades, els documentalistes ens expliquen un cas real pel que van estar més de 10 anys investigant. Molt recomanable.
La crítica la posa pels núvols, i no és per menys. The Keepers narra l’assassinat d’una monja en una escola secundària de Baltimore que, 50 anys després, encara porta cua i moltes preguntes. Podria ser que la mort de Catherine Cesnik estigués relacionada amb les acusacions d’abús sexual que tenia un sacerdot del centre? Un reportatge intens de 7 episodis (d’una hora) que parla de temes que, encara ara, estan a l’ordre del dia.
Un crim que va trasbalsar Estats Units durant els anys 80. Bé, de fet van ser varis crims, assassinats brutals que van causar que el terror s’estengués per la ciutat de Los Ángeles per culpa d’un psicòpata que es colava en llars alienes per perpetrar les pitjors aberracions que us pugueu imaginar. La narració és ràpida i súper addictiva, alimentada per les figures dels dos membres del Departament d’Homicidis que van portar el cas: Gil Carrillo i Frank Salerno. Una docusèrie de 4 capítols que, probablement, superis en una tarda.
A finals dels 70 i començaments dels 80, un assassí en sèrie va sembrar el pànic a Yorkshire, al nord d’Anglaterra. Sobretot entre les dones: 13 dones van ser assassinades amb un mateix modus operandi – la majoria d’elles, prostitutes. Aquests crims també van destapar la consciència de dones empoderades, que van sortir al carrer per demanar més justícia i menys victimització, en un moment en que la solució de les administracions era que es quedessin tancades a casa. També són 4 capítols.
Els aficionats al futbol americà sabran que Aaron Hernández va ser un esportista estimat, un d’aquells ídols amb contractes milionaris que aixequen grades senceres. No només això: també és el nom d’un assassí amagat rere una cara famosa. El cas va causar commoció a Estats Units i aquests 3 capítols expliquen no només el cas, sinó la problemàtica vida de la figura d’Hernández.